четвер, 17 лютого 2022 00:50

Росія "поховала" Мінські домовленості

Державна дума Росії направила звернення до президента Володимира Путіна з проханням визнати "незалежними" окуповані райони України на Донбасі. Автори проєкту, що набрав 351 голос, — депутати від Комуністичної партії.

Документ передбачає переговори з ватажками бойовиків "для створення правової основи міждержавних відносин та співпраці".

— Визнання "республік" створить підстави для захисту їхніх мешканців від зовнішніх загроз, — каже речник нижньої палати російського парламенту В'ячеслав Володін, 58 років.

Путін заявив, що ухвалюватиме рішення залежно від виконання Мінських угод.

— В разі визнання Росія вийде з Мінських домовленостей з усіма супутніми наслідками, — говорить міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба, 40 років.

Офіційне визнання спричинить додаткові територіальні претензії до України з боку РФ, вважає глава представництва Європейського Союзу в Україні 54-річний Матті Маасікас.

— Це рішення Путін використовуватиме для шантажу. Якщо визнає псевдореспубліки, Мінські переговори припиняються. Деякі експерти радіють, що ми позбуваємося пастки Мінських угод. Але найсильніші санкції проти Росії 2015 року прив'язані саме до "Мінська", — каже політолог Віктор Таран, 44 роки.

— Доведеться розробляти новий пакет антиросійських санкцій, за який мають проголосувати всі країни ЄС. Але Угорщина, Італія, Австрія, Греція відкрито підтримують Російську Федерацію і можуть санкції заблокувати.

Мінські угоди — дипломатичний інструмент повернення окупованих територій до складу України. Хто вважає їх злом, а ОРДЛО — раковою пухлиною, яку не можна повертати, підтримують відмову від "Мінська". Але переселенці та жителі південно-східних регіонів, які сподіваються на повернення цих земель, будуть розчаровані. Відповідальність покладуть на Зеленського. Падіння рейтингів президента призведе до посилення проросійських сил. Але Україна на дипломатичному фронті не виграє і не програє, бо не збиралася виконувати ці угоди.

"Путін дав зрозуміти, що може й не підписати рішення про визнання ОРДЛО. Прямим текстом заявляє: аби цього не сталося, необхідно виконати Мінські домовленості, — написав у фейсбуку політолог 44-річний Михайло Басараб. — Яких ще доказів треба, щоб довести, що Мінські домовленості — зброя проти України? І війська на наших кордонах з однією метою — змусити нас виконати "Мінськ".

Після визнання Росією так званих ДНР та ЛНР там негайно з'являться "миротвор­ці" Організації договору про колективну безпеку (входять Росія, Білорусь, Вірменія, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан, Таджикистан. Ключову роль грає РФ. — ГПУ). Це вже буде офіційне, визнане Росією, протистояння ЗСУ і військ РФ по лінії розмежування. На Донбасі зросте ймовірність незамаскованого збройного протистояння між Україною і Росією. Провокацій чекати довго не доведеться.

Ми отримуємо залізобетонні підстави вимагати офіційного похорону Мінських домовленостей. Новий агресивний крок Москви є для України підставою якнайшвидшої інтеграції України з Північноатлантичним альянсом. Щоб запобігти великій континентальній війні".

"Не важливо, підпише Путін чи ні. Формально Дума складається з представників народу, а отже, це правовий акт, — написала оглядачка 47-річна Лариса Волошина. — Тепер будь-які перемовини в рамках Мінського або "нормандського формату" стають неможливими. Бо тепер мова йтиме про "включення незалежних держав" в тіло України. Це федералізація. Зараз потрібно заявляти про вихід Росії з "Мінська".

"Газету по-українськи" можна передплатити онлайн на сайті Укрпошти за "ковідну тисячу"

Зараз ви читаєте новину «Росія "поховала" Мінські домовленості». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 1
Голосування Як ви облаштовуєте побут в умовах відімкнення електроенергії
  • Придбали додаткове обладнання для оселі задля енергонезалежності
  • Добираємо устаткування та готуємося до купівлі
  • Не маємо коштів на таке, ці прилади надто дорогі
  • Маємо ліхтарі та павербанки для заряджання ґаджетів, нас це влаштовує
  • Певні, що незручності тимчасові і незабаром уряд вирішить проблему браку електроенергії
  • Наша оселя зі світлом, бо ми на одній лінії з об'єктом критичної інфраструктури
  • Ваш варіант
Переглянути