вівторок, 09 жовтня 2012 07:15

"Підказали, що перед виборами депутати гроші роздають"

Автор: фото: Володимир ХОМ’ЯК
  У центрі селища Голованівськ на Кіровоградщині плакати кандидата в депутати Людмили Супрун заклеїли агітками ”регіонала” Віталія Грушевського
У центрі селища Голованівськ на Кіровоградщині плакати кандидата в депутати Людмили Супрун заклеїли агітками ”регіонала” Віталія Грушевського

Селище Голованівськ на Кіровоградщині — за 180 км на захід від обласного центру. Про нього заговорили, коли 2009 року тодішній нардеп-"бютівець" Віктор Лозінський розстріляв селянина Валерія Олійника.

Голованівськ — центр виборчого округу №101. Тут два фаворити виборчих перегонів. Це колишня лідерка Народно-демократичної партії самовисуванка 47-річна Людмила Супрун та гендиректор товариства "Метсервісгруп", "регіонал" 41-річний Віталій Грушевський. Загалом є 11 кандидатів.

На площі неподалік райдержадміністрації стоїть намет Партії регіонів. За кілька метрів — "Батьківщини". Дошка оголошень щільно заклеєна агітками. Половину майдану займають зображення Віталія Грушевського. Поряд із фото кандидата — напис "Єдина команда" та номер телефону гарячої лінії голови облдержадміністрації Сергія Ларіна. Їх наклеїли поверх плакатів Людмили Супрун.

О 9.30 до намету "Батьківщини" підходять двоє літніх жінок.

— Учора по телевізору показували, що землю в селах будуть продавати іностранцям, — каже одна й бере газету. — Ті куплять трохи, а потім і до наших городів доберуться. Не докажеш, шо то твій.

До шатра "Регіонів" вишиковується черга з чотирьох людей. Розбирають ручки із логотипом політсили.

— Я вам скажу так: "Регіони" точно виграють, — голосно говорить агітаторка Віра Лісова. — Грушевський має найбільший рейтинг, усім помагає. Школу відремонтірував, а лікарня яка! Як то воно називається?

— Перетинальний центр, — підказує партнерка.

— Да-да. На другому місці в області. Краще тільки в Кіровограді.

До намету підходить 43-річний Олег Підлипний. На ньому голубі джинси та чорна олімпійка. Бажає підписатися на підтримку Партії регіонів.

— Грушевський мені недавно поміг. Дочка лежить у Києві в Охматдиті (медзаклад для матерів та дітей. — "ГПУ"). Підказали, що перед виборами депутати гроші роздають. Пішов до Грушевського. Попросив 1000 гривень. Він дав.

Запитую, що агітаторки думають про основного конкурента Грушевського — Людмилу Супрун.

— Вона починала займатися політикою в Голованівську. Дорогу відремонтувала, — відказує Віра Лісова.

Віталій Грушевський прописаний у селищі Побузьке за 32 км від Голованівська. Працює гендиректором підприємства з виготовлення поліпропіленових тканин. За декларацією про доходи, торік заробив 41 тис. 330 грн.

У центрі селища працює продуктовий ринок. Через дорогу кілька магазинів. За прилавком з автомобільним начинням обідає 48-річна Любов Федорівна. Із пакета дістає бутерброд і помідор.

— Я Грушевського особисто не бачила. Усе дізнаюся з газет. Пишуть, що всім помагає. Де живе, не знаю. Говорять, не тут. Не пригадаю, як те село називається. Ви попитайте в людей на базарі.

На вході до ринку вологими серветками та скляними банками торгує жінка років 50. Називатися не хоче.

— Я про вибори краще буду мовчати. Не ті часи, шоб говорити. Грушевського вам треба шукати біля дач. Там у нього приймальня. Ви побачите, той будинок виділяється, бо ще новий. Гарний такий, жовтого кольору, — пояснює продавщиця.

За півкілометра від базару видно 5-поверхову офісну новобудову. Заходжу до першого під'їзду. Двері ліворуч відчинені. За столом у вітальні сидить секретарка. У сусідній кімнаті працівник прес-служби та ще двоє працівників штабу.

— Так, це приймальня Віталія Анатолійовича. Але його зараз нема, — каже секретарка.

На запитання, де мешкає кандидат, відказує, що в цьому ж будинку, двома поверхами вище.

— А ви що, не читали його декларації? Там усе зазначено, — говорить журналістка. Просить надіслати їй на електронну пошту список запитань.

Виходжу з офісу та піднімаюся на другий поверх. У замку нових дверей стирчить ключ. До третього поверху не встигаю дійти, бо чоловік із приймальні просить не фотографувати приміщення.

Із гаража за будинком виходить хлопець. Зачиняє двері.

— Я не чув, що тут Грушевський живе.

Від магазину напівфабрикатів у Голованівську додому повертається жінка років 30. Каже, що може розказати про "регіоналів", відмовляється назватися.

— Учора зі школи повернувся мій син. Із плачем розказав, що вчителька накричала, бо забув удома лінійку, яку подарували на 1 вересня від Партії регіонів. Супрун дала зошити. Правда, на них нічого не написано. Тільки всередині був буклет із її фотографією.

Школа №1 — у центрі селища.

— Справді, нам на 1 вересня від Партії регіонів прийшли лінійки та олівці, — говорить директор Ольга Томашевська, 45 років. — Людмила Супрун подарувала зошити. Напевно, це не тільки нам зробили такі подарунки. Нікого нічого носити не заставляємо. У нас демократія. Віталій Грушевський минулого року подарував школі сертифікат на п'ять дощок, купив комп'ютери.

Зараз ви читаєте новину «"Підказали, що перед виборами депутати гроші роздають"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути