Ексклюзиви
пʼятниця, 19 квітня 2019 07:45

Рік і 25 днів провела у слідчому ізоляторі Надія Савченко

Автор: СЕРГІЙ СТАРОСТЕНКО
  Народний депутат Надія Савченко і Володимр Рубан у Шевченківському районному суді Києва 19 вересня 2018 року. У слідчих ізоляторах обоє провели понад рік.
Народний депутат Надія Савченко і Володимр Рубан у Шевченківському районному суді Києва 19 вересня 2018 року. У слідчих ізоляторах обоє провели понад рік.

— Я не втікаю за кордон, залишаюся в залі. І виграю в цьому суді, — кричить народний депутат 37-річна Надія Савченко у Броварському міськрайонному суді Київської області опівночі 16 квітня. Її та керівника організації "Офіцерський корпус" 51-річного Володимира Рубана випустили з-під варти.

Рішення оголосила суддя Олена Кічинська. Цього дня сплив термін арешту.

Савченко затримали 22 березня торік. Її підозрюють у підготовці замаху на життя президента, прем'єр-міністра, членів уряду, народних депутатів, повалення конституційного ладу. Вона нібито змовилася з підозрюваним у тероризмі Рубаном, ватажками ДНР Олександром Захарченком (загинув торік у серпні від вибуху в донецькому ресторані. — ГПУ) та Олександром Тимофєєвим. Після того, за версією слідства, в окупованих Макіївці, Горлівці й Донецьку купила зброю.

Обоє провели у СІЗО понад рік. Володимир Рубан — у Маріуполі. Надія Савченко — в ізоляторах Служби безпеки України, Лук'янівському і Чернігівському. Суд шість разів продовжував їй арешт.

Наступне засідання у справі має відбутися 7 травня.

— Надія Савченко планує повернутися до роботи у Верховній Раді. Її можна буде побачити на найближчих засіданнях, — каже адвокат 32-річний Олександр Шадрін.

"Судова система тяжко хвора, — написав у "Фейсбуку" генеральний прокурор 54-річний Юрій Луценко. — Закон дозволяє маніпуляції з безкінечними змінами адвокатів. У Савченко таких, які то входили в процес, то покидали його, було вісім платних і один безплатний від держави.

— Причина друга — критично мала кількість суддів, — продовжує Юрій Луценко. — 40 відсотків незаповнених вакансій призводить до того, що через відвід навіть одного судді справу доводиться передавати в інший суд. Причина третя — небажання окремих суддів виконувати свою роботу. Ну і головне: звільнення з-під варти не означає зняття обвинувачення.

— У країні, яка воює, випускають підозрюваних у тероризмі. Це поганий сигнал, — говорить юрист і правозахисник 53-річний Олег Березюк.

— Передчуття не дуже гарні. Вину Савченко і Рубана ніхто не довів. Але ніхто й не спростував. Не тільки судова, а і правоохоронна системи перебувають у кризі. Коли на одного слідчого припадає понад 400 кримінальних справ, то про яке якісне розслідування можна говорити? А потім матеріали потрапляють до суду, в якому немає кому їх розглядати. Є суди, де працює один голова. У судовій системі — катастрофа. Реформи не відбулося. Для швидкого наведення порядку потрібна політична воля президента і підтримка парламенту. А фахівці є.

У цій справі багато запитань до слідства. Виглядає так, що недопрацювали. І проблема не у Савченко чи Рубані. Якщо інформація прокуратури відповідає дійсності, то є інші, з ким обоє спів­працювали. Котрі й без них можуть виконати, що завгодно. Спецслужби це розуміють. Але все залежить від керівництва країни. У тому, що випустили з під-варти, є опосередкована вина президента Порошенка. Що вимагати від Луценка? Він не фахівець. Сама ж прокурорська система розвалена.

— Не виключено, що Савченко і Рубана звільнили, щоб у влади був аргумент. Мовляв, готується реванш. Тоді перед другим туром це вигідно команді Порошенка, — каже політолог 60-річний Володимир Фесенко.

— Є ще одне пояснення: країна вступила у перехідний період влади. Посилився безлад у її структурах. Частково президент втратив контроль над судами і прокуратурою.

Звільненню Савченко і Рубана міг посприяти Віктор Медведчук (кум президента РФ, лідер проросійського руху "Український вибір". — ГПУ).

Савченко зможе потрапити в майбутній парламент, якщо знайде виборчий округ. Зі слабкими суперниками і якщо у неї будуть гроші. За партійним списком на чолі власної партії шансів — нуль (на позачергових виборах до Верховної Ради у листопаді 2014-го Савченко була першою у списку партії "Батьківщина". У грудні 2016-го її виключили з фракції. Перед цим зустрілася в Мінську з ватажками ДНР-ЛНР. У липні 2017 року зареєструвала політичну партію "Громадсько-політична платформа Надії Савченко". — ГПУ). Вона зруйнувала свою репутацію. Спершу її сприймали як патріота, а фактично виявилася прихильницею примирення із сепаратистами за російським сценарієм. Тому втратила підтримку в патріотичному таборі. А для проросійського виборця залишається чужою.

— Савченко стала токсичною фігурою в українській політиці. Тому її кар'єра народного депутата може завершитися, — говорить політичний оглядач 54-річний Леонід Швець.

— У Надії велика проблема — її характер, некерованість. Зараз навіть ті, хто хотів би її використати, будуть остерігатися. Навряд чи хтось всерйоз розкручуватиме на парламентських виборах. Та й у суспільній думці Савченко втратила привабливість як "народна помста" владі. Це вже відіграна карта. Може стати "гарячою картоплею", яку всі політичні гравці від себе відкидають.

Виглядає так, що справи не було з самого початку. Ми чекали, що після того, як візьмуть Савченко, відбудуться арешти якоїсь організації, російської агентури. Минув час, а нікого не взяли. Але не можна виключати, що вона знову сяде.

25 травня 2016 року Надію Савченко звільнили з російського полону. Пробула там 709 днів. Її обміняли на Олександра Александрова та Євгена Єрофєєва — захоплених на Донбасі співробітників головного розвідувального управління РФ.

Зараз ви читаєте новину «Рік і 25 днів провела у слідчому ізоляторі Надія Савченко». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути