вівторок, 29 грудня 2009 08:51

Навчання членів виборчкомів обійдеться в півтора мільйона євро

— Після зміни Закону про вибори залишилось багато суперечностей. Доводиться тепер членам комісій довго все пояснювати. Наприклад, незрозуміло, чи мають вони право вносити зміни у список у день голосування. Центрвиборчком випустив для цього постанову. Але Верховна Рада за неї не проголосувала — депутати роз"їхалися на канікули, — говорить 36-річна Наталія Линник, тренер із проекту Організації безпеки та співробітництва в Європі.

Вона та Андрій Дуда, 37 років, проводять у столичній Подільській райадміністрації тренінг для представників дільничних виборчих комісій округу N220. Прийшло близько сотні людей. Їм роздають посібники.

— Маєте фіксувати у протоколі всіх присутніх на дільниці — міжнародних спостерігачів, представників ЗМІ, — каже Дуда. — Вони мають право бути при голосуванні і при підрахунку голосів.

Піднімає руку, підводиться голова дільничної комісії N21 Ніна Кострюкова:

— Так мають же прийти до закриття дільниці, коли голосування не закінчилося. А то ще мінятимуться. Будуть потім у вікна ломитися.

— То треба пустити, — відказує Дуда.

— Так двері ж не можна відкривати, коли голоси рахують, — дивується хтось із залу.

Тренер не відповідає.

— Змінили багацько всього, — продовжує Кострюкова. — А людей досвідчених мало. У мене менше половини були колись спостерігачами, а ще чверть працювали на виборах. Але й тих доводиться видзвонювати, щоби прийшли. Мені як голові заплатять десь 700 гривень за весь час виборів. А членам комісій — подобово. Ще не знаю скільки. Минулого року було по 100 гривень.

Мені досі не зрозуміло, хто має уточнювати списки

— Фінансування погане. Канцелярські товари ми досі не отримали, — зауважує член дільничної виборчої комісії N4 Василь Чернявський, 48 років.

Навчання переривають на 20 хв. У коридорі розливають чай та каву в пластикові стаканчики. Пригощають бутербродами з ковбасою та шоколадним печивом.

— Я на виборах працюю ще з радянських часів, — каже секретар дільниці N11 64-річний Віктор Дацюк. — Але ввели цей реєстр, і мені досі не зрозуміло, хто має уточнювати списки.

— Прийшли до вас люди — виправили всі питання. Потім до 14 числа відправили списки чи то в адміністрацію, чи то в окружну комісію. І отримали уточнені дані, — пояснює заступник голови комісії N21 Юрій Бузиновський, 67 років.

Навчання організували Центрвиборчком та ОБСЄ. Всього їх буде 800. Участь візьмуть понад 80 тис. членів комісій. Тим, хто не зможе відвідати тренінги, видадуть підручники та навчальні фільми. На програму ОБСЄ витратить 1,5 млн євро.

Для проведення виборів ЦВК на наступний рік потрібно 969,9 млн грн. Цьогоріч їй перерахували 191,8 млн грн.

Зараз ви читаєте новину «Навчання членів виборчкомів обійдеться в півтора мільйона євро». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути