пʼятниця, 19 жовтня 2018 06:10

"Списки вже складають, пішли інвестиції. Ніхто не дасть нічого змінити"

— Планую, що у жовтні почнемо роботу над Виборчим кодексом. Документ мас­штабний. Розгляд усіх правок може зайняти два тижні. Верховна Рада має почати цю роботу за рік до виборів, — казав спікер парламенту 47-річний Андрій Парубій у вересні.

Цього тижня народні депутати востаннє в жовтні збираються у сесійній залі. Парламентські вибори відбудуться у жовтні 2019-го. Виборчий кодекс досі не ухвалили.

Торік 7 листопада Верховна Рада підтримала проект документа у першому читанні. Пропонується, що партії висуватимуть списки в 27 регіонах (крім 24 областей — Київ, поділений на лівобережний та правобережний регіони. На Дніпропетровщині окремо виділений Криворізький регіон. А Південний включатиме Херсонщину й Крим із Севастополем. — ГПУ). Виборець голосує за партію і, за бажанням, — за кандидата в списку. Політична сила проходить до парламенту, якщо набирає 4% голосів.

Депутати внесли в документ понад 4500 правок. Їх розглядають у парламентському Комітеті з питань правової політики та правосуддя.

Законопроект має пройти друге читання.

Зараз у Верховній Раді працюють 423 депутати. 225 обрані за списками партій, 198 — в одномандатних округах, так звані мажоритарники.

— Політичні сили не зацікавленні у виборах за відкритими списками, — говорить політолог 62-річний Вадим Карасьов.

— Змішана система влаштовує будь-яку партію влади, бо дає змогу формувати свою більшість. Коли є труднощі зі створенням коаліції, долучають мажоритарників. Їм це вигідно — бо отримають більше грошей з бюджету на округи, менше податкового тиску на бізнес, гарантію від наїздів силовиків.

Нинішня система працює на партійних лідерів. Бо вони формують списки. Відкриті ж — можуть змінити "розклади" всередині політичних сил, підірвати владу їхніх босів.

У небажанні змінювати систему ніхто не зізнається. Західні партнери на цьому наполягають. Прямо проти них ніхто не піде. Тому обирають тактику маневрування. Це — хитра гра, щоб Виборчий кодекс не був ухвалений.

Ідеальних законів про вибори немає. Мажоритарні системи діють у США, Великій Британії. Пропорційна — у Нідерландах. Зв'язані мажоритарно-пропорційні — в Угорщині, Німеччині. Не зв'язані — в Україні, Росії. Це пострадянська модель: окремо за списками, окремо — за мажоритаркою. Від цієї системи треба відходити.

Для нас важливо розвивати внутрішньопартійну демократію. Обмежити владу партійних верхів, розбити провладну сфабриковану більшість у парламенті, яка не відображає вибір людей. Слід моделювати українську систему.

Чому постійно створюють партії? Тому що старі зникають — разом зі своїми лідерами. Значить, це — не партії. Партійне життя має бути у політичних силах, а не тільки у боротьбі між ними. Допомогти могло державне фінансування партій, які пройшли у парламент. Але зараз гроші витрачаються не на розбудову партій, а на рекламу їхніх лідерів. Будівництво йде зверху вниз, а не навпаки. Ситуація законсервована.

Потрібно буде тиснути на новий парламент, щоб змінити виборчу систему. Багато залежатиме від наступного президента. Змінити Виборчий кодекс можна і зараз. Але це нікому не вигідно. Списки вже складають і погоджують, пішли інвестиції. Тому ніхто не дасть нічого змінити.

Зараз ви читаєте новину «"Списки вже складають, пішли інвестиції. Ніхто не дасть нічого змінити"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути