вівторок, 15 серпня 2017 00:35

Обережно: Саакашвілі!

Так співпало, вони вибули з громадянства України майже одночасно — протягом трьох днів липня. Лайсман Путкарадзе — через лейкемію. Міхеіл Саакашвілі — внаслідок указу президента. Проте пам'ять про себе земляки залишать різну, це очевидно вже нині.

Лайсмана окупація московітів заскочила в Луганську. Нова "влада" запропонувала співробітництво. Стосовно російськомовного журналіста й літератора. На думку бойовиків, це виглядало логічно. Аби був поступливіший, кинули в підвал. Відповідь Путкарадзе була категорична: "Я ніколи не плюну на той хліб, що дала мені Україна". Друзям його вдалося визволити. Але пережите спровокувало страшну хворобу.

Міхеілу наша країна також розкрила обійми. Запросила до вищої ліги віт­чизняних політиків, оточила почестями й шаною. Але трохи не додала, як з'ясували пізніше. Того, що намислив колишній президент Грузії. І Саакашвілі образився. Почав мстити тим, хто не дотримав обіцянки звести його на вершину владної піраміди. Не помічаючи в запалі, що шкодить усій країні, яка перебуває у стані війни з агресором, що раніше розполовинив його батьківщину. А коли Україна позбавила громадянства, оголосив війну.

Не Грузії, на яку має більше підстав ображатися. Яка, на віддяку за президентські заслуги, відкрила низку кримінальних проваджень. Саакашвілі пішов війною на Україну, яка прихистила його.

Мова не про бруд, що Міхо виливає на Петра Порошенка, колишнього товариша по Київському університету. Це, зрештою, їхні особисті стосунки. Про шкоду державним інтересам.

Чим займався Саакашвілі у США — до речі, ще до позбавлення громадянства? Домагався від команди Дональда Трампа, аби той наклав вето на вкрай потрібний Україні санкційний закон проти Московії.

Що потім робив у Польщі? Роз'ятрював болючі історичні рани, що заважають подальшому зближенню наших країн.

Невипадково й Угорщину обрав для наступного візиту — там також є, що поколупати іржавим гвіздком недоброзичливця.

На День Незалежності намічено провокацію на території України. Соратник вигнанця по грузинських справах і українському "Руху нових сил" Давід Сакварелідзе заявив, він із однопартійцями готується зустріти Саакашвілі на кордоні та будь-що провести його в Україну.

Що це буде за картинка для путінських ЗМІ і якої шкоди завдасть іміджу нашої країни, уявити нескладно. Саакашвілі ж бракує розуму це усвідомити, або він у ражі помсти готовий стати пліч-о-пліч із кремлівським агресором, котрий має на меті повну руйнацію України.

"Обережно, міни!" — помічають наші захисники небезпечні ділянки на Донбасі. Час розставляти попереджувальні таб­лички й на українському політичному полі: "Обережно, Саакашвілі!"

Лайсмана Путкарадзе в Україні не забудуть — як патріота, як тонкого майстра прози.

Нині українські друзі готують посмертне видання його творів.

Міхеіл Саакашвілі ступив на стезю, що не достойна нашої доброї пам'яті.

Зараз ви читаєте новину «Обережно: Саакашвілі!». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути