пʼятниця, 21 грудня 2018 00:45

Порошенко став катастрофою для Путіна

"Для Володимира Путіна надання автокефалії українському православ'ю є другою геополітичною катастрофою, тільки цього разу масштабом не століття, а тисячоліття", — пише правозахисник, релігієзнавець 69-річний Мирослав Маринович на сайті Релігійно-інформаційної служби України. Як відомо, Путін розпад СРСР назвав геополітичною катастрофою століття.

"Дві гілки державної влади — законодавча і виконавча, тобто парламент і президент, — зробили все від них залежне, щоб виконати передбачені канонами вимоги Вселенського патріархату, — продовжує Маринович. — Ці потреби випливали з природи Східної церкви — і це мають усвідомити ті представники Західних церков, які стривожені начебто "втручанням держави у справи церкви". Для надання автокефалії Православна церква-мати мусить мати згоду керівництва держави, в якій діє Церква-донька. Цю згоду вона — дяка Богові — нарешті отримала.

Чому в риториці Москви про буцімто "втручання держави" немає правди? Бо сама Московська церква постала 1448 року з політичної волі тодішнього правителя Московського князівства — Василія Темного. Якщо для когось це надто віддалений прецедент, то можна навести сучасніший. 2007 року політичне керівництво Російської Федерації зіграло вирішальну роль в гучно висвітленому об'єднанні Російської православної церкви із зарубіжною Російською православною церквою", — відзначив Мирослав Маринович.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко став катастрофою для Путіна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути