вівторок, 16 липня 2019 05:30

"Після Дебальцевого зрозуміла, що війна – це надовго. Важливо діяти швидко і злагоджено"

Автор: ФОТО НАДАНЕ ПРЕС-СЛУЖБОЮ ПАРТІЇ ”Європейська солідарність”
  Медик-доброволець Яна Зінкевич: ”Люди з інвалідністю в Україні фактично ізольовані від світу. Пандусів немає, громадський транспорт здебільшого непристосований. Навіть найменший спортивний візок не проходить у більшість ліфтів”
Медик-доброволець Яна Зінкевич: ”Люди з інвалідністю в Україні фактично ізольовані від світу. Пандусів немає, громадський транспорт здебільшого непристосований. Навіть найменший спортивний візок не проходить у більшість ліфтів”

Яні Зінкевич недавно виповнилося 24 роки. Заснувала й очолює медичний батальйон "Госпітальєри", на рахунку якого майже 3 тис. врятованих життів на Донбасі.

У грудні 2015 року потрапила в аварію. Пересувається на інвалідному візку. Каже, останній місяць фактично живе в авто — як сьомий номер списку партії "Європейська солідарність" бере участь у виборчому турне Україною. Нині, каже, головне — не допустити проросійського реваншу.

Ви пішли на фронт у 18 років. Чому?

— Не могла інакше. Після Майдану пішла бійцем у Добровольчий український корпус "Правий сектор". Тоді були активні бої, багато поранених, загиблих. Допомогу їм надавати не було кому — витягнути людину з-під обстрілу, джгут накласти, знеболити. Я зрозуміла: треба щось робити.

Як виник медичний батальйон? 6 липня "Госпітальєри" відзначили п'ятиріччя.

— 6 липня 2014-го ми потрапили в засідку, під сильний обстріл. Усім дали наказ відступати. Але там залишився поранений. Я поверталася по нього. Командир ДУК Дмитро Ярош наказав: "Відступай!" Та я побігла туди — і Ярош дав кількох людей зі свого супроводу, щоб мені допомогли. Ми витягнули бійця.

А коли повернулися на базу, Дмитро вручив свій бойовий ніж, нагородний, і сказав: "Тебе бачу керівником підрозділу".

Там були більш досвідчені люди, з медичною освітою. Але так вийшло, що я мала здібності все організувати.

Ви в батальйон підбирали людей за якимось принципом?

— У першій групі нас було шестеро. Пройшли по підрозділах і вибрали тих, хто має хоч якесь відношення до медицини. Або виявив бажання. У нас люди мотивовані, бо "Госпітальєри" — завжди на передовій.

Хтось для нас пригнав пікап. Почалися виїзди. Так дотягнули до вересня. А в жовтні почався аеропорт (захист Донецького аеропорту. — ГПУ). Щодня — 10–20–30 поранених. Не вистачало медикаментів. Тоді я створила сторінку у "Фейсбуці" і попросила людей про допомогу. "Госпітальєри" досі існують на пожертви. Зарплат ми не отримуємо.

Скільки людей у батальйоні зараз?

— Близько 150. А загалом ­через нас пройшло десь 970 людей.

Після Дебальцевого я остаточно зрозуміла, що війна — це надовго. А отже, парамедики будуть потрібні. В умовах бойових дій важливо діяти швидко і злагоджено. Тому треба працювати за єдиним стандартом, а не так, як ми на початку — хто що вмів.

У березні 2015 року створила навчальний центр на Дніпропетровщині, через який тепер обов'язково проходять усі "госпітальєри". І для інших підрозділів теж людей навчаємо. Закриваємо свої ділянки на передовій, для швидкої евакуації поранених, нарівні зі штатними медичними підрозділами ЗСУ.

Батальйон залишається в системі Української добровольчої армії Яроша, але є самостійним. Я з Дмитром зідзвонююся, може, раз на рік у випадку особливої потреби.

Як у "Госпітальєрах" сприйняли новину, що йдете у парламент?

— Ми політику не обговорюємо. Але загалом — нормально сприйняли. У нас майже всі на президентських виборах голосували за Порошенка.

Що вас мотивувало взяти участь у виборах до Ради?

— Після президентських виборів, на яких переміг Володимир Зеленський, зрозуміла, що треба йти в парламент. Проти такої влади потрібна дієва опозиція.

Чому "Європейська солідарність"?

— Петро Олексійович мені подзвонив. Запросив на зустріч і запропонував іти в його команді. Я погодилася. Ми знайомі з 2015-го. Коли проходила лікування в Ізраїлі після аварії, Порошенко прилетів туди з візитом — і до мене заїхав. Потім ще кілька разів перетиналися на військових подіях. Наприклад, відкритті реабілітаційного центру в Сумах.

Не хочу, щоб реформи, які відбулися за попередні п'ять років в армії, були втрачені. А зараз реформа забезпечення фактично зупинена через обшуки в управлінні ЗСУ, реформу харчування, я так розумію, теж призупинили.

Ви сказали, що йдете в парламент, аби не допустити проросійського реваншу. Думаєте, він можливий?

— Безумовно. В Україну повертаються діячі епохи Януковича, які втекли після Революції гідності. Скасовують декомунізацію. Хочуть змінити закон про українську мову і мовні квоти.

Щоб змінити Україну, ми понесли багато жертв. Не можна втратити те, чого досягли.

Які бачите механізми протидії реваншу?

— Найголовніше — громадський опір. Потрібно підвищувати обізнаність людей, проводити зібрання, мітинги. Ми це й робимо. Але негативних подій стільки, що не встигаєш на них реагувати.

У парламенті матимемо ширший перелік інструментів протидії. Головне, щоб у Раду пройшло якнайбільше державників. І щоб вони співпрацювали проти проросійських сил, а не боролися між собою. "Європейська солідарність" заявила, що ми будемо підтримувати державницькі і проєвропейські ініціативи. І я поділяю цю позицію.

За каденції п'ятого президента його дружина Марина Порошенко взяла під свій патронат запровадження інклюзивної освіти. Ми можемо втратити цю реформу?

— Ця реформа тяжко впроваджувалася, був великий опір на місцях. І якщо її постійно не підтримувати, вона просто зав'яне. А це необхідна річ. Людині, дитині з інвалідністю потрібна соціалізація й адаптація до життя в суспільстві.

На з'їзді "ЄС" ви сказали, що відстоюватимете права ветеранів та людей з інвалідністю.

— Люди з інвалідністю в Україні фактично ізольовані від світу. Пересуватися у візку неможливо — пандусів немає, громадський транспорт здебільшого непристосований. Навіть найменший, спортивний, як мій, візок не проходить у більшість ліфтів. Людина не може вийти з дому.

Важливо таких людей підтримати, допомогти знайти роботу, вступити на навчання, перекваліфікуватися. Я працюватиму над цими проблемами в парламенті.

Ви досі керуєте "Госпітальєрами". Вас є кому замінити, коли підете у Верховну Раду?

— Схема роботи у батальйоні налагоджена, мене є кому підмінити на щодень. Я зібрала хорошу команду, де кожен відповідає за свій напрям. Якщо стається щось екстраординарне — вони телефонують, консультуються.

Я керуватиму батальйоном і надалі. Не вмію жити в повільному темпі, завжди багато працюю. У парламенті відвідуватиму всі сесії.

От тільки в Державній медичній академії Дніпра, де закінчила другий курс, доведеться взяти академвідпустку на рік. Парламентська робота — це новий досвід. Хочу вивчити специфіку, щоб працювати на повну. А третій курс в академії складніший, ніж два перші, навчанню треба приділяти багато уваги. Мрію стати нейрохірургом.

Вчиться на лікаря

Яна Зінкевич народилася 2 липня 1995 року в місті Рівне. Закінчила Рівненський навчально-виховний комплекс "Колегіум".

У 18 років пішла добровольцем на війну. Створила медичний батальйон "Госпітальєри". Винесла з поля бою більше як 200 поранених бійців.

5 грудня 2015 року на трасі Дніпро — Донецьк автомобіль "Госпітальєрів" винесло з траси, авто перекинулося сім разів. Яна дістала перелом хребта. Кілька місяців перебувала на межі життя і смерті. Нині пересувається на візку. Сама виховує доньку.

Нагороджена орденами "Народний герой України", "За мужність" III і II ступенів. Має ватиканську нагороду "Священномученика Омеляна Ковча" за гуманітарну і волонтерську діяльність.

Закінчила другий курс медичної академії у Дніпрі.

Зараз ви читаєте новину «"Після Дебальцевого зрозуміла, що війна – це надовго. Важливо діяти швидко і злагоджено"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути