понеділок, 19 січня 2009 18:27

Тимошенко погодилася на дорогий газ і дешевий транзит

Учора вранці було оголошено про те, що український прем"єр Юлія Тимошенко поговорила телефоном із керівником уряду Росії Володимиром Путіним і вилітає в Москву для участі в церемонії підписання документів про поставки російського газу в Україну і його транзиту до Європи. Але по обіді уповноважений президента Віктора Ющенка з міжнародних питань та енергетичної безпеки Богдан Соколовський, 54 роки, повідомив, що газові переговори ще тривають.

— Симетричне та синхронне формування знижок на ціну газу і на ставки транзиту, починаючи з 2009 року, відповідало б духу українсько-російського стратегічного партнерства та домовленостям, досягнутим 2008 року на рівні президентів і прем"єр-міністрів обох держав та на корпоративному рівні, — заявив він.

Ця заява суперечила інформації, що була оприлюднена після переговорів Тимошенко і Путіна, які відбулися в ніч із суботи на неділю. Тоді було повідомлено, що цього року Україна купуватиме газ за європейськими цінами, але зі знижкою в 20%.

Україна купуватиме газ зі знижкою в 20 відсотків

Що саме сторони мають на увазі під тою базовою ціною, ніхто офіційно не уточнював. Раніше Росія пропонувала газ за $450 за тис. кубів, у цьому разі "пільгова" ціна становила б $360. Водночас Україна погодилася не збільшувати ставку транзиту газу своєю територією — $1,7 за тис. куб. м на 100 км шляху.

У неділю і вчора жодних коментарів чи роз"яснень від українського уряду щодо досягнутих у Москві домовленостей не було. Отож незрозуміло, чому українська сторона не наполягла на поверненні до умов жовтневого меморандуму між Тимошенко і Путіним, згідно з яким ціна на 2009-й для нашої країни мала б скласти приблизно $230 за тис. "кубів". Або чому, якщо в Україні є запасів газу на кілька місяців, треба було поспішати й погоджуватися на таку високу його вартість?

Торік ми отримували російський газ по $179,5 за тис. кубів.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко погодилася на дорогий газ і дешевий транзит». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути