Ексклюзиви
вівторок, 15 червня 2010 06:16

Тимошенко попрощалася з Олександром Зінченком

Автор: фото: Ольга КАМЄНЄВА
  Ірина Зінченко прощається зі своїм чоловіком, депутатом Київради від БЮТу Олександром Зінченком. Його поховали 11 червня на Байковому кладовищі. Позаду ліворуч — їхня донька Олександра, крайня праворуч — донька Катерина
Ірина Зінченко прощається зі своїм чоловіком, депутатом Київради від БЮТу Олександром Зінченком. Його поховали 11 червня на Байковому кладовищі. Позаду ліворуч — їхня донька Олександра, крайня праворуч — донька Катерина

"Тяжело ему было последние дни. Особенно в среду. Но ушел он с любовью, с любовью, — каже на Байковому кладовищі 53-річна Ірина Зінченко — вдова депутата Київради від БЮТ Олександра Зінченка. У середу в клініці "Феофанія" він помер на 53 році. Останні 10 років хворів на рак крові. Переніс кілька курсів хіміотерапії в Німеччині, лікувався в голкотерапевта.

11 червня, п"ятниця. Могилу викопали наприкінці центральної алеї, за кілометр від головного входу. Тут поховані народні депутати Юрій Оробець, Михайло Сирота, колишній голова Нацбанку Вадим Гетьман.

Від сонця натягнули зелений тент. Під ним стільці для родичів. На пластикові столи виставляють мінералку. Попід сірим бетонним цвинтарним парканом зо кілька десятків вінків — від колег по Київраді, БЮТу, знайомих. Довкола могили землю застелили чорним оксамитом, а стіни й дно ями — червоним.

Близько 13.00 на Байкове кладовище приїжджають друзі покійного.

— У нас із ним є два етапи стосунків, — говорить віце-спікер 45-річний Микола Томенко. Він у чорній сорочці та чорному костюмі. — Спочатку ми були опонентами, а потім соратниками та друзями. Запам"яталося більше перше. Коли його обрали заступником голови Верховної Ради, я став головою комітету з питань свободи слова. А Олександр перед тим його очолював. Передзвонив мені й каже: "Коля, у нас ніби різний підхід. Але давай по-людськи працювати". Для нього людське завжди було важливіше за партійне та політичне. З тих пір, із 2002 року, ми розуміли один одного.

Томенко підходить до вдови.

Для нього людське завжди було важливіше за партійне та політичне

— Соболезную, — каже.

— Спасибо, что пришли, — відповідає Ірина Зінченко.

Вона в чорних окулярах. Із чоловіком познайомилися, коли обом було по 15 років. Виховали двох доньок — 31-річну Катерину та 28-річну Олександру.

— Катя, — озирається на доньок удова. — Идите из солнца под навес.

Катафалком привозять покійного. Шестеро чоловіків ставлять труну під навісом. Присутні підходять ближче. Але церемонії не починають: кажуть, має прибути важлива персона.

"Мерседесом" під"їжджає екс-прем"єрка Юлія Тимошенко — зі столичної мерії, де проходила офіційна церемонія прощання з Олександром Зінченком. Із нею приїхали колишній перший віце-прем"єр Олександр Турчинов та лідер фракції БЮТ у Київраді Тетяна Меліхова.

— Сашенько, я вірю в те, що твоя душа зараз поряд із нами. Тому говорити хочу виключно з тобою, — каже перед труною Юлія Тимошенко, 49 років. — Мало людей такого рівня мужності, як ти. В той час, коли хотіли повернути в нову країну старі порядки та правила, ти зміг публічно сказати своє слово на захист незалежної України. Ти робив чистішою та чеснішою політику. Небагато людей готові залишити посаду заради високої моралі. Ти був мужній і тоді, коли дізнався про важку хворобу, про той діагноз, який для багатьох звучить як вирок. Ти завжди казав, що ніколи не треба здаватися, опускати руки. Треба боротись та знати, що живеш не тільки для себе.

До труни вишиковується понад сотня людей

Томенко й Меліхова витирають сльози.

Вікарій Київської єпархії УПЦ КП єпископ Євстратій відспівує Зінченка. До труни підходить удова. Схиляється над покійним. Одну руку кладе йому на голову, другу — на груди. Цілує обличчя. За кілька хвилин її підіймають доньки. Підтримують з обох боків. Потім із батьком прощаються Катерина й Олександра, плачуть.

До труни вишиковується понад сотня людей. Серед них — нардеп-"нунсівець" Володимир Стретович, поет Юрій Рибчинський, співак Олександр Пономарьов.

Духовий оркестр грає гімн України. Труну на рушниках опускають у могилу.

Очолював штаб Віктора Ющенка

Олександр Зінченко народився з місті Славута Хмельницької області. Працював у комсомольських організаціях. Був одним із лідерів Соціал-демократичної партії (об"єднаної), яку очолював Віктор Медведчук. Народний депутат двох скликань, віце-спікер. Із 1995 року — керівник і співвласник телеканалу "Інтер". 2003-го вийшов із СДПУ(о) і залишив телеканал. Із роботи також звільнилися його дружина Ірина Зінченко — ведуча телепрограми "Вік-енд". Пішла з "Інтера" й дочка Катерина, яка працювала в редакції спортивних новин.

На президентських виборах 2004-го Зінченко очолював виборчий штаб Віктора Ющенка. Після перемоги став главою Секретаріату президента. Менше ніж за рік звільнився, звинувативши в кумівстві оточення глави держави.

В Кабміні Юлії Тимошенко був призначений гендиректором Національного космічного агентства. Звільнений у березні цього року.

Займався карате.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко попрощалася з Олександром Зінченком». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути