четвер, 26 березня 2020 07:00

Президент Зеленський попросив допомоги в олігархів

"Зеленський сказав: у вас в кожній області є великі підприємства, там професійні менеджери, нехай вони на місцях допомагають місцевій владі". Видання "Українська правда" цитує одного з учасників зустрічі президента з олігархами й представниками бізнесу, що відбулася 16 березня.

Володимир Зеленський попросив олігархів допомогти у боротьбі з коронавірусом. Області розділили так: Рінат Ахметов — Івано-Франківська, Львівська, Донецька, Луганська області та Кривий Ріг на Дніпропетровщині. Ігор Коломойський — Запорізька область і Волинська разом з Ігорем Палицею. За останнім також Тернопільщина. Віктор Пінчук — Дніпропетровська. Андрій Веревський — Полтавська та Кіровоградська області. Юрій Косюк — Вінницька й Черкаська. Андрій Ставніцер — Одещина. Олександр Ярославський — Харківська область, пише "Українська правда".

— Вони точно щось попросять у Зеленського натомість. Може, не зараз. А коли знадобиться, нагадають про борг, — каже філософ 55-річний Сергій Дацюк.

— Олігархи є владою. А всі інші — декорації. З 2014 року в країні нічого не змінилося. Ми не захотіли мінятися. Чому тоді країна мала це зробити?

Це шлях до феодальної країни. Найближчі два роки стоятиме питання виживання. Влада некомпетентна й не розуміє, що відбувається — що соромно мати таких феодалів, що світ давно пішов далі. Країна, де олігархи отримують надприбутки — у нас не загроза, а звичайний стан. Бізнес, особливо промисловий, може померти в цій ситуації. І нас, українців, зроб­лять заручниками — держава муситиме заплатити їм із наших грошей, як було з Приватбанком. Інакше не буде робочих місць і доходу в бюджет. Так влаштована наша країна. Ми могли це змінити, а не хотіли. Світ пішов у роздрай, тому ніхто не скаже, коли в нас така можливість буде знову.

— Це кидає країну в ще більшу кризу. Вже кілька років говоримо, що Київ не контролює регіони, вони віддані на відкуп місцевим елітам. Президент такими зборами легалізує цю систему, — говорить блогер 34-річний Роман Сініцин.

— Фактично держава визнає своє безсилля. Олігархи не дурні. Вони щось попросили взамін. Це можуть бути об'єкти під приватизацію, преференції, кадрові призначення. Ніхто просто так грошей не дає.

Та окремі особистості й їхні бізнес-структури краще б заплатили у бюджет податки. У Коломойського котрий рік тягнуться суди по державному підприємству Украерорух. Йому МАУ винна понад мільярд гривень.

Ахметов дарує "швидкі допомоги" і пожертвує 2–3 мільйони доларів у фонд боротьби з коронавірусом. А його ДТЕК винен за газ 1,6 мільярда гривень (це борг компанії за газ, який вона відбирає для виробництва тепла й електроенергії на Луганській ТЕС. Матеріали опублікували "Наші гроші". — ГПУ).

Це показує слабкість центральної влади. Система смотрящих була при Януковичі і за Порошенка її не зруйнували. А тепер Зеленський фактично легалізує їх.

Сьогодні в Херсоні Вадим Новинський (проросійський політик, нардеп, у попередньому скликанні входив у фракцію "Опоблоку", колишній член Партії регіонів. Меценат російської церкви в Україні. Росіянин, український паспорт отримав 2012 року від Віктора Януковича. — ГПУ) місцевим підприємцям і бізнесменам розказував, що всі повинні скинутися. А хто такий Новинський?

Такі угоди легалізують стан речей, коли клани контролюють окремі регіони. Не представники влади, яким делеговані повноваження з Києва, а кримінально-олігархічні групи. Часто туди входять і місцеві правоохоронці.

Це фактично поділ держави.

— Президент за дев'ять місяців не побудував вертикаль влади. Тому підміняє обласні адміністрації якимись штабами олігархів, бізнесменів, — говорить журналіст 43-річний Юрій Бутусов.

— Ситуація може призвести до конфліктів, як бачимо із Харковом (мер міста Геннадій Кернес і бізнесмен Олександр Ярославський розкритикували голову Харківської облдержадміністрації Олексія Кучера. Створили окремий штаб боротьби з коронавірусом в області. — ГПУ). До боротьби за владу і втрати будь-якого управління у регіонах. Це провал регіональної політики Зеленського.

У нього є вертикаль управління. Платники податків витрачають величезні суми на зар­плати всім, кого він призначив. Якщо вони йому не потрібні під час надзвичайної ситуації, то треба проводити кадрові зміни. Навіщо тоді утримувати апарат облдержадміністрацій? Може, їх варто скоротити, зекономити мільярди гривень і направити їх на ліквідацію наслідків епідемії.

Президент не розуміє ситуації. Можливо, йому з олігархами цікавіше спілкуватися, ніж із тими, кого він призначив. Має розібратися.

Зараз ви читаєте новину «Президент Зеленський попросив допомоги в олігархів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути