пʼятниця, 06 жовтня 2023 06:40

Єгиптяни та сирійці напали на Ізраїль

Єгиптяни та сирійці напали на Ізраїль
Єгипетська армія на Синайському півострові / Getty Images

6 жовтня 1973-го, в день єврейського свята "Йом Кіпур", Єгипет і Сирія напали на Ізраїль, щоб повернути захоплені Тель-Авівом у Шестиденній війні 1967 року території. Заставши ізраїльтян зненацька, єгипетські війська зайняли практично весь Синайський півострів, а сирійці Голанські висоти. Так розпочалася четверта за 25 років арабо-ізраїльська війна.

Завдяки ефекту несподіванки і сучасній радянській техніці, араби в перший день зайняли значну територію. Наступного дня у війну вступив Ірак, а Сирія отримала підтримку Йорданії. Проте завдяки проведеній в Ізраїлі швидкій мобілізації, євреям вдалося зупинити наступ арабських армій.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: На Донбасі зафіксували нові порушення

Наприкінці другого тижня війни ізраїльтяни повністю "виштовхнули" сирійців з Голанських висот, а на синайському фронті "вдарили в стик" двох єгипетських армій, форсували Суецький канал і відрізали єгипетську армію від тилів. Незабаром ООН оголосила резолюція ООН про припинення вогню.

Війна сприяла підписанню Кемп-Девідських мирних угод 1977 року між Єгиптом та Ізраїлем. Країни ОПЕК ввели ембарго на продаж нафти країнам Західної Європи і США, а також підвищили ціну на сиру нафту втричі. Це спричинило енергетичну кризу в світі. 28 країн Африки розірвали дипломатичні відносини з Ізраїлем.

Ізраїль повернув Єгипту частину Синайського півострова. За підписання миру з ізраїльтянами єгипетського президента Анвара Садата убили через два роки члени екстремістської групи "Організація визволення Єгипту".

Для Сирії війна стала крахом - після укладення ізраїльсько-єгипетського перемир'я вона втратила ще більше територій, ніж до війни. Ізраїльтяни просунулись на 30 км ближче до Дамаска.

Зараз ви читаєте новину «Єгиптяни та сирійці напали на Ізраїль». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути