Ексклюзиви
четвер, 23 січня 2020 07:45

Уряд не відправлять у відставку до вересня

Автор: REUTERS
  Прем’єр-міністр Олексій Гончарук виступає у Верховній Раді 17 січня. За півтори хвилини йде із сесійної зали. Народні депутати зі ”Слуги народу” аплодують, у залі хтось кричить ”ганьба!”
Прем’єр-міністр Олексій Гончарук виступає у Верховній Раді 17 січня. За півтори хвилини йде із сесійної зали. Народні депутати зі ”Слуги народу” аплодують, у залі хтось кричить ”ганьба!”

— Я вирішив дати вам шанс. Суспільство і я надали уряду великий кредит довіри. Мені здається, ви ще не розрахувались за цей кредит. І у вас достатньо енергії це зробити, — каже президент 41-річний Володимир Зеленський прем'єр-міністру 35-річному Олексію Гончаруку 17 січня в Офісі глави держави.

Президент закликав прем'єра прописати, за яким принципом формуються зарплати міністрів, налагодити діалог із депутатами Верховної Ради. Зміцнити уряд шляхом звільнення деяких міністрів і розділення міністерств, які мають забагато напрямів роботи. Прозвітувати керівник уряду має 4 лютого в парламенті.

Зранку цього дня Олексій Гончарук оголосив у фейсбуку про відставку. Заяву передав президенту із правом "винести її у парламент". Хоча за Конституцією мав подати Верховній Раді. Відставка прем'єра потягла б за собою зміну всього уряду.

"Я прийшов на посаду виконувати програму президента, — написав Олексій Гончарук. — Він для мене взірець відвертості та порядності. Щоб розвіяти сумніви щодо поваги та довіри до глави держави, я написав заяву про відставку".

За кілька годин ці слова повторив із трибуни Верховної Ради.

15 січня у мережі оприлюднили аудіозаписи, на яких нібито Гончарук зізнається, що він "повний профан в економіці", а президент — "має примітивне розуміння економічних процесів".

Згодом з'явилася друга частина записів із нібито голосами прем'єра, заступників голови Нацбанку Катерини Рожкової та Дмитра Сологуба, міністерки фінансів Оксани Маркарової, міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тимофія Милованова, заступниці керівника Офісу президента Юлії Ковалів. Остання свій голос на "плівках Гончарука" заперечила.

Нинішній Кабінет міністрів працює з 29 серпня 2019 року. Має прем'єра, двох віцепрем'єрів і 16 міністрів. Міністерка фінансів Оксана Маркарова та міністр внутрішніх справ Арсен Аваков лишилися з попереднього уряду прем'єра Володимира Гройсмана.

16 січня заяву про звільнення написала Альона Бабак, очолювала Міністерство розвитку громад і територій.

— Ситуацію використали люди, наближені до бізнесмена Ігоря Коломойського, — говорить політолог 63-річний Олександр Кочетков. — Їм не подобається Гончарук. Не тому, що незалежний. Він ніякий — обіцяє і не виконує. І вони не мають на нього впливу.

На плівках компромату нема. Урядовці не домовляються про тіньові фінансові схеми, не кажуть чогось образливого для президента. Але підстави для відставки є. Бо людина, яка має керувати економікою, публічно каже: вона не розуміє, що відбувається. Прем'єр визнає дірку в бюджеті на 50 мільярдів. Але в нього немає уявлення, що з цим робити. Не може бути хірургом людина, яка не знає, де розташований апендикс.

— Негативу від відставки Гончарука було б набагато більше, ніж від його перебування на посаді, — каже політолог 61-річний Володимир Фесенко.

— Звільняти його перед Давоським форумом (економічний форум у швейцарському Давосі відбувається 21–24 січня. У ньому бере участь президент США Дональд Трамп, керуюча директорка Міжнародного валютного фонду Крісталіна Георгієва, президент України Володимир Зеленський. — ГПУ) — украй негативний сигнал для інвесторів і міжнародних партнерів.

Верховна Рада ймовірно проголосувала би за відставку Гончарука. А кого призначити на його місце? Чи кандидатура, яку запропонує Зеленський, легко пройде через Верховну Раду? Заміна прем'єра — це ризик політичної дестабілізації та погіршення стосунків із МВФ.

Відставки Кабміну не буде. Парламент ухвалив програму уряду, тому до вересня звільнити його не можна. Може піти тільки за власним бажанням.

Зараз президент більш критично ставиться до прем'єра. Не має завищених очікувань, які були на момент призначення.

Зараз ви читаєте новину «Уряд не відправлять у відставку до вересня». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути