Ексклюзиви
четвер, 24 вересня 2020 06:15

"Наступний мер має бути рятівником. Попередники вбивали Київ"

— У столиці може залишитися нинішній мер. Так само в Харкові, Львові. Там кажуть: "Хотілося би нового, але нема", — розповідає політичний оглядач 56-річний Леонід Швець.

Чим відрізняється нинішня виборча кампанія в Києві від попередніх?

— Торік був великий запит суспільства на оновлення. Він нікуди не дівся, але задовольнити його ніким. З одного боку — у столиці багато кандидатів на посаду міського голови. Але нема такого, хто міг би кинути виклик Віталію Кличку.

Україна шукає себе нову. Прагне іншої якості, не може знайти в представників нинішнього політичного класу, тому позичає в минулого. Потім дивиться, як люди з минулого намагаються робити майбутнє — виходить імітація. Виникає розчарування.

Ці вибори закріплять невдоволення суспільства і Зеленським. І Кличком у Києві.

Хто може бути конкурентом Віталію Кличку?

— Віталій Кличко виграє цю кампанію. Його сильна сторона — слабкі конкуренти. Він займався містом. А люди звідкись вигулькнули за місяць-два до початку кампанії й обіцяють щось. Це не переконливо. Такі вершини треба штурмувати системно. Той же колишній мер Леонід Черновецький до посади мера йшов сім років.

У Франції і президенти, і прем'єри мають досвід мерства або керівництва місцевими громадами. Це щабель, який проходить будь-який політик. У нас сьогодні створили партію, завтра перейменували. Ніхто ні до чого не готується. Заскакують на кілька років, хапають і розбігаються. Ніхто не бере на себе стратегічних завдань.

Який мер потрібен Києву і що залежить від цієї ­людини?

— Києву потрібен сучасний мер. Це має бути людина, яка живе в цьому часі. Цього очікували від Кличка. Він мав можливості. У нього — золота телефонна книжка. Міг узяти досвід будь-якого мера від Парижа до Токіо. Цим не скористався.

Має бути людина з масштабним сучасним мисленням, а не просто "виживальщик". Так само масштабності не вистачає керівникам держави. Людям, у яких є масштабність і сучасність, стало нецікаво займатися політикою в Україні. Кілька разів стукнулися лобом об стіну, розвертаються на аеропорт "Бориспіль" і через кілька годин опиняються за кордоном, де є попит на розум, креативність.

Які проблеми має вирішити мер?

— Недавно почув, що міст Патона будуватимуть до 2025 року. У Пекіні щороку кілька десятків станцій метро зводять. А в нас метро на житловий масив Троєщина — це вже анекдот. Місто треба рятувати. Воно зупиняється. Тут нема чим дихати. Нема гарячої води. Відсутній історичний центр. Усі бували в європейських країнах — там є старовинні ринкові площі, де ніхто не їздить, нема нічого зайвого.

Наступний мер має бути рятівником. Попередники вбивали Київ. Хоч він і потужний.

Чому Київ не стає комфортнішим для людей?

— Нами керують врємєнщики. Ці люди відпочивають, лікуються, займаються шопінгом на Заході. А тут заробляють, мають статус. "Наших" проблем у них нема.

Участь Марини Порошенко у виборах — це демонстрація західного тренду чи це щось інше?

— Не думаю, що хтось питав Марину Анатоліївну, чи вона цього хоче. Це потрібно ­Петрові ­Порошенку. Він представляє партію "Європейська солідарність" як персональний проєкт. Вибрав слушний момент, щоб використати суспільну увагу до жіночих політичних кар'єр. Усім подобається участь жінок у білоруському протесті. Це потужно. Але не можна порівнювати жінку блогера Світлану Тихановську з жінкою мільярдера Мариною Порошенко. Але виборці "Європейської солідарності" лояльні до п'ятого президента. Якщо його прізвище буде на чолі списку, це може додати голосів.

Жителі столиці без київської прописки можуть цього року голосувати на місцевих виборах. Це вплине на результати?

— Принаймні кількісно. Київ у півтора-два рази більший, ніж показують офіційні цифри. Приїжджі здебільшого активні. Їм доводиться докладати більше зусиль, щоб виживати без власного житла. Думаю, це вплине на результат виборів.

Зараз ви читаєте новину «"Наступний мер має бути рятівником. Попередники вбивали Київ"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути