пʼятниця, 14 жовтня 2011 07:45

"Протести наростатимуть". Андрій Пишний не вірить у перезавантаження системи Януковича

Автор: фото: Андрій Шматов
  Заступник голови партії ”Фронт змін” Андрій Пишний: ”Рівень підтримки влади зменшився наполовину. Найбільші втрати в базових областях Януковича. Український виборець бачить фальш і те, що його безбожно експлуатують”
Заступник голови партії ”Фронт змін” Андрій Пишний: ”Рівень підтримки влади зменшився наполовину. Найбільші втрати в базових областях Януковича. Український виборець бачить фальш і те, що його безбожно експлуатують”

Керівництво партії "Фронт змін" займає четвертий і п'ятий поверхи нового офісного комплексу на Подолі. Кажуть, будівля належить донецькому мільярдеру Леонідові Юрушеву, який на початках спонсорував "Фронт". Біля поста охорони зустрічає помічниця заступника голови партії 36-річного Андрія Пишного. Дорогою відчиняє карткою кілька електронних замків на дверях. Просить сідати від Пишного по ліву руку, бо він глухий і має в лівому вусі слуховий апарат. Говорити слід по черзі — більшість слів Андрій Григорович читає по губах.

Чому влада пішла на "посадку" Тимошенко?

— Це патологічний страх перед відкритою політичною боротьбою, — Пишний говорить розбірливо, чистою українською. — Люди у владі переоцінюють власну значимість і неспроможні адекватно оцінити геополітичні наслідки своїх рішень.

Що буде далі зі справою Тимошенко?

— Для влади є два виходи. Перший: Янукович дає вказівку своїй більшості погодитися на декриміналізацію статті, за якою засуджено Тимошенко. Другий: апеляція скасовує рішення суду та закриває справу. Тимошенко повинна бути на волі і брати участь у виборах 2012 року. Інакше всі опозиційні партії мають їх бойкотувати. Вибори не будуть визнані демократичними і такими, що відбулися. Це призведе до неминучого занепаду режиму.

Як вирок вплине на стосунки з Європою, Америкою, Росією?

— Шкода міжнародному авторитету України завдана непоправна. Поставлені під сумнів перспективи цілої країни, й відповідальності за це не уникнути. Чи не вперше три світові політичні центри були одностайні в критиці української влади.

Який фінал процесу Тимошенко Європа готова "проковтнути"?

— Європа зацікавлена в політично стабільній Україні, адже це величезний ринок та потенціал розвитку. Але ЄС заради цього не погодиться на утиски демократії і фактичне проголошення диктатури. Няньчитися з нами не будуть. Ті, хто вважають по-іншому, сильно переоцінюють зацікавленість ЄС в Україні.

Півроку тому ви прогнозували колапс економіки. Але країна живе.

— Те, що немає катастрофи, не заслуга влади. З одного боку, сприяло незначне пожвавлення в світовій економіці, яке скоро закінчиться. По-друге, це заслуга українців, які встояли. Бо єдине, на що влада спромоглася, це перекласти наслідки економічної кризи на кожного з нас. Погляньте, за якою ціною ми заправляємо авто, як подорожчали харчі, комуналка. Кожен четвертий — за межею бідності. До чого не торкнись, скрізь проблеми. Це і є реальний економічний колапс.

Чому тоді люди не виходять на вулицю?

— В українців дуже високий коефіцієнт виживання та неймовірно багато терпіння. Зараз люди проїдають те, що відклали на чорний день, але цей запас вичерпується. Візьміть останні події: чорнобильці протестують, аграрії — з вилами під стінами Верховної Ради, воїни-афганці виносять двері та вікна в парламенті. Протести наростатимуть.

Які реформи влади ви назвали б успішними?

— Янукович задекларував 24 реформи. Але на цьому весь позитив і закінчився. Якби були якісно реалізовані хоч дві-три з них, ми жили б в іншій країні. А так, податкова реформа — зруйнувала ділову активність та будь-яку перспективу відродити малий бізнес. Пенсійна — добила залишки соціальних гарантій. Дерегуляція залишилася міфом. Маємо тільки декларації.

Адекватними виглядають плани з енергозбереження. Нібито починається будівництво в Україні терміналу для скрапленого газу, почали серйозно сприймати наші запаси сланцевого газу. Їм просто діватися нема куди, бо мають власні бізнеси, зав'язані на вартості російського газу. Кишенями прив'язані до цього.

У чому сила Януковича?

— Донедавна Янукович та його політична партія мали базовий регіон. Найпотужніший із точки зору голосів — Донецьк, Дніпропетровськ, Харків, Крим. Вони будували це роками. Більшість їхніх людей вийшли саме звідти і досі успішно це середовище експлуатують. Однак сьогодні рівень підтримки влади зменшився наполовину. Найбільші втрати саме в базових областях Януковича. Український виборець бачить фальш і те, що його безбожно експлуатують.

Півтора року тому йшлося, що Арсеній Яценюк може очолити Кабінет Міністрів. Нині можливе перезавантаження системи Януковича з новим урядом?

— Після виборів Янукович пропонував Арсенієві Яценюку стати прем'єром. Але тоді без відповіді залишилися багато запитань — куди і з якими пріоритетами рухатиме країну президент. І Яценюк відмовився. Згодом стало зрозуміло, що світогляд, підходи і принципи "регіоналів" суперечать нашому баченню. І зараз я не вірю в перезавантаження системи Януковича. Це можливе лише за умови зміни Конституції та повернення парламентсько-президентської форми. Без цього "Фронт змін" не бачить себе у владі.

Чому ви проти об'єднання опозиції в одну політичну силу?

— Соціологічні дослідження підтверджують, що українці мають різні симпатії серед опозиційних партій. Ідеться щонайменше про дві демократичні сили — "Батьківщину" і "Фронт змін". Вони можуть поборотися за місце в парламенті 2012 року. Можливо, також, "Свобода". Саме так і треба йти на вибори.

На який відсоток голосів розраховує "Фронт змін"?

— Мінімум — 20 відсотків. Максимум — це спільний результат демократичних сил — щонайменше 226 голосів у Верховній Раді. Якщо Янукович отримає парламентську більшість, українська перспектива буде під величезним знаком питання.

"Легально платимо зарплату"

Андрій Пишний розповідає про партію "Фронт змін".

Чому такий суворий пропускний режим у вашому офісі?

— Режим встановлює власник приміщення, в якому ми орендуємо офіс. Крім того, Арсеній Яценюк, як колишній спікер та міністр закордонних справ, згідно із законом, має охорону. Вимоги безпеки встановлені ними. А місцеві офіси та приймальні партії розташовані на перших поверхах із вільним доступом.

Чому Яценюк їздить джипами "Рендж Ровер" по мільйону гривень?

— Лідер партії дуже багато пересувається країною. Постає питання його безпеки й здатності після цих поїздок працювати. Яценюк не користується "Майбахом", чартерами та вертольотами. Не має тяги до розкошів. Його автомобілям по чотири-п'ять років і експлуатуються вони в надактивному режимі.

Яким авто користуєтеся ви?

— "Мерседес". Чорний. S-клас. 2005 року.

Олександра Кужель стверджувала, що "Фронт" фінансує Рінат Ахметов.

— Це — фантазії. "Фронт змін" належить 3 тисячам депутатів від партії і 20 тисячам її активних членів. Кожна обласна організація та прихильники роблять внесок у вигляді добровільної пожертви — від 30 до 50 тисяч гривень щомісяця. Гроші переказуть на поточний рахунок. Операції проходять через податкові звіти. Списки жертводавців ми не афішуємо, але за потреби журналісти можуть їх побачити. Усі видатки також відкриті, в тому числі оренда транспорту.

Скільки коштує утримання центрального офісу?

— Від 300 до 600 тисяч гривень щомісяця залежно від періоду. Це разом із зарплатою працівників. Ми чи не єдина партія в Україні, що легально платить співробітникам зарплату.

 

Професійно займається стрільбою

Андрій Пишний народився в селі Доброводи Збаразького району на Тернопільщині. Закінчив юрфак Чернівецького університету. Однокурсником і близьким другом Пишного був Арсеній Яценюк. Ці стосунки вони зберегли дотепер.

До 2000 року Пишний викладав право у Чернівецькому університеті. Тоді перебрався до Києва на посаду начальника юридичного управління Ощадбанку. Під час помаранчевої революції, коли Нацбанком управляв Яценюк, став виконувачем обов'язків голови Ощадбанку. Згодом — заступником секретаря Радбезу. Із створенням "Фронту змін" пішов на партійну роботу.

Позаторік у січні після хвороби Пишний майже втратив слух. Але повернувся до роботи менш ніж за два місяці. Цікавиться живописом. Професійно займається стендовою стрільбою та захоплюється настільним тенісом.

Дружина Людмила — домогосподарка. Виховують двох доньок: 13-річну Світлану та 8-річну Дарину.

 

Зараз ви читаєте новину «"Протести наростатимуть". Андрій Пишний не вірить у перезавантаження системи Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

8

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути