четвер, 17 червня 2021 07:45

Мовний закон опинився під загрозою за підтримки "Голосу"

15 червня Верховна Рада ­включила до порядку денного законопроєкти, що відтерміновують норму про трансляцію фільмів українською мовою.

"За" проголосували 227 депутатів, за необхідних 226. "Слуги народу" дали 212 голосів, 10 — позафракційні і ще п'ять — депутати "Голосу". А саме Ярослав Железняк, Кіра Рудик, Роман Костенко, Ярослав Рущишин, Андрій Осадчук. Це спричинило скандал, адже фракція декларує свою опозиційність і підтримку української мови. У партії заявили про помилку і відкликання голосів, однак згадані законопроєкти парламент все одно розгляне.

— На кого працює ця партія? Це пряма робота Офіса президента і, по суті, вказівка Зеленського — валити закон про мову, — коментує політолог Андрій Смолій.

16 липня 2021 року набуває чинності стаття мовного закону, яка передбачає, що фільми в Україні демонструються українською. Це стосується і кінопрокату, й інтернет-платформ, і телебачення. Адже дві третини серіалів на провідних українських каналах — "1+1", "Інтер", "Україна", "СТБ" та "ICTV" — демонструються російською, зазначають у секретаріаті Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя.

24 травня депутати монобільшості Микита Потураєв і Євгенія Кравчук, а 28 травня — інший "слуга народу" Олександр Санченко зареєстрували законопроєкти №5554 і №5554–1, що набуття чинності нормою про українську мову в теле- та кіновиробництві відкладається на невизначене післякарантинне майбутнє. 1 червня Верховна Рада намагалася, але не змогла внести до порядку денного цей законопроєкт.

Світовий Конґрес Українців звернувся до спікера Дмитра Разумкова, голови комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Микити Потураєва, голів депутатських груп і фракцій та до Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя стосовно неприпустимості відтермінування статей мовного закону.

Зараз ви читаєте новину «Мовний закон опинився під загрозою за підтримки "Голосу"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути