четвер, 19 жовтня 2017 07:30

"На додаткових угодах розкрадають сотні мільйонів гривень"

Автор: уніан
  Заступник міністра оборони Ігор Павловсь­кий виступає у залі столичного Солом’янського районного суду 12 жовтня. Його звинувачують у причетності до розтрати понад 149 мільйонів гривень державних коштів
Заступник міністра оборони Ігор Павловсь­кий виступає у залі столичного Солом’янського районного суду 12 жовтня. Його звинувачують у причетності до розтрати понад 149 мільйонів гривень державних коштів

— Нікому не дозволю красти в армії. Тим, хто буде красти, — руки повідрубую. Це позиція президента. Армія є предметом моєї персональної турботи, одним із наших досягнень за три роки. Розслідування має бути проведене в найкоротші терміни, представлене суспільству і передане в суд. Будь-яке затягування абсолютно неприйнятне, — каже президент 52-річний Петро Порошенко 12 жовтня.

Напередодні Національне антикорупційне бюро затримало заступника міністра оборони Ігоря Павловського і директора департаменту держзакупівель та постачання матеріальних ресурсів Володимира Гулєвича. Їм оголосили підозру в корупційній схемі на суму 149,34 млн грн при закупівлі палива для Міноборони. Можуть отримати від 8 до 12 років ув'язнення.

12 жовтня Солом'янський суд Києва обом затриманим обрав запобіжний захід — цілодобовий домашній арешт. Їх зобов'язали носити електронні браслети, прибувати до прокурора, слідчого або в суд за першої необхідності. Здати всі паспорти. Між собою спілкуватися заборонили. За цим же провадженням затримали ще двох чиновників Міноборони — Бориса Малиша та Володимира Шемовнєва. Запобіжного заходу ще не обрали.

— Заступник міністра оборони не визначає цінову політику, — говорить у залі суду 62-річний Ігор Павловський. — До справи не долучили низку документів. Я ні разу в житті не віддавав злочинний наказ, який би міг спотворити мою честь і гідність.

Підозрюють, що у схемі брала участь фірма "Трейд Коммодіті" — постачальник палива.

16 жовтня затримали одного з її інвесторів Володимира Трофименка. За версією слідства, він змовився з чиновниками з Міноборони.

Із червня 2016-го по червень 2017 року "Трейд Коммодіті" взяла участь у 58 торгах державних підприємств і відомств. У 37 з них перемогла. Договори було укладено на понад 3 млрд грн.

— Ці схеми працювали й раніше. Але тоді казали: "Це погано". Сьогодні говорять: "Це ж "Прозорро", значить — усе чесно", — каже 46-річний Віталій Манько, співзасновник громадської платформи "Нова країна".

— Початок у "Прозорро" був дуже вдалий. Але зараз на цьому проекті заробляють багато грантоїдів (зневажлива назва організації або людини, яка живе за рахунок західних коштів. — ГПУ)

Класичних схем у державних закупівлях є вісім. Найпопулярніша — з пов'язаними особами, так звана підсадна качка. Коли виграє наближена до закупника компанія. Їй дають зелену доріжку, а іншим створюють перепони. Таріел Васадзе (колишній народний депутат від Партії регіонів. — ГПУ) за цією схемою сам у себе купив банківський борг.

За схеми "невидимка" умови тендеру виписують так, щоб не можна було зрозуміти, про що йде мова. Пишуть насадка на штангу, а насправді це — швабра. Як взяти участь у тендері на те, чого не можна зрозуміти?

Третя схема — "додаткова угода". Один з учасників виставляє нереальну ціну — нижчу від собівартості. Її нічим не переб'єш, тому конкуренти вибувають зі змагання. Тоді переможець укладає із закупівельником додаткову угоду — його продукція матиме іншу вартість. Навіть вищу за найдорожчі пропозиції у тендері. На додаткових угодах розкрадають сотні мільйонів гривень. Ця схема пройшла і в Міністерстві оборони — щодо закупки палива.

Наступний варіант — "наперсточники". Після того як угода відбулася, адміністратор "Прозорро" запускає руки в електронний протокол і коригує результати.

За схеми "палиці в колеса" переможцю конкурсу з найкращою продукцією і ціною створюють штучні перепони. Прискіпуються до всього і зупиняють тендер. Кажуть: оскаржуйте. Цей процес може тривати місяцями.

При схемі "шолудива вівця" всі учасники виставляють такі низькі ціни, що неможливо виграти. Їхнє завдання — завалити тендер. Це підставні учасники, так звані шолудиві вівці. Після перемоги відмовляються від своїх пропозицій. Так псують усе "стадо".

Сьомий варіант — "примус до самогубства". У вимогах чиновники прописують такі жорсткі умови, що відповідатимуть лише один або два потенційні підрядники. І це будуть гарантовано "свої" компанії.

За "рекету" на потенційного перемож­ця тендеру пишуть фальшиві скарги до Антимонопольного комітету. Заробляють на тому, що пропонують забрати скарги — за гроші.

Нам варто скористатися досвідом Грузії. Там система прозорих закупівель дуже ефективна. Її складено так, що у додаткових угодах відхилення не може перевищувати 5 відсотків. У нас же буває і 40, і 60 процентів.

Зараз ви читаєте новину «"На додаткових угодах розкрадають сотні мільйонів гривень"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути