пʼятниця, 10 серпня 2018 00:45

Порошенко працював із політтехнологом Януковича

Американський політтехнолог Пол Манафорт допомагав президентові Петру Порошенку на безоплатній основі. Про це 7 серпня розповів його колишній діловий партнер Рік Гейтс у суді міста Александрія, штат Вірджинія, США.

Гейтс засвідчив, що Манафорт працював в Україні й після втечі в Росію його клієнта Віктора Януковича 2014-го. Зокрема, партію "Опозиційний блок" готував до дострокових парламентських виборів.

69-річного Пола Манафорта звинувачують у відмиванні грошей і ухилянні від сплати податків. За 10 років роботи в Україні він нібито заробив $60 млн. Після скандалу з "чорною бухгалтерією" Партії регіонів (у травні 2016-го колишній перший заступник голови СБУ Віктор Трепак передав детективам НАБУ документи, які свідчать про майже $2 млрд витрат на хабарі. — ГПУ) пішов зі штабу тоді кандидата в президенти США Дональда Трампа.

— Манафорт пробував запропонувати свою стратегію для кампанії Порошенка. Я зустрічався з ним і вислухав. Але на цих трьох годинах розмова й закінчилася, — розповів сайту "Українська правда" народний депутат від БПП, керівник виборчої кампанії Петра Порошенка 57-річний Ігор Гринів про події 2014 року.

"Манафорт продовжував працювати із залишками Партії регіонів. А до того консультував Януковича, Ахметова, Льовочкіна, Клюєва, Колеснікова", — пише у "Фейсбуку" дипломат Богдан Яременко, 46 років. — Як можна спів­працювати з такою людиною або прийняти від неї допомогу? Особливо президенту, який прийшов до влади після крові на Майдані. До неї призвели дії тих, кому він давав поради раніше?

— Петро Порошенко цікавився всіма, хто міг допомогти йому швидко виграти президентські вибори, — говорить політолог 62-річний Олександр Кочетков.

— Манафорт цікавив Петра Олексійовича не тільки як політтехнолог. Порошенко розраховував, що той є достатньо впливовим у політичних колах США, щоб лобіювати його інтереси.

Без оплати Манафорт двох кроків не зробить і з крісла не встане. Будь-яка співпраця з іноземним фахівцем такого класу починається від декількох мільйонів доларів. Порошенко міг і не платити. За нього це зробили ті, з ким американський політтехнолог працював раніше. Мовляв, хочеш позитивне ставлення і дружні стосунки — допоможи грошима. Тому зараз колишніх "регіоналів" влада не чіпає.

Порошенка не викликатимуть у американський суд для свідчень. Його немає в чому звинувачувати. Плюс президента не чіпають — це повага до посади. Політична культура США цього не дозволяє, особливо напередодні виборів. Але якщо недобре у цій справі виринатиме далі, Вашингтон радитиме Порошенку не балотуватися на наступний термін.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко працював із політтехнологом Януковича». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути