пʼятниця, 28 вересня 2018 00:20

Розмір штрафу значення не має

Штраф за непристебнутий пасок безпеки під час кермування автомобілем можуть збільшити з 51 грн до 850. Народні депутати 18 вересня підтримали законопроект у першому читанні. Тепер мають розглянути у другому.

Рішення беззмістовне. Адже розмір штрафу значення не має. Важливий не він, а те, що покарання настане обов'язково.

Кажуть, європейці бояться порушувати правила. Так, бачив на власні очі. Але наївно думати, що справа — у штрафах. Зовсім ні. Заплатити 50 чи 100 євро — для них не трагедія. Справа в іншому. Інформація про штраф — загальнодоступна. Якщо ви часто порушуєте — страховка на авто чи здоров'я стане для вас дорожчою. Вам не захочуть дати кредит. Працедавець через це може не взяти на роботу. Це значно страшніше, ніж одноразова сплата якоїсь суми.

В Україні більший штраф лише підвищить рівень корупції. Наприклад, коли він становить 300 гривень, то можливий хабар буде гривень 150. Для поліцейського це — замала сума, з огляду на ризик. Але коли ­хабар 400 гривень — ситуація значно приваб­ливіша для правоохоронця.

Карати, щоб досягнути бажаного — це радянська логіка. В Союзі її застосовували дуже активно. Але це не привело до законослухняності більшості населення.

Віктор АНДРУСІВ,виконавчий директор "Українського інституту майбутнього"

Зараз ви читаєте новину «Розмір штрафу значення не має». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути