Ексклюзиви
четвер, 07 жовтня 2010 05:03

"Поняття опозиції вже не існує"

"Регіонали" другий день поспіль оточують трибуну й президію Верховної Ради. Зранку в середу стоять десятеро нардепів. Пильнують, аби трибуну не заблокував БЮТ. За старим регламентом, середа - день, коли виступає й пропонує свої законопроекти опозиція. - Це буде останній такий день, - каже "бютівець" 46-річний Андрій Шкіль. - На четвер уже поставили голосування по новому регламенту, який позбавить опозицію права на будь-які дії.

- Згідно з Конституцією поняття опозиції вже не існує. Тому не може бути дня опозиції в Раді, - пояснює лідер "Регіонів" Олександр Єфремов, 56 років.

Біля входу до зали нардепи з фракції БЮТ ставлять картонну коробку із написом "Буту 20 000". Зверху прорізана щілина. Збирають гроші для "нунсівця" Юрія Бута. Він відсудив 20 тис. грн у тележурналістки, яка в своєму сюжеті назвала його "відщепенцем" - за перехід до коаліції.

- Після того мене почали турбувати безсоння, головний біль, пропав апетит, знизився життєвий тонус та з'явилася депресія, - пояснює 43-річний Юрій Бут.

- Повертаються часи, коли грошовими позовами закривали рота журналістам, - каже "бютівець" 34-річний Андрій Шевченко, голова комітету з питань свободи слова та інформації. - Я говорив із Бутом - у нього позиція йти "до кінця". Каже, що гроші, які відсудив, спрямує на добрі справи. Я йому порадив вибачитися й забути цю історію.

Депутати кидають до коробки купюри. Найбільша - 20 грн. Через 2 год. коробку забирає "бютівець" Андрій Павловський. У кулуарах розриває скотч, яким заклеєно ящик. Висипає гроші на підлогу. Журналісти налічують 165 грн.

- На валер'янку Буту вистачить, - жартує Андрій Павловський, 45 років.

 

У залі спікер Володимир Литвин пропонує голосувати за проект постанови про створення Тимчасової спеціальної комісії. Вона має виконувати рішення Конституційного суду про скасування політреформи.

- Гань-ба! Хун-та! Хун-ту геть! - кричать із місць "бютівці".

Крізь крики уривками чути виступ заступника голови фракції Партії регіонів 57-річного Михайла Чечетова:

- Навіть школярі знають, що є теорема, а є аксіома. Теорему потрібно доводити, аксіому - ні. Так от, рішення Конституційного суду - це аксіома. Тому пропоную проголосувати за постанову.

- Сьогодні день опозиції, але нас позбавили цього права. Тому ми залишаємо залу, - говорить після його виступу Андрій Кожем'якін із БЮТ. Кладе до портфеля речі та виходить.

Його приклад наслідують інші "бютівці". Більшість продовжують засідати. Приймають за основу проект закону "регіонала" Василя Горбаля про забезпечення таємниці голосування. Документ забороняє виборцям користуватися телефоном, фотоапаратом і відеокамерою в кабінках для голосування. Провалюють законопроект лідера комуністів Петра Симоненка й Олександра Ткаченка про мораторій на експорт зерна.

 

Москаль агітує за "фракцію братви"

 

"Нунсівець" 59-річний Геннадій Москаль за 20 грн виготовив собі червоне "посвідчення" - "Депутат від братви".

- Я почав збирати свою фракцію - "депутати від братви", - каже. - Візьму тільки достойних. Якщо вже збирати братву, то тільки "по понятіям". Заяв іще не збирав. Тільки агітую. Сьогодні кожен депутат є вільним (після скасування конституційної реформи зникають поняття коаліції, опозиції, прив'язки депутата до фракції. - "ГПУ"), тому треба скористатися моментом. Кажу це не в якості реклами своєї фракції, а як політичну новину.

Зараз ви читаєте новину «"Поняття опозиції вже не існує"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

4

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути