Ексклюзиви
четвер, 22 квітня 2021 06:16

Скандали, в які потрапив президент і його команда

1 жовтня 2019 року президент Володимир Зеленський заявив, що Україна погодила "формулу Штайнмаєра" — комплекс заходів щодо виконання Мінського протоколу. Передбачав вибори в окупованих районах Донецької та Луганської областей, закон про "особливий статус". На протест "Ні капітуляції" в Києві вийшли близько 10 тис. громадян, мітинги відбулися в десятках міст.

— Імовірні вбивці затримані. Багато відповідей ми отримали, — казав президент на брифінгу 12 грудня позаторік. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков повідомив про арешт підозрюваних у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета. Назвали музиканта й ветерана російсько-­української війни Андрія Антоненка, військового медика Яну Дугарь, лікарку Юлію Кузьменко, добровольців Владислава й Інну Грищенків. Нібито так вони хотіли дестабілізувати ситуацію в державі. Торік у травні організаторами вже оголосили невстановлених осіб. Антоненка й Кузьменко — виконавцями, а Дугарь — спільницею. Андрій 495 днів без переконливих доказів його вини перебуває в слідчому ізоляторі.

9 січня 2020-го Володимир Зеленський повернувся з Оману, де відпочивав з родиною. Прилетів тим же чартерним рейсом, яким у цю країну прибув секретар Ради безпеки РФ Микола Патрушев, повідомили журналісти програми "Схеми: корупція в деталях". В Офісі глави держави зустріч із російським чиновником заперечують.

29 липня в Білорусі затримали 33 бійців російської приватної військової компанії "Вагнер". Їх видали Москві. Журналіст Юрій Бутусов заявив, що українські спецслужби планували в Києві схопити бойовиків, причетних до збиття малайзійського боїнга в липні 2014 року, де загинули 298 людей, та літака Іл-76 із 49 українськими військовими. Спецоперація могла бути зірвана через витік інформації від оточення Зеленського. Відкласти її нібито попросив керівник президентського Офіса Андрій Єрмак. Він заявив про "сплановану дезінформаційну кампанію" проти нього.

18 грудня заступнику керівника Офіса президента Олегові Татарову повідомили про підозру в причетності до хабара. Він нібито мав стосунок до справи про розкрадання 81 млн грн державних коштів під час спорудження житла для бійців Нацгвардії. Залишається на посаді, бо "справа не стосується його нинішньої діяльності", заявив керівник ОП Єрмак.

У лютому-березні громадськість тричі виходила на протест під Офіс президента й державну дачу Зеленського в Кончі-Заспі. Обурення викликав вирок Приморського районного суду Одеси громадському активісту Сергієві Стерненку. 23 лютого йому дали сім років і три місяці тюрми. Обвинувачують у викраденні депутата Комінтернівської районної ради Одещини Сергія Щербича. Він — колишній керівник районної організації проросійської партії "Родіна" в Одесі. Організовував поїздку тітушок на протести до Києва під час Революції гідності, був учасником антимайдану. 20 березня протестувальники розмалювали стіни Офіса президента, побили вікна. Рішення суду вважають політичним.

Зараз ви читаєте новину «Скандали, в які потрапив президент і його команда». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути