пʼятниця, 22 березня 2013 07:00

Рибак запропонував депутатам саморозпуститися

— Шановні опозиціонери-парубки, Київ вам не дівка. Це столиця України, найбільша територіальна громада, — говорить із трибуни Верховної Ради у середу вранці 55-річний Володимир Олійник із фракції Партії регіонів.

"Регіонали" аплодують, сміються.

— "Тушка"! — кричать опозиціонери.

— Не горлопаньте, — махає правою рукою в бік опозиції Олійник. — Недавно Олег Тягнибок дав інтерв'ю. Там страшні речі, коли він говорить про те, що висунення єдиного кандидата на посаду міського голови Києва буде йти за принципом першої ночі.

— Якщо не піде Кличко, — продовжує Володимир Олійник, — перша ніч переходить до Яценюка, якщо Яценюк не піде — до Тягнибока. Це цинізм.

— "Тушка"! — кричать.

— Ви не на мітингє, — підвищує голос спікер Володимир Рибак, 66 років. — Давайте чути один одного. У Верховній Раді кожен висловлює свою думку.

Запрошує до слова депутата від "Батьківщини" Володимира Бондаренка, 60 років. Той кілька секунд роздивляється зал.

— Київ — не дівка. Але чому ви його ґвалтуєте Черновецьким і сьогоднішньою своєю позицією? — розвертається до "регіоналів". — Чому ви, збоченці, робите з Києва продажну дівку? Вона такою не буде, вона обере свою владу. Давайте проголосуємо, щоб 2 червня у Києві відбулися вибори.

"Регіонал" Михайло Чечетов просить Рибака спочатку розглянути постанови щодо виборів до інших місцевих рад. Спікер по черзі ставить на голосування призначення позачергових виборів дев'ятьох сільських голів у різних областях. Їх приймають. За призначення виборів мера Василькова під Києвом голосують 162 депутати за необхідних 226. Лише 10 "регіоналів" тиснуть "за".

— Це був пробний камінь, щоби продемонструвати, як Партія регіонів поступить з киянами, — говорить з місця "свободівець" 40-річний Андрій Мохник.

— Фашисти! — скандують "регіонали".

Стукають по столах. Тупотять. Мохника не чути. Більшість депутатів одягають навушники.

— Справжній фашизм — це те, що вони сьогодні узурпують владу й силою намагаються переламати через коліно українську опозицію, громаду, націю, — хрипить Мохник.

Під час кожного виступу "свободівців" "регіонали" кричать: "Фашисти!".

Рибак оголошує перерву.

У кулуарах стоїть депутат із "Батьківщини":

— И нам не выгодны выборы в Киеве. Они проиграют, но у нас нет кандидата. Кличко не пойдет, потому что похоронит президентский рейтинг. А кто может победить? Надо подумать.

Депутати повертаються до залу.

— Вы хотите сорвать проведение выборов в Киеве, — звертається до опозиції лідер фракції "Регіонів" Олександр Єфремов, 58 років.

— Українська! — заглушають його "свободівці".

— Може, поставити питання про саморозпуск Верховної Ради та проголосуємо це, а? — піднімає руку спікер.

Опозиціонери аплодують, свистять.

— Знову більшості немає, — сміється Рибак.

У четвер вранці депутати виділяють годину, щоб обговорити вибори у столиці. Біля трибуни "ударівець" Валерій Карпунцов представляє проект постанови про вибори 2 червня. Каже, що рік у Києві немає легітимного мера. Після обговорення на табло 179 "за" — рішення не ухвалили. З-поміж "регіоналів" його підтримали 7 депутатів.

— Ганьба! — кричать опозиціонери.

Рибак оголошує перерву. У кулуарах Яценюк розказує про три сценарії влади:

— Перший — загальмувати призначення виборів, проголосувати їх у першому читанні, а далі тягнути. Другий — скасувати їх через Конституційний суд, який може визначити, що наступні вибори мають відбутися 2015 року. Ще один — цей суд може визначити, що якщо вибори проведуть у червні, то термін повноважень міськради і мера буде півтора року.

Яценюк із Кличком та Тягнибоком ідуть радитися до спікера, що робити далі.

"У кожної сили є причини не проводити вибори в Києві"

48 нардепів-"регіоналів" звернулися до Конституційного суду по роз'яснення, як та коли проводити вибори столичного міського голови та Київради.

Сергій ТАРАН, 43 роки, політолог:

— У кожної політичної сили є свої причини не проводити вибори в Києві. Владі  не вигідно через убивчі рейтинги — програє і мера, і міськраду. Кличко не може визначитися з участю. Його виборці цього хочуть, та й звикли до того, що він є кандидатом у мери Києва. Водночас в нього є президентські амбіції. Для "Батьківщини" та "Свободи" висунення кандидата в мери без узгодження позиції з УДАРом, буде виглядати незрозумілим.

Зараз ви читаєте новину «Рибак запропонував депутатам саморозпуститися». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

1

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути