Ексклюзиви
вівторок, 22 жовтня 2019 06:51

Парламент скоротив Верховний суд удвічі

Верховна Рада ухвалила в другому читанні закон про зміни в органах судової влади 16 жовтня. Президент Володимир Зеленський вніс його як невідкладний. Надійшло 330 поправок. Документ розглядали два дні.

— Коли змінюється Верховна Рада чи президент, судова гілка не підлягає розпуску, — каже з трибуни парламенту голова Верховного суду 62-річна Валентина Данішевська. Виступає проти цього закону. — 19,5 тисячі ув'язнених чекають на судове рішення. Не вистачає двох тисяч суддів. Перезавантаження Верховного суду негативно вплине на систему.

Закон підтримали 236 нардепів — 219 зі "Слуги народу" та 17 позафракційних.

Він скорочує склад Верховного суду із 200 до 100 суддів.

У Вищій кваліфікаційній комісії суддів (ВККС) працюватимуть 12 людей замість 16. Вона набирає суддів і відповідає за їхню кваліфікацію. Її членів призначать за конкурсом, до якого долучать міжнародних експертів. На формування нового складу мають 90 днів. Кожен із членів ВККС працюватиме чотири роки.

Також при Вищій раді правосуддя діятиме комісія з питань доброчесності та етики з шести осіб. Троє — від Вищої ради правосуддя і стільки ж міжнародних експертів. Перевірятимуть суддів Верховного суду на доброчесність і звільнятимуть тих, хто не відповідає вимогам.

Оклад суддів Верховного суду зменшили зі 144 075 грн до 105 655 грн.

— Влада отримала ручний Верховний суд. Зменшили кількість, аби ними легше керувати, — каже 36-річний Андрій Помазанов, експерт із реформування правоохоронних органів, органів юстиції та судової гілки влади.

— Перезавантаження влаштували, щоб люди, які пройшли всі кола пекла (новий склад Верховного суду почав працювати у грудні 2017-го. Ще частину призначили у квітні 2019-го. — ГПУ), або присягнули новій владі на милість, або йшли з посади.

У Верховному суді понад 60 тисяч справ очікують розгляду. Ми зменшуємо кількість суддів удвічі й відтягуємо його роботу на півроку-рік. Щодня надходить приблизно 300 справ, за рік їх стане в рази більше. Фактично судова гілка влади на цей період буде недієва.

Ми повинні реформувати суди не з Верховного суду, а з місцевих. Найдоленосніші рішення ухвалюють на місцях.

— Закон передбачає оновлення Вищої кваліфікаційної комісії суддів та етичну комісію. Це шанс на справжні зміни. Краще, ніж нічого. Але жодних гарантій не дає, — говорить Михайло Жернаков, експерт із судової реформи.

— Якщо ми наймемо хороших суддів, вони ухвалюватимуть правильні рішення. Інакше — все залишиться як є або стане ще гірше. Однак ми навалили половину меду й половину дьогтю — і віримо, що вони не змішаються. А так буває рідко.

Зараз ви читаєте новину «Парламент скоротив Верховний суд удвічі». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути