четвер, 02 квітня 2020 07:05

"Обмеження треба продовжити на 10 років. Це допоможе фермерам"

"Обмеження треба продовжити на 10 років. Це допоможе фермерам"

— Україна — велика аграрна держава. Не може зосереджуватися на одній економічній моделі. Оптимальним буде існування агрохолдингів, які спеціалізуються на зернових та олійних культурах, і фермерських господарств, що вирощують нішеву продукцію, овочі, займаються рільництвом, — каже економіст Борис Кушнірук, 54 роки.

— Перших влаштовує довгострокова оренда. Другим необхідне право власності на землю. Якщо вирощуєш сад, він починає плодоносити за сім-вісім років. Якщо виготовляєш сири, то потрібні площі для випасання худоби. Вкладати гроші в крапельне зрошування на чужій землі теж не буде сенсу. Обмеження, що землю можуть купувати лише фермери, я подовжив би років на 10. Щоб сформувати прошарок із сотень тисяч середніх підприємців. Також для цього потрібен доступ до кредитів із низькою відсотковою ставкою й на довгі строки. Програми підтримки від держави мають включати страхування фермерських господарств та допомагати організовувати переробку їхньої продукції ними ж або в коопераціях. Має бути державна програма розвитку і виробництва аграрної техніки, яка працює на невеликих площах.

На першому етапі встановлюють обмеження на державні землі. А їх треба було продавати в першу чергу фермерам. Людина, яка має пай, не погодиться, щоб їй повертали гроші за нього 30 років із 2 процентами. Держава це може собі дозволити за прозорим механізмом через Земельний банк. Його ще треба створити.

Важливим був би припис: якщо купуєш землю, то зобов'язаний на ній працювати, а не здавати в оренду.

Після 2024 року зможуть купувати 10 тисяч гектарів. Це робитимуть великі гравці, зацікавлені у вирощуванні зернових і олійних. Але нішева продукція дає значно більше доданої вартості. Показовим є приклад Нідерландів. Площа країни — менше двох Київських областей. При цьому 2015-го експортували аграрних продуктів на 85 мільярдів євро. Україна з усієї своєї території позаторік — лише на 19 мільярдів доларів.

З ухваленням земельного закону наближаємось до поновлення співпраці з Міжнародним валютним фондом. Це надзвичайно важливо для стабілізації економіки.

Земельна реформа дещо похитне рейтинг президента, бо суспільство ставиться до неї насторожено. Але гірше — корупція й падіння економіки.

Зараз ви читаєте новину «"Обмеження треба продовжити на 10 років. Це допоможе фермерам"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути