пʼятниця, 22 грудня 2017 07:40

Порошенко готується до виборів 2019 року

В Адміністрації президента працюють над переобранням на другий термін ­Петра Порошенка.

"Контроль президента над частиною обласних і районних державних адміністрацій до останнього часу був проблемним. Тому влада провела через Верховну Раду зміни до закону про державну службу. Президент повернув собі одноосібне право звільняти й призначати голів адміністрацій", — пише журналіст сайту "Українська правда" 28-річний Роман Романюк.

Вибори глави держави мають відбутися в березні 2019-го.

— Зміни закону пов'язані не тільки з наступними виборами. Деякі голови облдержадміністрацій, яких важко швидко звільнити, почали налагоджувати стосунки з рейтинговими на місцях опозиційними силами, — каже політолог Володимир Фесенко, 59 років.

Наскільки адмінресурс піднімає шанси Порошенка виграти вибори?

— Він ефективно працює в деяких регіонах, не всюди. Там, де адміністративні впливи вдається поєднати з можливостями місцевих бізнесових угруповань. Допоміжним чинником є правоохоронні органи. Технологія підкупу виборців працюватиме ефективно, якщо вони сприятимуть їй або не реагуватимуть. А щоб якийсь губернатор забезпечив перемогу президента чи іншого кандидата — проблемно. Сильних голів обласних адміністрацій немає.

Переважна більшість українців незадоволені діяльністю президента. Що він має зробити протягом 2018 року, щоб змінити думку про себе?

— Люди незадоволені діяльністю практично всіх політичних лідерів. 45,5 відсотка не бачать жодного, хто б міг ефективно керувати країною. Високі антирейтинги не тільки в Порошенка, а й у Тимошенко. До всіх негативне ставлення переважає позитивне. Але рейтинги президента за рік не впали, навіть трошки зросли. Наприклад, після підвищення пенсій. Якщо економічна ситуація та соціальні стандарти покращаться, він отримає кілька додаткових відсотків. Йому потрібно не робити помилок, уникати конфліктів. Хоча повернути симпатії 2014 року вже неможливо (на позачергових виборах Порошенко набрав 54,7% голосів. — ГПУ). Зараз політтехнологи Петра Олексійовича подаватимуть його, як менше зло.

Хто буде його головним конкурентом на виборах 2019 року?

— Порошенко і Тимошенко залишаються фаворитами. Причому в другому турі може перемогти колишня прем'єр.

А хтось інший?

— Несподіванки можливі. Є прошарок виборців, які не хочуть голосувати ні за Порошенка і Тимошенко, ні за колишніх "регіоналів" чи Ляшка. Для них будуть Гриценко, Садовий, Вакарчук. У лідера гурту "Океан Ельзи" близько восьми відсотків активних прихильників. І це — стартовий рейтинг. Тому може розраховувати на перемогу в другому турі. Буде дуже гостра боротьба за вихід туди.

Ситуація може скластися так, що Порошенко не балотуватиметься на другий термін?

— Він розуміє, що не може капітулювати. Мотивів вистачає. Якщо буде все гаразд зі здоров'ям і рейтинги різко не впадуть — піде на вибори. Вірогідність, що не балотуватиметься, — низька.

Людина з якими якостями потрібна зараз Україні на посаді президента?

— Їй мають довіряти. Вона повинна бути компетентною і досвідченою. Однак частина виборців хочуть бачити президентом не політика, а морального авторитета. Хто не має власного бізнесу. Такого собі арбітра. Є запит на українського Гавела або Макрона — молодого, рішучого, динамічного.

Зараз ви читаєте новину «Порошенко готується до виборів 2019 року». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути