Ексклюзиви
четвер, 24 березня 2011 11:02

"Суд присяжних може стати жердиною для потопаючого Луценка"

Автор: фото з сайта www..tsn.ua
  Геннадій Москаль: ”До суду присяжних мають входити люди, які не знають одне одного, не зустрічалися на одному процесі”
Геннадій Москаль: ”До суду присяжних мають входити люди, які не знають одне одного, не зустрічалися на одному процесі”

"Нунсівець" Геннадій Москаль та "бютівець" Сергій Власенко зареєстрували законопроект про створення суду присяжних. На відсутність його в Україні вказують європейські інституції, говорить 60-річний Геннадій Москаль:

— Створення суду присяжних передбачене Декларацією з прав та свобод людини та Конституцією України. Там чітко написано: справа може розглядатися суддею одноосібно, колегіально або ж судом присяжних. Якщо влада скаже, що немає закону про суд присяжних, то нехай творить його, а ми почекаємо — рік, п'ять. Якщо відмовиться створювати, потрібно прибирати його з Конституції. На таке ніхто не піде, бо це налаштує проти влади ще більше людей. Якщо людина вважає, що професійні судді упереджені, вона має право апелювати до народу. Заявляють же, що Луценко або Тимошенко обікрали платників податків. Нехай платники самі скажуть — винні ті чи ні.

Луценку вигідно, щоб його судили присяжні?

— Так. Суд присяжних може стати жердиною для потопаючого Луценка. Теперішні суди стали єдиним цілим із владою. А присяжні — незалежні. Їх набиратимуть із громадян, а не чиновників, юристів чи міліції.

Як має діяти суд присяжних?

— До нього мають входити люди, які не знають одне одного, раніше не зустрічалися на одному процесі. Комп'ютерна система обиратиме присяжних випадково. Якщо це Печерський райсуд Києва, то лаву присяжних формують зі списку виборців Печерського району. Вони мають слухати справу, а потім винести вердикт, винна людина чи ні. Суддя має підкоритися їхньому рішенню.

Присяжних можна підкупити?

— Вони не будуть знати, під яку справу їх підбирають. Дізнаються про це на початку судового розгляду. І до кінця суду мають бути в залі.

Якщо судове засідання триватиме не один день, як проконтролювати, що присяжні залишаються чесними?

— Ніяк. Це залежить від громадянської позиції тієї особи. Якщо так говорити, то тоді немає смислу жити в Україні.

Чи є голоси за ваш законопроект?

— Мені по цимбалах. Створення такого суду передбачене Конституцією 1996 року. Це все одно якби в нас був передбачений президент, а його не було.

Яку країну брали за приклад під час розробки законопроекту?

— У кожній державі свої правила. В одних присяжних обирають із реєстру виборців, в інших — зі списків людей, які отримали водійські посвідчення. Списки переглядають кожні два роки. Один список не може бути вічний, бо це призведе до корупції. У нас оптимально було би перейти до виборів присяжних. Але недоцільно оголошувати окремі вибори до 2015-го. Тому доти слід формувати присяжних зі списку виборців, а тоді — провести вибори присяжних разом із виборами до органів місцевого самоврядування.

Зараз ви читаєте новину «"Суд присяжних може стати жердиною для потопаючого Луценка"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути