четвер, 04 червня 2009 19:59

Тимошенко і Янукович хочуть розділити владу на двох

Автор: фото: УНІАН
  Лідер Партії регіонів Віктор Янукович та прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час зустрічі у Києві 25 грудня 2007 року
Лідер Партії регіонів Віктор Янукович та прем’єр-міністр Юлія Тимошенко під час зустрічі у Києві 25 грудня 2007 року

48-річна прем"єр-міністр Юлія Тимошенко та 58-річний лідер Партії регіонів Віктор Янукович домовилися розділити між собою владу в країні.

Вони збираються створити коаліцію та змінити Конституцію, щоб обирати президента в парламенті й подовжити повноваження нинішньої Верховної Ради до 2014 року. Про народження цього союзу можуть оголосити в п"ятницю.

Згідно з домовленостями наступним президентом України стане Віктор Янукович. Більше того, йому гарантовано два терміни президентства — до 2019 року. При цьому повноваження глави держави змінять. Він фактично одноосібно призначатиме керівників Служби безпеки, зовнішньої розвідки та Державної прикордонної служби, виноситиме на затвердження парламентом кандидатури генерального прокурора і голови Національного банку — останню посаду вже нібито пообіцяли "регіоналу" Миколі Азарову. Президент матиме також право розпускати парламент, проте не зможе зупиняти дію постанов Кабінету Міністрів.

Юлія Тимошенко залишиться на наступні 10 років прем"єром. Можливі коаліціанти вже поділили порівну посади в уряді. "Регіони" отримають міністерства закордонних справ, оборони, юстиції, транспорту та зв"язку, аграрної політики, вугільної промисловості, охорони здоров"я та культури. БЮТу відходять міністерства внутрішніх справ, економіки, фінансів, палива та енергетики, промислової політики, праці та соціальної політики.

Одна з умов "регіоналів" — відставка Юрія Луценка з посади глави МВС. Тимошенко проти. Кажуть, що його може замінити нинішній перший віце-прем"єр Олександр Турчинов. Називають й інші кандидатури на міністерські посади: Петра Порошенка на місце міністра економіки, Богдана Данилишина, Віталія Гайдука — на посаду міністра палива й енергетики замість Юрія Продана.

Майбутні коліціанти хочуть також збільшити з двох до восьми кількість віце-прем"єрів і поділити ці посади порівну. Планують подовжити на один рік повноваження міських рад, а в Києві організувати дострокові вибори мера. "Регіонали" обіцяють підтримати кандидата-"бютівця".

55-річний президент Віктор Ющенко публічно заявив, що він не проти коаліції БЮТу і Партії регіонів, але протистоятиме спробам переписати Конституцію.

Наступним президентом України стане Віктор Янукович. Йому гарантовано два терміни — до 2019 року

— Це можна буде назвати конституційним переворотом, — каже глава держави про цю частину домовленостей Тимошенко та Януковича.

Опонентом можливої коаліції "бютівців" і "регіоналів" та обрання президента у парламенті виступив Блок Литвина.

— Ми не підтримуємо те, щоб країна ділилася на двох , — говорить нардеп від цього блоку Олег Зарубінський, 45 років. — Ми не сприймаємо ситуацію, коли в народу забирають право обирати свого президента. А також те, що депутати збільшують собі термін повноважень. Це недемократично і неморально.

Комуністи свою позицію чітко не означили. У блоці НУ-НС коаліцію підтримує частина "Народної самооборони" Юрія Луценка.

Переговори про коаліцію БЮТ і Партії регіонів тривали півтора року. Активну участь у них брав Віктор Медведчук, колишній глава адміністрації президента Кучми. Тепер Медведчук є консультантом Юлії Тимошенко. Проект нової Конституції підготували ще восени 2008-го, однак тоді Тимошенко та Янукович не змогли розділити повноваження. Офіційна версія нинішніх домовленостей, яку активно намагаються піднести людям "бютівці" і "регіонали", — спільна боротьба з фінансово-економічною кризою. Справжня причина — побоювання наступних усенародних виборів президента, в результаті яких Тимошенко може втратити владу, а Янукович — не здобути її.

Зараз ви читаєте новину «Тимошенко і Янукович хочуть розділити владу на двох». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути