Ексклюзиви
вівторок, 07 листопада 2017 07:35

"Треба заборонити політичну рекламу"

Автор: REUTERS
  Учасник протесту біля Верховної Ради відпочиває в наметовому містечку. Люди тут живуть із 17 жовтня. Додому їздять позмінно на кілька днів. Планують мітингувати, доки парламент і президент не виконають їхні вимоги
Учасник протесту біля Верховної Ради відпочиває в наметовому містечку. Люди тут живуть із 17 жовтня. Додому їздять позмінно на кілька днів. Планують мітингувати, доки парламент і президент не виконають їхні вимоги

— Новий Майдан має бути мережею добре організованих, об'єднаних ідеєю встановлення нових правил людей, які в потрібний час можуть зібратися і діяти. Це дасть можливість тиснути на корумпованих посадовців у мільйон і один спосіб. До просто стояння у великому таборі був імунітет ще в Януковича, не говорячи про президента Порошенка, — каже народний депутат 40-річний Єгор Соболєв.

Із 17 жовтня біля Верховної Ради стоїть наметове містечко. Воно розділене на два табори — військовий і цивільний. У першому на вул. Грушевського живуть колишні учасники АТО й добровольці. В іншому — в Маріїнському парку — прихильники "Руху нових сил" Міхеіла Саакашвілі. Разом це кілька десятків людей. Вимагають від парламенту ухвалити закони про вибори без мажоритарних округів і про імпічмент президенту, скасувати депутатську недоторканність, створити Антикорупційний суд. Єгор Соболєв — один із координаторів військового табору.

Чому наметове містечко таке нечисленне?

— Ми не робимо Майдан, яким він був у 2013–2014 роках. Вважаю, під час війни за незалежність організовувати Майдан у вигляді великого мітингу — безвідповідально й небезпечно. І у внутрішніх топ-корупціонерів, і у зовнішнього ворога тоді буде безліч способів пролити кров людей.

Наш табір на Грушевського — це акція тиску на народних депутатів і на президента. Щоб вони ухвалювали потрібні рішення. Не бачимо сенсу збільшувати табір. І людей, які в ньому живуть, просимо їхати у свої міста й містечка. Там організовувати акції з тиску на бізнес президента. Наше завдання — зібрати однодумців по всій країні. Насамперед шукаємо тих, хто пройшов війну. Вони — відповідальні, дисципліновані.

У вас чотири вимоги. Одна з них — новий закон про вибори. Який він має бути?

— Нові правила виборів потребують заборони політичної реклами. Бо це є основна зброя олігархів. Вимагатимемо рішень парламенту, що позбавлять Петра Порошенка, Ріната Ахметова й усіх олігархів впливу на медіа. Найближчим часом запропонуємо механізм цього.

Друге — треба перейти до виборів Верховної Ради за відкритими списками партій. Так буде більше політичної відповідальності.

Для чесності виборів важливо, щоб кандидати у народні депутати та президенти мали довести, що набули свої статки законно.

Також необхідно змінити членів Центральної виборчої комісії.

Скільки часу мають парламент і президент на виконання вимог?

— На початку протестів ветерани АТО давали президенту п'ять днів, щоб вніс у Верховну Раду законопроект про Антикорупційний суд. Ми його давно розробили, й документ схвалила Венеціанська комісія. Порошенко цього не зробив досі. Зайняв таку саму позицію, як його попередник. Це демонстративне ігнорування. Тому не розкидатимемося словами. Мобілізуємо людей і зусилля, щоб домагатися результатів, незалежно від того скільки це часу займе. У ветеранів така психологія: висоту треба взяти — і вона буде взята.

У відповідь на бездіяльність Порошенка ми ініціювали кампанію бойкоту легальних способів його збагачення. Відмовилися від послуг його компаній, банків, заводів. Пропонуємо всім підтримати нас. Готуємо удар по нелегальних способах збагачення Петра Олексійовича.

Але й Верховна Рада слабо реагує.

— Парламент зробив перший крок — відправив закон про скасування депутатської недоторканності до Конституційного суду. Але ми запропонуємо швидке рішення — без внесення змін до Основного закону. Вже зареєстрували відповідний законопроект. Наступного тижня я представлю його.

Більшість депутатів розуміють: треба хоча б робити вигляд, що діють в інтересах суспільства.

Чи отримують якусь плату люди за проживання у наметах?

— Легко розпізнати тих, які стоять за гроші. У наш табір люди приїхали за власними переконаннями. Вони витрачають свій час, життя і гроші на протест. Ми постійно ловимо тітушок, яким дають гроші, щоб приходили в табір і тут жили. Їх посилають, щоб скомпрометувати нас.

Є два наметові містечка. Чи не грає це проти вас? Думали об'єднатися?

— Ми об'єднані вимогами. Не вважаю, що це — проблема.

Яка найбільша проблема країни сьогодні?

— Зневіра. Ми зараз б'ємося не з Порошенком, не з Ахметовим, не з Нацгвардією. Наш головний ворог — зневіра людей до всіх і власних можливостей щось змінити.

Що головне позитивне зроблено після Майдану?

— З'явилися Антикорупційне бюро, Спеціалізована антикорупційна прокуратура. Створили законодавство про відкритість інформації щодо власності. Домоглися впровадження на законодавчому рівні електронного декларування посадовцями. Якщо ще Антикорупційний суд зробимо — топ-корупцію знищимо за рік-два.

Яка основна претензія до післямайданної влади?

— Для них демократія — це прикриття для збагачення на владі. Різниця між командами Януковича й Порошенка в тому, що ті були бандити, а ці — шахраї.

Дострокові вибори президента й Верховної Ради потрібні?

— Вони треба лише за новими правилами. Коли олігархи втратять контроль над ключовими медіа, коли буде інша виборча система, Центрвиборчком, скасована політична реклама, а за підкуп виборців відправлятимуть за ґрати. Тоді вибори принесуть результат. За нинішніми правилами у суспільства мало шансів провести своїх представників до Верховної Ради.

Зараз ви читаєте новину «"Треба заборонити політичну рекламу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути