пʼятниця, 12 липня 2019 06:35

Рада ухвалила Виборчий кодекс

— 230 "за". Виборчий кодекс прийнято. Я вітаю цей зал, було непросто. Дякую усім, це перемога, — каже голова Верховної Ради 48-річний Андрій Парубій на засіданні парламенту 11 липня, піді­ймає руки вгору. Народні депутати аплодують.

Кодекс ухвалили у другому читанні та в цілому. Його підтримали фракції "Блок Петра Порошенка", "Народний фронт", "Опозиційний блок", "Самопоміч", "Батьківщина", Радикальна партія Олега Ляшка й низка позафракційних депутатів. Груп "Відродження" і "Волі народу" не було на засіданні Ради. Перед цим спікер 17 разів ставив на голосування правки, на які не вистачало голосів. Рішення ухвалювали годину.

Політичні сили на вибори формуватимуть загальнонаціональний партійний список кандидатів. Він буде однаковий для всієї країни. А також — окремі списки для кожного із 27 регіонів. Окрім 24 областей, Київ поділений на лівобережний і правобережний регіони, на Дніпропетровщині окремо виділений Криворізький регіон, а Південний включатиме Херсонщину й Крим із Севастополем. Партії виставлятимуть на кожному окрузі щонайменше п'ятьох кандидатів. Виборець голосує за партію і, за бажанням — за кандидата у списку. Політична сила проходить до парламенту, якщо набирає 5% голосів.

Депутатів сільських, селищних, районних і рад невеликих міст обиратимуть за мажоритарною системою. Кандидати в депутати обласних і міських рад великих міст ітимуть за відкритими списками, подібно до виборів до Верховної Ради. Мерів обиратимуть у два тури.

Кодекс запрацює з 1 грудня 2023-го. У першому читанні за нього проголосували два роки тому. З початку червня розглянули 4568 правок, усі провалили. Пропорційна система виборів за відкритими списками була частиною коаліційної угоди 2014-го.

Зараз ви читаєте новину «Рада ухвалила Виборчий кодекс». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути