Ексклюзиви
середа, 19 березня 2008 17:12

У Верховній Раді відбувся день опозиції

У Верховній Раді відбувся день опозиції

Сьогодні у Верховній Раді вперше пройшов день опозиції. Депутати розглядали законопроекти, які запропонували представники парламентської меншості.

Перед засіданням на трибуні у сесійній залі "регіонали" розвішують плакат із написом "КДБ — СБУ — руки геть від місцевих рад!". На ложі суддів висить "Єжов, Берія, Наливайченко". Опозиціонери пояснюють, що ці плакати стосуються Служби безпеки, яка порушила кримінальну справу проти керівників Харкова.

Першими депутати розглядають два законопроекти про всеукраїнський референдум. Один вніс "нашоукраїнець" Юрій Ключковський, другий — "регіонал" Олександр Лавринович.

Депутати сперечаються щодо них майже 2 год. Зрештою не підтримують жодного. За законопроект Ключковського голосують 38 депутатів, за Лавриновича — 221.

— Сперечалися, сперечалися і... приїхали, — усміхається голова парламенту Арсеній Яценюк, 33 роки, після голосування. Оголошує півгодинну перерву.

У кулуарах "бютівець" Валерій Писаренко пояснює: його фракція не підтримала законопроект Ключковського, бо проти ухвалення Конституції на референдумі.

Після перерви "нашоукраїнець" В"ячеслав Кириленко, 39 років, говорить у мікрофон:

— Арсенію Петровичу, дайте команду апарату Верховної Ради, щоб плакат, який закриває державний герб України на парламентській трибуні, був знятий. Це порушення і регламенту, і політичної етики.

Комуністи пропонують повернення до смертної кари

Яценюк просить"регіоналів" перевісити плакат на інше місце. Але ніхто цього не робить. Тоді "нашоукрїнець" Володимир В"язівський його зриває й кудись несе. Його наздоганяє "регіонал" Ярослав Сухий, намагається відібрати. Зрештою плакат кладуть біля Яценюка. Кириленко продовжує:

— Карфаген має бути зруйнований, і депутатська недоторканність, і Тендерна палата повинні бути скасовані. Доки ми не розглянемо ці два питання, інші питання порядку денного нас завтра не цікавлять.

Комуністи пропонують внести зміни до кримінального кодексу про повернення до смертної кари за особливо жорсткі злочини. "За" голосують 49 нардепів.

Засідання триває 3 год. До парламенту приїжджає лідер Партії регіонів 57-річний Віктор Янукович у супроводі двох охоронців. Іде, щоб зареєструватися. Після цього каже:

— Я задоволений днем опозиції. Така практика в сучасній політиці необхідна. Ми тільки починаємо отримувати досвід. Але бачу, що процес уже пішов.

За 50 хв. Яценюк закриває засідання.

Зараз ви читаєте новину «У Верховній Раді відбувся день опозиції». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути