вівторок, 25 квітня 2017 06:25

"Силовики повинні боротися з корупцією, а не займатися політикою"

Автор: ФОТО З САЙТА www.biz.censor.net.ua
  Колишній народний депутат Микола Мартиненко: ”Ми в суді переламали тенденцію, яка є абсолютно нецивілізована, неправова та політизована. Готовий іти до суду по всіх фактах, які назвали прокурори, та доводити свою невинуватість. Я до цієї кримінальної справи відношення не маю”
Колишній народний депутат Микола Мартиненко: ”Ми в суді переламали тенденцію, яка є абсолютно нецивілізована, неправова та політизована. Готовий іти до суду по всіх фактах, які назвали прокурори, та доводити свою невинуватість. Я до цієї кримінальної справи відношення не маю”

— Звинувачення проти мене фальсифіковані за вказівкою директора НАБУ Ситника. Ця справа є політичною та не підкріплена ніякими доказами, — говорить колишній народний депутат 56-річний Микола Мартиненко 20 квітня.

Цього дня його затримали детективи Національного антикорупційного бюро. Підозрюють у причетності до розтрати понад $17 млн — на державному підприємстві Східний гірничо-збагачувальний комбінат з 2013-го по 2016 рік. Але не зрозуміло, який стосунок до цього міг мати Мартиненко.

"Микола Мартиненко 2015 року пішов на безпрецедентний крок — добровільно склав повноваження народного депутата та відмовився від депутатського імунітету, — нагадують у політичній партії "Народний фронт".

— Зробив це для неупередженого розслідування. Його затримання є ознакою вибіркового правосуддя та політично мотивованих дій антикорупційних органів. Попри те, що до сьогодні кошти й активи, виведені Януковичем, так і не стали предметом розслідування НАБУ, бюро переслідує політика з послідовною українською й антиросійською позицією".

"Ми в НАБУ. Жоден процесуальний документ не готовий, — пише у "Фейсбуку" адвокат 45-річний Ігор Черезов о третій ночі 21 квітня.

— Складається враження, що за півтора року розслідування не знайшли підстав для підозри Мартиненкові й роблять це прямо зараз, "висмоктуючи з пальця".

Черезов опублікував фото клопотання про обрання запобіжного заходу колишньому нардепові — у кабінеті слідчого на підлозі.

"НАБУ перебуває під вогнем критики за відсутність видимих результатів діяльності. Тому гостро потребувало гучної справи. Щодо інтересу бюро до Мартиненка було відомо заздалегідь, — пише 20 квітня у "Фейсбуку" політолог 42-річний Тарас Березовець.

— Про підготовку арешту я знав ще два тижні тому. У бюро не дотримуються режиму секретності. Інформація з кабінетів слідчих "гуляє" вільно, тому Мартиненко теж знав про майбутнє затримання. Спроб сховатися від слідства не робив. Мабуть, тому що твердо знає: справа проти нього не має перспектив. Питань до НАБУ буде ще більше. Причому й в американців, де невдоволення роботою бюро зашкалює. Це — інформація від моїх джерел у Вашингтоні".

"Коли людей, які не переховуються від слідства і не тікають, затримують до того, як їхня вина доведена — це не верховенство права. Це удобрене піаром дешеве політичне замовлення, — вважає народний депутат Микола Княжицький, 48 років.

— Мартиненко був ключовою людиною на Майдані. А ключові фігури антимайдану, льовочкіни й бакуліни, продовжують депутатствувати. І мене це не дивує. Бо совок був совком у прокуратурі — й залишається в НАБУ".

"Мартиненко свого часу добровільно склав мандат, аби довести в суді свою невинуватість. Однак НАБУ за півтора року так і не змогло висунути йому звинувачення, — пише у "Фейсбуку" журналіст Марина Данилюк-Ярмолаєва.

— Водночас, за дивним збігом обставин, щойно бюро вирішило затримати Мартиненка, як на місці подій одразу з'явилася знімальна група. І вже за традицією нардеп Сергій Лещенко повідомляє про спецоперацію бюро раніше, ніж автобус НАБУ доїжджає до місця призначення".

НАБУ заявляло, що суддю для обрання Мартиненку запобіжного заходу обиратиме система. Однак ним виявився Олександр Бобровник, який традиційно виносить ухвали на користь бюро.

"Бобровник перебуває на гачку НАБУ, проти нього відкрили кримінальну справу. А Ситник обіцяв лобіювати його призначення в антикорупційний суд", — пише журналіст-розслідувач Володимир Бойко.

Суддя Бобровник п'є та бере хабарі прямо в своєму робочому кабінеті. Про це свідчать відеозаписи. Їх вели правоохоронні органи в рамках порушеної проти судді кримінальної справи. Їхні фрагменти оприлюднили у "Фейсбуку" на сторінці проекту "Просуд". Вони свідчать — зазвичай Бобровник починає свій робочий день із того, що випиває. А також рахує під столом гроші й перев'язує їх резинкою.

21 квітня Солом'янський районний суд Києва почав розгляд клопотання про обрання запобіжного заходу Миколі Мартиненку. Прокурори просили суд арештувати екс-нардепа на 60 діб. Або він мав внести 300 млн грн застави.

— Народні депутати й міністри від "Народного фронту" заявили, що готові взяти на поруки Миколу Мартиненка. Вони прийшли на засідання суду.

Адвокати просили замість скандального судді Бобровника призначити будь-якого іншого. Проте суддю не замінили. Наступного дня розгляд справи продовжили.

22 квітня близько 15:00 Миколі Мартиненку обрали запобіжний захід у вигляді особистої поруки. Поручителями стали міністр молоді та спорту Ігор Жданов, заступник голови Центральної виборчої комісії Андрій Магера й 18 депутатів від "Народного фронту".

— Ми в суді переламали тенденцію, яка є нецивілізована, неправова й політизована. Коли "клеють" кримінальну справу й людину одразу пакують у СІЗО, — говорить Микола Мартиненко після виходу із суду 22 квітня.

— Готовий іти до суду по всіх фактах, які назвали прокурори, та доводити свою невинуватість. Я до цієї кримінальної справи відношення не маю. Це вперше в гучних справах удалося домогтися такого рішення суду. Це буде корисно, в тому числі, й силовим структурам. Вони повинні боротися з корупцією, а не займатися політичними питаннями.

НАБУ саботує розслідування корупції в НАЗК

"Після запуску системи електрон­ного декларування з'ясувалося, що витрачені Національним агентством із запобігання корупції на нього 27 млн грн використані неправомірно, — пише у "Фейсбуку" народний депутат Віталій Купрій, 43 роки.

— Компанія-розробник програмного забезпечення ТОВ "Міранда" не забезпечила безперебійну роботу системи. Голова НАЗК Наталія Корчак недбало поставилася до своїх обов'язків і прийняла в експлуатацію цю систему. Один із розробників системи платежів Приват 24 Дмитро Дубілет вказав на завищену в рази суму контракту. Це говорить про розкрадання коштів фінансової допомоги міжнародних інституцій. Щоб цей злочин розслідували й притягнули винних до відповідальності, я звернувся до Національного антикорупційного бюро. Натомість отримав повідомлення із НАЗК, що вони займуться переслідуванням мене самого. Вочевидь, щоб залякати й зупинити. Оскільки детективи НАБУ відмовилися розслідувати корупцію своїх колег із НАЗК, я оскаржив їхню бездіяльність у суді. 19 квітня Солом'янський районний суд міста Києва визнав протиправним покривання корупції НАБУ. Зобов'язав цей орган розпочати досудове слідство стосовно Наталії Корчак і їхніх оборудок із системою електронного декларування".

Марія ЮРЧЕНКО

Зараз ви читаєте новину «"Силовики повинні боротися з корупцією, а не займатися політикою"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути