Ексклюзиви
пʼятниця, 18 листопада 2011 06:54

"Не з тими мізками людина прийшла і сіла в президентське крісло"

Автор: фото: Сергій Старостенко
  Народний депутат України Павло Жебрівський: ”Мені сподобалася думка: ”Чи винна Юля? Так. Чи повинна вона сидіти? Ні”. Її утримують під вартою для посилення страху в суспільстві”
Народний депутат України Павло Жебрівський: ”Мені сподобалася думка: ”Чи винна Юля? Так. Чи повинна вона сидіти? Ні”. Її утримують під вартою для посилення страху в суспільстві”

— Поки Вітя Межигірський буде жити в "Межигір'ї", ніхто не повірить, що в цій країні є боротьба з корупцією, — каже нардеп-"нунсівець", голова партії "Українська платформа" Павло Жебрівський, 49 років. — Я бачив в арабських країнах палаци шейхів. Їхні території — жалкоє подобіє "Межигір'я". Його відберуть при наступному президенті. Тому що все, що є неправедним, піде прахом.

Із Павлом Івановичем зустрічаємося на столичному Подолі в будівлі фірми "Фармація 2000". Вона продає ліки, належить родині Жебрівського. Приміщення саме дофарбовують у жовто-блакитні кольори. Через дорогу — підприємство "Фармак", яким керує рідна сестра нардепа.

Які настрої в суспільстві?

— Як у тій приказці: бачили очі, що купували, тепер — їжте. Якби Янукович не обрався президентом, люди, особливо на Сході, серйозно вважали б, що він — конкретний пацан, може дати в лоба кому треба, навести порядок. На жаль, середньостатистичний українець заслужив Януковича. Ним ще не "наїлися" до кінця, бо бачимо поки хаотичні протести — чорнобильці, афганці, вчителі, медики. Більшість ще переборює страх.

Чому люди бояться?

— Це відлуння Голодомору. Моя мама розказувала, як у її селі сусідка з п'яти своїх дітей з'їла трьох і одне зарізала. Страх поселився в українцях на генетичному рівні. Ніхто в селі не пішов, не задушив тих пару люмпенів, які забирали збіжжя.

Янукович каже, що якнайскоріше треба проводити земельну реформу.

— Якщо є бажання скупити для сім'ї (президента. — "ГПУ") 50 відсотків орної землі, тоді це треба зробити якнайшвидше. А де пересічна людина візьме гроші викупити землю? Багато фермерів заплатять 100 тисяч доларів за 100 гектарів? Матимемо латифундистів і забиті, знищені села.

У час глобальної продовольчої кризи українці мають отримувати ренту із чорноземів, як інші країни від нафти. Держава має викупити у селян паї впродовж 10 років і здавати їх у довгострокову оренду для обробітку. Від орендної плати мають іти надходження до Пенсійного фонду. Предметом застави має бути оренда, а не сама земля. Тоді плодами землі будуть користуватися всі громадяни, а не 10 сімей.

Що насамперед має зробити держава?

— Поки що люди йдуть і кажуть: "Дай" — пенсію, зарплату, надбавку, пільги. Вони не ставлять питання: доколи ви грабуватимете країну і не даватимете нам заробити, щоб бути незалежними від вас? Ключове завдання держави — не роздавати, а створити умови, щоб кожна людина мала можливість працювати і заробляти на життя. Тоді буде зарплата 1000 доларів, пенсія — 700 доларів. А значить, купити голоси на виборах буде практично неможливо. Бо доведеться кожному давати доларів 500. Чим бідніший народ, тим легше управляти ним подачками. Треба вивчити, що імпортного споживає Україна й що ми могли б виробляти самі. За моїми підрахунками, за 80 мільярдів гривень, які спрямували на Євро-2012, можна було створити 100 тисяч підприємств. На кожному працювали б приблизно 10 людей. Тобто мільйон робочих місць.

Чому влада цього не робить?

— Не з тими мізками людина прийшла і сіла в президентське крісло.

Влада заявила про боротьбу з корупцією, навіть закон прийняли.

— Це — імітація. На посади розставляють людей, які мають дві задачі — влада і гроші.

І як це все назвати?

— Диктатура. Генеральний прокурор Пшонка — відданий особисто президенту. У Верховний і Адміністративний суди прийдуть люди з Донецька чи Макіївки. В Господарському суді — вже звідти. Захарченко та Клименко (щойно призначені міністр внутрішніх справ і керівник податкової. — "ГПУ") — гілка від старшого сина Януковича. По міністру оборони Єжелю вже давно йдуть розмови, просто в Єнакієвому чи Макіївці не можуть знайти хоч якогось генерала. Вибудовується силовий сегмент державної влади, відданий одній людині.

Як у таких умовах мала б організуватися опозиція?

— Ми пропонуємо кілька принципів об'єднання. Ідеологічні засади мають будуватися на національно-демократичній філософії розвитку держави, ринковій економіці та європейських цінностях. Друге питання — система прийняття рішень. За ними має стояти не вождь, а партійна рада чи з'їзд. Третє — обов'язковість праймериз. У середині партії визначається, хто є найпопулярніший, він і має представляти партію на виборах. Четверте — фінанси. Не має бути одного олігарха, який за все сплачує. Бо хто платить, той замовляє музику. До мільйона доларів треба на щомісячну життєдіяльність партії — на утримання офісів, оплату реклами тощо. 300 бізнесменів середньої руки можуть спокійно платити щомісяця по 3,5 тисячі доларів. Але вони мають бути об'єднані єдиним світоглядом.

Яценюк пропонує позавладним політикам входити до найрейтинговіших опозиційних сил — "Фронту змін" та "Батьківщини".

— У мене є питання до тих, хто називає себе опозиціонерами — до Юлії Тимошенко, Юрія Луценка. Якщо я сьогодні розпочну їх критикувати, це буде неправильно. Треба, щоб їх спочатку випустили на свободу. Мені сподобалася думка: "Чи винна Юля? Так. Чи повинна вона сидіти? Ні". Її утримують під вартою для посилення страху в суспільстві.

Що далі?

— Потрібно змінити Януковича, Верховну Раду. Але на кого? В Україні нема серйозної альтернативи нинішнім політичним командам. Є запит не на нові обличчя, а на нову політику.

Що ви розумієте під новою політикою?

— Зараз, крім критики — нехай вибачать мене опозиціонери — і чисто популістських законів нічого нема. Концепції розвитку України на принципово інших засадах жодна політична команда не надала. Це я і про себе кажу. Навряд чи я сам її підготую. А обирати за тим принципом, що хтось є молодим — неправильно. Київська молода команда мера Черновецького показала, що більших негідників годі шукати.

Було заявлено, що ця "молода команда" розікрала 70 мільярдів гривень. Чому їх не покарали?

— А кому карати? Прокурори їздять на "бентлі", судді — на "Порше Каєн". Як злочинець може садити у в'язницю іншого злочинця? Я не проти, якщо в судді 10 машин і особнячок. Але хай покаже, як він це заробив.

Скільки Янукович може втриматися на посаді?

— Важко сказати. Сьогодні підтримка влади — 13 відсотків. У таких умовах при виборах за партійними списками Верховна Рада буде опозиційною. Владі не поможе навіть "малювання" протоколів. Через це йде зволікання із законом про вибори. Єдина мета — зробити його таким, щоб утримати владу.

Публічно сперечався з Тимошенко

Павло Жебрівський народився в селі Немирівці Ружинського району Житомирщини. Має п'ятьох сестер. Кар'єру починав у міліції слідчим. На початку 1990-х пішов у бізнес. За президента Ющенка очолював Житомирську облдержадміністрацію. Критикував прем'єра Юлію Тимошенко за волюнтаристські кроки.

Нардеп викупив у своєму селі закритий завод. Нині там працюють 200 людей — вирощують лікарські трави, роблять настоянки ехінацеї, валер'янки.

— Середня зарплата — 2,5 тисячі гривень, — розповідає. — У селі із 720 людей лише 20 безробітних, бо не хочуть працювати.

Дружина Валентина — економіст. Мають доньку Ганну та сина Яна.

 

Зараз ви читаєте новину «"Не з тими мізками людина прийшла і сіла в президентське крісло"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

95

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути