четвер, 03 липня 2008 17:49

"Тільки Ющенко може протистояти атакам Кремля"

У кафе на першому поверсі столичного готелю "Київ" грає музика, на екрані транслюють кліпи російських виконавців. Народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна самооборона" 37-річний Андрій Парубій, просить стишити звук і замовляє каву з молоком.

На інтерв"ю "нашоукраїнець" запізнився на кілька хвилин, але перед тим зателефонував і попередив. У кафе Парубій підходить до скляного столика зі шкіряними кріслами поряд. Скидає піджака й сідає.

Останнім часом російські політики почали активніше заявляти про свої претензії на Крим. Як може розвиватися там ситуація?

— Найкращим було би збільшення у Криму кількості людей, які вважають Україну своєю державою і є її патріотами. Згідно з опитуваннями, таких із року в рік більшає.

Але Росія намагається нав"язати свій сценарій — підняти у Криму рух громадської непокори проти України. Робитимуть усе, щоб збільшити кількість проросійських організацій, які виступатимуть за відокремлення півострова від України і за те, щоб там залишився Чорноморський флот. Уряд Москви виділив десятки мільйонів доларів на фінансування проросійських організацій.

Це може закінчитися військовим конфліктом?

— Прямим — ні. Це може бути варіант типу Абхазії. Коли оголошують, що Чорноморський флот має виконувати миротворчу функцію у Криму для того, щоб уникнути протистояння. Агресивні заяви Росії спровоковані слабкістю української влади.

Що робить наша влада, аби уникнути російського сценарію?

— Служба безпеки України ефективно реагує на появу відверто антидержавних структур. Частину з них заборонили протягом останнього року. Правоохоронні органи змогли вплинути на те, щоб парад до річниці заснування Севастополя був спільним з Україною, а не лише парадом російських військ. Також біля Сімферополя збудована престижна українська школа. Але треба робити значно більше.

Чому українська влада нині така слабка?

— Частина українських партій керуються настановами російської держави. Наприклад, ситуація із блокуванням трибуни парламенту через бажання приєднатися до Плану дій із набуття членства в НАТО у січні. Напередодні Партія регіонів не порушувала жодних гострих питань. А на ранок з"явилася заява російського посла Віктора Черномирдіна про неприйнятність приєднання України до ПДЧ. За годину трибуна була заблокована.

Другою причиною слабкості є непорозуміння в самій "помаранчевій" коаліції.

Офіціантка приносить каву. Парубій дістає із невеличкого портфеля цигарки "Кемел" та закурює.

Напередодні візиту прем"єра Юлії Тимошенко до Москви в російському уряді повідомили основні теми переговорів: ціни на газ, вступ України до НАТО, "героїзація в Україні нацистів" і Чорноморський флот. Після зустрічі Тимошенко і Путін заявили, що домовилися про поступове підвищення ціни на газ і що задоволені переговорами. Як це розуміти?

— Є підозри. Я чув застереження і читав їх в Інтернеті. Мовляв, під час цих переговорів було погоджено, що Україна не виводитиме 2017 року Чорноморський флот і стриманіше поводитиметься щодо НАТО. Але це виключно здогадки.

Однак якщо припустити, що Тимошенко і Путін домовилися, то воно в чомусь проявиться. Наприклад, БЮТ може зайняти іншу позицію з фундаментальних питань. Тоді це буде величезною загрозою для Української держави. Зупинення шляху до НАТО — це відкриття для Росії усіх антиукраїнських сценаріїв.

Ви вважаєте, що НАТО — це захист для України?

— Однозначно.

Україна сама не здатна розібратися з Чорноморським флотом Росії?

— Ні. Остаточно питання національної безпеки буде вирішено лише після вступу до НАТО.

Але більшість громадян України не хочуть туди.

— Я вчора говорив із чехами і словаками. У них теж рівень підтримки під час приєднання до Плану дій із набуття членства в НАТО був такий, як нині в Україні. Потім провели пояснювальну роботу й підтримка зросла.

Ви пам"ятаєте, коли вперше було підняте питання про визнання Голодомору геноцидом українського народу? Підтримка не була висока. Росія зайняла радикальну позицію. Але минуло три-чотири роки, з"явилися очевидні факти й думка громадськості змінилася. Верховна Рада ухвалила відповідний закон. Потрібно вести пояснювальну роботу з усіх спірних питань: НАТО, УПА, Голодомор. Щоб люди отримували інформацію, від якої були десятиліттями відрізані.

Президенту Вікторові Ющенку є сенс мирити ветеранів Червоної і Повстанської армій?

— У ветеранів має бути однаковий статус. Ми переосмислюємо багато речей. Є виставки Служби безпеки України та Інституту національної пам"яті. Усі бачать, як НКВС створювало "боївки" і нищило людей, видаючи себе за УПА. Ці аргументи змушують задуматися так само, як із приводу Голодомору. У питаннях історії та мови Ющенко жертвує своїм рейтингом заради донесення правди.

Чи означає це, що він жертвує другим президентським терміном?

— Він ніколи й не говорив, що піде на другий термін. Зрештою рейтинги можуть змінюватися. Люди оцінять його державницьку позицію. Якщо політика Росії й далі буде такою агресивною, усі збагнуть, що Ющенко — єдиний державний діяч, який може протистояти атакам Кремля.

Навіщо керівник Секретаріату президента Віктор Балога створює партію "Єдиний центр"?

— Вважаю це помилкою. Ми обіцяли перед виборами із дев"яти партій створити одну. Натомість із нашого середовища з"являється десята.

Віктор Ющенко піде з "Нашої України"?

— Кілька тижнів тому на засіданні президії партії хтось поставив подібне запитання. І президент сказав: "Це партія, яку я створив, вклав душу в неї, і ніколи звідси не піду".

Прикро, що у БЮТ — спільна позиція з комуністами і Партією регіонів

Чи перестали БЮТ і Партія регіонів домовлятися про внесення змін до Конституції?

— Боюся, що це може продовжитися. Прикро, що в БЮТ — спільна позиція з комуністами та Партією регіонів щодо парламентської республіки. Це небезпека для держави. Бо, коли є зовнішня загроза, система влади на чолі з президентом є сильною. А парламент у часи кризи може бути банально заблокований. Саме тоді, коли треба приймати швидкі, ефективні рішення. Але наша фракція обговорює механізми, як зупинити таку реформу. Ми готові на найжорсткіші дії.

Ви живете на депутатську зарплату?

— Так. Із 1990 року я був тричі депутатом обласної ради і раз — львівської міської. Ніколи відношення до бізнесу не мав. Живу у Львові в двокімнатній квартирі, яка має 100 квадратних метрів. На п"ятому поверсі, без ліфту. Машина в мене — "Шкода Фабіа" — найдешевша з тих, які є.

Депутат говорить, що не може взяти в кредит краще авто, бо життя в Києві дорожче, ніж у Львові. Так само за свою зарплату він їздить на зустрічі з виборцями в регіони. Минулого тижня був на Волині.

— Їхали на "таврії" мого помічника. Бо свою лишаю дружині. У нас — маленька донечка, яку треба відвезти в садочок і забрати. У Львові буваю в суботу-неділю. Це перебільшене уявлення, що всі депутати — багатії. Більшість у нашій фракції живуть як і я.

Андрій Парубій розраховується за каву, прощається і йде у свій номер. У готелі "Київ" він живе тимчасово як народний депутат.

1971, 31 січня — Андрій Парубій народився у місті Червоноград на Львівщині
1988 — очолює націоналістичну молодіжну організацію Товариство "Спадщина"
1989 — арештований за організацію несанкціонованого мітингу
1990 — обраний депутатом Львівської обласної ради
1991 — один із засновників Соціал-національної партії України
1994 — закінчив історичний факультет Львівського державного університету ім. Івана Франка; став депутатом Львівської міської ради
2002 — заступник голови Львівської обласної ради
2006 — депутат Львівської облради від блоку "Наша Україна"
2007 — народний депутат від блоку "Наша Україна — Народна Самооборона"
Одружений. Виховує доньку

Зараз ви читаєте новину «"Тільки Ющенко може протистояти атакам Кремля"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути