середа, 07 липня 2010 07:00

Місцеві вибори коштуватимуть понад мільярд гривень

Автор: фото: Андрій Єловіков
  Андрій Магера: ”Конституція не бачить, що таке фінансова криза. Юристи цього не знають”
Андрій Магера: ”Конституція не бачить, що таке фінансова криза. Юристи цього не знають”

Минулого тижня Верховна Рада визначила остаточну дату місцевих виборів. Вони пройдуть 31 жовтня. У Центрвиборчкомі вже починають до них готуватися. Але чекають, доки парламент прийме законопроект "регіонала" Олександра Єфремова "Про місцеві вибори". Голосувати нардепи збираються 13 липня.

— Поки що діє попередній закон, — пояснює заступник голови Центрвиборчкому 36-річний Андрій Магера. — А законопроект Єфремова розглядають у комітетах Верховної Ради. Туди можуть бути внесені корективи та зміни.

Cкільки коштуватимуть місцеві вибори?

— Не хочу вас лякати, але це будуть великі видатки. Понад 1 мільярд гривень. Конституція не бачить, що таке фінансова криза. Юристи цього не знають. Якщо говорити про те, що це дуже дорого, то хто казав, що демократія — дешеве задоволення? Якщо дешеве задоволення, то це керована демократія, як в одній із сусідніх країн.

Як оцінюєте законопроект Єфремова, зокрема те, що він забороняє брати участь у виборах блокам?

— Політичні партії — це основний гравець, а блоки — ефемерне поняття. Це незрозумілі юридичні особи. Кого вони представляють у судах, коли вибори закінчилися? Невідомо, що робить блок п"ять років після виборів. Тому вилучення блоків із виборчого процесу змусить партії об"єднуватися. Краще мати справу з сильними партіями, які можуть виставити своїх кандидатів на кожні вибори.

Блоки — ефемерне поняття. Кого вони представляють, коли вибори закінчилися?

Наскільки коректним є положення, що у виборах не візьмуть участь партійні організації, які були зареєстровані після 31 жовтня 2009 року?

— Це вже не вперше проводять. На минулих парламентських виборах була схожа норма. Хоча в нас кожен має право обиратися. Конституційна ця норма чи ні, має вирішувати Конституційний суд. Але моя особиста думка, що не треба було б жорстко обмежувати участь партій у місцевих виборах. Не треба їм ставити штучних обмежень. До речі, під час обговорення законопроекту це питання ще може змінитися.

Зараз ви читаєте новину «Місцеві вибори коштуватимуть понад мільярд гривень». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути