Ексклюзиви
середа, 30 березня 2011 02:00

Російський прапор півроку висів над селом

Дві щогли з прапорами Росії та України зрізали 23 березня біля пасіки на виїзді із села Межигірка Черкаської області. Рішення про демонтаж щогл ухвалила сесія Лип'янської сільради, до якої входить Межигірка. Обидва села розташовані у Шполянському районі.

Ідея з прапорами належить Михайлові Шандруку, керівнику Шполянського заводу запчастин, що входить до російського холдингу "Метровагонмаш". Завод офіційно не орендує землю у Межигірці, але планує це зробити. У селі підприємство розмістило свою пасіку, зрізало дерева вздовж дороги, придбало будинки для своїх працівників. Біля пасіки півроку тому встановили дві щогли. На кожній на одному рівні були два прапори — російський триколор та український синьо-жовтий.

— Прапори встановив на знак дружби між народами, — каже 49-річний Михайло Шандрук, директор підприємства.

43-річний Сергій Іщенко, голова Лип'янської сільради, півроку просив директора прибрати прапори:

— Повз Межигірку проходить дорога на Кіровоград. Почали зупинятися машини. Люди питають, чого тут висить російський прапор, куди дивиться сільрада? У селах позаочі казали, що мені заплатили за щогли.

Рішення про демонтаж сільрада ухвалила одноголосно. Щогли зрізали болгаркою. Прапори сховали у сейфі сільради. Труби пустять на огорожу пам'ятника загиблим солдатам, обіцяють депутати.

Місцеві переважно підтримують рішення сільради.

— Нахабство вищої марки. Невже ми до Росії приєдналися? — говорить орендар 52-річний Микола Карасюк. — Ми зверталися і до сільського голови, і до районної влади. Голова райдержадміністрації каже: "А що, він вам мішає?".

— У Росії український прапор не повисів би 5 хвилин, зідрали б із м'ясом, — додає 62-річний Іван Колісник. Живе поблизу пасіки. — А тому, хто встановив, ще морду набили б.

31 березня сільський голова, директор заводу, голова Шполянської РДА та місцеві зберуться біля пасіки. Вирішуватимуть питання з прапорами.

Шполянський завод запчастин виготовляє деталі до вагонів метро. Біля його прохідної висять російські й українські прапори.

Зараз ви читаєте новину «Російський прапор півроку висів над селом». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

25

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути