Ексклюзиви
вівторок, 02 вересня 2008 18:04

Раїсу Богатирьову виключили з Партії регіонів

Автор: фото: Андрій ЄЛОВІКОВ
  Голова Секретаріату президента Віктор Балога (ліворуч), секретар Ради Нацбезпеки та оборони Раїса Богатирьова та міністр закордонних справ Володимир Огризко перед Секретаріатом президента 1 квітня 2008 року чекають на приїзд у Київ президента Сполучених Ш
Голова Секретаріату президента Віктор Балога (ліворуч), секретар Ради Нацбезпеки та оборони Раїса Богатирьова та міністр закордонних справ Володимир Огризко перед Секретаріатом президента 1 квітня 2008 року чекають на приїзд у Київ президента Сполучених Ш

Секретаря Ради національної безпеки й оборони Раїсу Богатирьову, 55 років, виключили з Партії регіонів. Таке рішення ухвалила політрада цієї політичної сили в понеділок увечері.

Напередодні Богатирьова розкритикувала позицію лідера "Регіонів" Віктора Януковича щодо грузинських подій: він закликав визнати незалежність Південної Осетії та Абхазії. Секретар РНБО назвала ці слова особистою думкою Януковича, а не всієї партії. Також висловилася за вступ України до НАТО.

— Вона розраховувала, що в партії є різні течії. Але це не виправдалося, — говорить директор Центру соціальних досліджень "Софія" Андрій Єрмолаєв, 39 років. — Навіть її стратегічні партнери в партії не заблокували виключення. Нині обмежуються дипломатичними заявами заради збереження особистих стосунків.

Уперше питання про виключення Богатирьової з "Регіонів" постало наприкінці 2007-го, коли вона прийняла пропозицію президента Віктора Ющенка стати секретарем РНБО. Однак тоді питання виключення заблокував Борис Колесніков.

Згідно зі статутом Партії регіонів позбавити Богатирьову членства в партії могла лише донецька обласна організація, очолювана Колесніковим, до якої вона належала. Згодом статут змінили так, щоб політрада мала право виключати членів партії напряму.

Для мене й Ріната Ахметова вона завжди була, є і буде близькою людиною

Раїса Богатирьова народилася 6 січня 1953 року в місті Бакал Сактинського району Челябінської області Росії. Її батьки родом із Харківщини. За кілька років сім"я переїхала до Краматорська Донеччини.

Під час президентської кампанії 2004-го Раїса Богатирьова була довіреною особою Віктора Януковича. За два роки стала координатором антикризової коаліції. "Регіоналку" називають представницею інтересів мільярдера Ріната Ахметова. Він контролює третину фракції "Регіонів".

Бориса Колеснікова на понеділковому засіданні політради партії не було. Учора у Верховній Раді він сказав, що не погоджується з виключенням Богатирьової. Мовляв, могли обмежитися дисциплінарним стягненням.

— Раїса Богатирьова багато зробила для партії. А деякі з тих, хто голосував "за" її виключення, палець об палець не вдарили для становлення партії, — каже Колесніков. — Вона для мене й Ріната Ахметова завжди була, є і буде близькою людиною.

Нардеп-"регіонал" Василь Хара зазначає, що не голосував ні "за", ні "проти" виключення. Так зробили ще з півдесятка членів політради. Вони вважають, що питання щодо Богатирьової спочатку мала вивчити контрольна комісія. Однак прискореного виключення вимагали кілька керівників обласних відділень. Вони переконували присутніх, що секретар РНБО осоромила "Регіони" перед виборцями.

Раїсу Богатирьову на засідання запрошували, однак вона в цей час була на нараді в Секретаріаті президента.

Зараз ви читаєте новину «Раїсу Богатирьову виключили з Партії регіонів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути