четвер, 29 жовтня 2020 07:20

"Меру треба дати шанс. Перед виборами казав, що буде мінятися"

— Вибиратиму партію. Все життя в цьому місті, а дожилася — ні одного прізвища знайомого в списку, — каже 67-річна Галина Григорівна із міста Теребовля Тернопільської області 25 жовтня. Голосує на виборчій дільниці в школі №3. Одягнена у шкіряний чорний плащ, на голові квітчаста хустина. Правою рукою опирається на ціпок, лівою — тримає сумку. На обличчі марлева саморобна маска. Розглядає стенд із кандидатами на голову об'єднаної територіальної громади та депутатів у райраду.

Теребовлянська ОТГ — одна з найбільших у Західній Україні. Має понад 30,5 тис. жителів. Об'єднує 25 сіл і місто Теребовля. Її створили в липні 2015‑го. Щоб залучати кошти, беруть участь у проєктах із децентралізації. Торік місто відвідали понад 6 тис. туристів.

За посаду міського голови змагаються шестеро кандидатів. Підприємець Юрій Дзюбан, директор Центру психоаналізу Степан Кондира, директорка бібліотеки Наталка Михно, Алла Стецишин, голова Завадівської сільської ради Монастириського району, та директор будівельної фірми Ігор Ярославський. Балотується і нинішній керівник громади Сергій Поперечний.

— Ану, глянь. Хіба так можна в день виборів, — Галина Григорівна вказує на дошку "Наші меценати" поряд із переліком кандидатів. На ній — фото мера Теребовлі. — От що він доброго зробив? Міськраду два терміни ремонтував? Дороги за тиждень до виборів щебьонкою засипав? Міст пішохідний у центрі завалився навесні, досі не зремонтований.

На дільниці зареєстровані 1320 виборців. На 12:07 прийшли 185 людей.

— За "Слугу народу" голосуватиму. За кого ж іще? За пів року он скільки доріг набудували. Раніше до Тернополя 28 кілометрів їхав годину, — 34-річний Іван Будз стоїть у дворі школи із синім візком. Курить. Чекає, доки проголосує дружина Оксана. — Депутатів у районну та облраду вибрав по прізвищах, які сподобалися. Ну і що, як нічого про них не знаю? У них всі люди провєрені. Головне, аби зробили місто процвітаюче. Людям роботу дали. Нормальні зарплати. Ви по селах були? Там біда. Добре, хоч землю мають. Бо ото поділили на громади — і всьо. Фабрики позакривалися, колгоспи розорили.

— Іване, шо ти мелеш? Колгоспів із Союзу нема, — з дільниці виходить його дружина.

— Я за "Галицьку партію" голосувала в райраду, в облраду. Хочу, щоб мером стала Наталка Михно. Маємо тут добрий туристичний потенціал, але Поперечний тільки гроші викачував, — Оксана знімає гумові рукавички, обробляє руки антисептиком, нахиляється до дитини. — У нас багата громада. І фермери, і кар'єри, і купа заводів. Майже в кожному селі замок або костьол. То де гроші? Якби нормального голову, жили б, як у французькій провінції. Але що зробиш, як Сергій Іванович не любить рідного міста? Піде з посади — втече в Польщу, у свій маєток.

Ми із чоловіком вдома про політику не говоримо. Різні в нас погляди.

— Я знаю, що це незаконно. Але мені сказали — я роблю, — волонтерка Ольга чергує біля дільниці в Центрі культури й дозвілля на вул. Шевченка, 3. Прізвище і вік не називає. Тримає листки "5 питань від президента". Маска прикриває тільки рот.

— Менше 100 чоловік заповнили. Розказують, що це незаконно. Але президент сказав робити опитування. Він — наша основна влада.

О 13:40 із дільниці виходить 29-річний Олег Сироїд.

— Голосував за Дзюбана. Він місцевий підприємець, допоміг нам зібратися і збудувати торговельні площі біля стадіону. У моєї сусідки тьоті Слави на Зазамче (вулиця з приватними будинками неподалік Теребовлянської фортеці. — ГПУ) хата згоріла. Поміг відбудувати. Не піарився на тому. Порядний і чесний чоловік. У міськраду і в район голосував за свого тестя. Він іде від партії "Батьківщина".

Буду сміятися, якщо наші переоберуть нинішнього голову або Аллу Стецишин. Вона не місцева, а в селі, де головує, — розруха. Ще й від партії Коломойського ("За майбутнє". — ГПУ) йде.

— Мало людей нині, — каже 76-річна Богуслава Іванівна. Її під руку на дільницю веде онука Ірина Піх, 34 роки. — Щойно в церквах відслужили. Може, тепер поприходять. Меру треба дати ще один шанс. Перед виборами ходив по місту. Казав, що все зрозумів і буде мінятися. А в ради голосуватиму за "Слугу народу". Я зла на Порошенка.

Біля дільниці в спортивній школі на центральній вул. Князя Василька невелика черга. При вході чергують поліцейські. Чоловік у рукавичках міряє людям температуру. Голосувати пускають по одному, як хтось вийде. Тут зареєстровані 1370 виборців. На 12:00 прийшли 214.

— За Дзюбана голосуватиму. Більше немає за кого, — 47-річна Ольга Куліковська працює в Польщі. Через карантин не може повернутися на роботу. — Зробили децентралізацію, гроші лишаються на місці. То за два терміни можна було щось із Теребовлі путнє зліпити? Такої розрухи, як зараз, ще не було. Я прийняла б закон, щоб головами міста чи села могли бути тільки люди, які там живуть. Максимум на два терміни. А після того мусять жити там, де керували, ще п'ять років. Аби кожен міг плюнути їм у морду. Тоді боялися б.

Проголосую за "Європейську солідарність". Вони одні відкрито виступають проти Путіна.

— Децентралізація добра штука, але люди повинні контролювати владу, яку вибрали, — каже підприємець 42-річний Ігор Андрійович. Має кіоск на місцевому ринку.

Зараз ви читаєте новину «"Меру треба дати шанс. Перед виборами казав, що буде мінятися"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути