четвер, 12 квітня 2007 16:43

Сівєц порівняв українську кризу з ізраїльсько-палестинським конфліктом

Віце-президент Європейського парламенту Марек Сівєц, 52 роки, на прес-конференцію спізнився майже на півгодини. Швидко заходить і сідає за заставлений мікрофонами стіл. За запізнення не вибачається. Вітається — спочатку польською мовою, потім англійською. Нею й говорить.

— Я сьогодні був у двох місцях, на яких переважають помаранчеві й сині прапори, — каже він. — Там зібралося дуже багато людей. Але найважливішим елементом була музика. Ніякої боротьби не відбувається.

Розповідає, що в Києві зустрічався з прем"єром Віктором Януковичем, головою Верховної Ради Олександром Морозом та лідеркою опозиції Юлією Тимошенко.

— Якщо ви запитаєте, чи знаю я тепер більше про ситуацію в Україні, я скажу так. Якщо запитаєте, чи розумію її більше, — так. Але якщо запитаєте, чи є в мене якісь поради чи гарне рішення для цієї ситуації, я відповім ні, — говорить Марек Сівєц.

Вважає, що нинішні події не можна порівняти з часами помаранчевої революції, бо нині обидві сторони конфлікту мають сильні правові й демократичні позиції. Тому своє слово повинен сказати Конституційний суд.

— Сподіваюся, що українська демократія, яку ми дуже підтримуємо, буде спроможною розв"язати цю проблему, — зауважує Марек Сівєц. — Є не дуже популярне, але ефективне слово "компроміс". При досягненні його всі політичні опоненти програють. Але інколи виграє країна та народ.

У Сівєца дзвонить мобільний. Він гарячково лізе в кишеню піджака, тисне на кнопку, збиваючи виклик. Його запитують, чи може бути рішення КС неупередженим, якщо судді заявляють про тиск і погрози.

— Є тиск історичної відповідальності, — відповідає європарламентарій. — Але для суду немає ніякої можливості цієї відповідальності уникнути. А якщо є випадки тиску на суддів із боку окремих політиків чи погроз на їхню адресу, то про це повинно бути заявлено публічно й негайно.

Марек Сівєц розповідає: своїм київським співрозмовникам наголошував, що вони повинні прийти до діалогу та компромісу. "ГПУ" цікавиться його особистими враженнями від зустрічей з Януковичем, Морозом і Тимошенко — налаштовані вони на компроміс чи безкомпромісну боротьбу? Віце-президент Європарламенту якийсь час мовчить і саркастично усміхається. Зрештою каже:

— Моє власне життя сповнене конфліктів, які ніколи не закінчуються. Дуже важливою частиною моєї діяльності є Близький Схід. Я дуже добре знаю конфлікт між Ізраїлем і Палестиною. Думаю, ситуація в Україні набагато краща.

Зараз ви читаєте новину «Сівєц порівняв українську кризу з ізраїльсько-палестинським конфліктом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути