середа, 14 січня 2009 16:30

Про газ домовлятимуться прем"єри

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Міністр транспорту Йосип Вінський сякався перед засіданням уряду
Міністр транспорту Йосип Вінський сякався перед засіданням уряду

На засідання уряду в середу прем"єр-міністр 48-річна Юлія Тимошенко одягла чорну сукню. На темний пояс почепила штучну бежеву троянду. Переважно прем"єрка носить світле вбрання.

— Зі святом вас Василя! — перед початком засідання вітається міністр житлово-комунального господарства 47-річний Олексій Кучеренко з міністром здоров"я Василем Князевичем, 52 роки.

— Я тут не один Василь — он ще є Вовкун, — показує той на міністра культури.

Вони тиснуть один одному руки. Кучеренко хвалиться, що напередодні півгодини співав колядки.

До зали заходить Тимошенко. Переводить подих і говорить, що щойно зустрічалася із прем"єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо. Говорили про неотримання цією країною російського газу.

— Вони знаходяться в дуже скрутному становищі, — каже Тимошенко. — На цій зустрічі я дала повну інформацію від України: ми були й будемо країною, яка зможе постачати російський газ до Євросоюзу. Ми виконали всі умови. Росія й досі не постачає газу. Вони пропонують надати його в напрямку, де йде противоток українського газу у східні регіони, і по цьому маршруту російський газ не може бути протранспортований.

Я тут не один Василь

Просить журналістів залишити залу. До них виходять міністр палива й енергетики 49-річний Юрій Продан та голова НАК "Нафтогаз" Олег Дубина, 49 років. Перший каже, що постачання газу залежить лише від Росії. Дубина додає, що вранці знову отримали від росіян пропозицію прокачувати Європі газ газопроводами, які подають його у східні області.

— Ми сьогодні цього зробити не можемо, бо залишимо без газу наші регіони, — говорить голова "Нафтогазу".

— Мені незрозуміло, навіщо Росія так діє, — додає Продан.

 Дубина розповідає, що й досі не підписали угоди на транспортування газу на цей рік. Мовляв, Росія і не збиралася це робити. Тому мають технічний протокол постачання газу лише на місяць.

— Росія диктує умови Україні щодо транзиту газу? — цікавляться у Дубини журналісти.

— Іде більше політична гра — одні хочуть так, а інші не можуть, — відповідає він. — Росіяни добре знають нашу газотранспортну систему і роблять усе, аби європейці не отримали газу.

Пізніше до журналістів підходить Юлія Тимошенко. Каже, що дзвонитиме російському прем"єру Володимирові Путіну. Саме вони продовжуватимуть переговори щодо постачання газу для України. Додає, що переговори між Росією й Україною перервали, бо хотіли зберегти посередника "РосУкрЕнерго".

— Інтереси цієї компанії в Україні представляє Дмитро Фірташ, а також депутати-"регіонали" Юрій Бойко і Сергій Льовочкін, — каже Тимошенко.

Зараз ви читаєте новину «Про газ домовлятимуться прем"єри». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути