пʼятниця, 18 травня 2018 07:30

"Опір буде. Хоча ми не візьмемо до рук зброю"

— Кримські татари і Росія мають алергію одне на одного, — розповідає співзасновник ініціативи "Крим SOS" Алім Алієв, 30 років. 15 травня у столиці в Кримському домі проводять виставку на честь вшанування пам'яті жертв депортації 18 травня 1944 року.

Стіни Кримського дому завісили руберойдом — покрівельним матеріалом. Для цілого покоління його запах є символом повернення татар до Криму 1990-го й самозахоплення земель, пояснюють автори виставки.

На екрані показують фільм зі спогадами депортованих татар. Літні татарки розповідають, ким хотіли стати в дитинстві, про що мріяли.

— У нас в родині було дев'ятеро дітей. Серед хлопців я — одна дівчина. Жили бідно. Хотіла навчатися і стати лікарем. Не вийшло. До школи майже не ходили. Спочатку війна, а потім депортація, — розповідає 93-річна Шефіка Демерджи.

У ближньому кутку залу на підлозі лежить книжка в колючому дроті. З другого боку залу замотані в дріт глечик і національна вишивка. Це — символи того, як радянська влада виривала і знищувала культуру кримських татар.

— В окупованому Криму знову намагаються знищити нас. Перешкоджають нормальному життю, переслідують через релігію. Можемо робити паралелі між тим, що було 1944 року й зараз. Росія вдруге знищує татар. Народ не хоче почуватися гостями на власній землі, — пояснює Алім Алієв.

— Сподіваємося, що Крим скоро повернеться. Нової депортації від Росії не очікуємо, як це було при Союзі. Тепер увесь світ допомагає нам боротися. Ніхто не хоче, щоб повернення в Україну відбувалося військовим шляхом. Серед кримських татар менш як 1 відсоток підтримує загарбників. Те, що показують великі цифри, — пропаганда.

Він народився в Узбекистані. Батьки повернулися до Криму, коли йому виповнився рік.

— Від України очікуємо, що приймуть зміни до Конституції щодо статусу Криму після деокупації (пропонують змінити назву Автономна Республіка Крим на Кримськотатарська Автономна Республіка. — ГПУ), — додає Алімов.

На вшанування організатори попросили принести квіти у вазонах. Рослини виймають із горщиків і ставлять на біле полотно. Це символізує відірваність народу від рідної землі.

— Росія не повторить депортацію татар. Вони втратили момент, коли це можна було зробити. Зараз наші чоловіки не на війні, як це було 1944-го. Тоді залишалися самі жінки, діти і старші люди. Тому з ними так вчинили, не було кому чинити опір, — каже кримська татарка Магіле Дегерамеджи, 24 роки. До Києва переїхала позаторік. — Між депортацією 1944-го й окупацією 2014 року можна провести паралель. Зараз Росія переслідує татар через погляди й релігію. Саджає до в'язниці, намагається зламати, залякати. Їм це не вдасться. Опір буде. Хоча ми не візьмемо до рук зброю.

Квіти посеред зали стоятимуть до 25 травня, доки триватиме виставка.

— Мою родину депортували. Батьки народилися в Узбекистані. Мама повернулася до Криму 1989 року, а батько у 1990-х. Щороку вшановували пам'ять жертв. У ніч із 17 на 18 травня читали молитву, запалювали свічки. Так тривало до окупації Росією півострова. 2014-го був останній мирний мітинг, востаннє провели такий обряд. Росія заборонила, — розповідає 21-річний Джеваір. Прізвище називати не хоче.

Кримських татар вивозили ешелонами

18–21 травня 1944 року в рамках операції "етнічної чистки" за наказом Йосипа Сталіна кримських татар переселили до Узбекистану, Сибіру й Уралу. Радянська влада звинуватила їх у зраді та співпраці з нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. Депортова­ним давали кілька хвилин на збори, після чого відвозили до залізничних ешелонів. Тих, хто чинив опір або не міг іти, — розстрілювали. Під час операції загинули майже 8 тис. людей.

Зараз ви читаєте новину «"Опір буде. Хоча ми не візьмемо до рук зброю"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути