Ексклюзиви
неділя, 25 березня 2007 18:28

Луценко склав анекдот про Кінаха

Автор: фото: Олексанндр Іваненко
  На площі Корольова у Житомирі на мітингу Юрія Луценка були прихильники різних партій
На площі Корольова у Житомирі на мітингу Юрія Луценка були прихильники різних партій

Лідер громадського руху "Народна самооборона" 42-річний Юрій Луценко минулої п"ятниці відвідав Житомир. Це його перша поїздка після обшуку квартири та допитів у прокуратурі.

У готелі "Житомир", що на площі Перемоги, Луценко зустрічається з журналістами.

— Я вперше скажу, що спеціально призначений новий заступник Цушка (міністр внутрішніх справ. — "ГПУ") пан Землянський очолює проект "Анти-Майдан", — оголошує опозиціонер, поправляє окуляри й додає: — Саме він координує провокації щодо громадських активістів, які не хочуть миритися з безпрєдєлом уряду реваншистів.

Луценко каже, що сформував координаційну раду на випадок свого затримання. До неї ввійшли народні депутати з "Нашої України" Микола Катеринчук і Давид Жванія, радник президента Тарас Стецьків, один із лідерів студентського голодування на столичному Майдані 1990 року Олесь Доній, колишній керівник "Пори" Євген Золотарьов і брат лідера "Самооборони" Сергій Луценко.

— Понад 15 депутатів Верховної Ради зголосилися сформувати таку ж раду в парламенті, — розповідає екс-міністр.

Імен не називає. За його словами, організовує нардепів Катеринчук.

Водночас на площі Корольова монтують сцену. Збираються люди. Житомирянин Петро Зарицький, 43 роки, є членом Української республіканської партії "Собор". Із прапором "Самооборони" він прийшов підтримати Луценка. Пояснює, що робить це заради об"єднання розпорошених демократичних сил. Поруч із ним стоять члени УНА-УНСО та "Пори".

Близько шостої вечора на площі збираються до 10 тис. осіб. На сцені співає Фома з гурту "Мандри", потім — Марія Бурмака. На неї за лаштунками чекає двоюрідний брат — голова Житомирської облдержадміністрації Юрій Павленко, 32 роки. На запитання "ГПУ", чи прийшов він підтримати "Самооборону", відповідає:

— Я прийшов, щоб привітатися з сестричкою.

Люди на вулиці — значить, щось негаразд

З юрби ближче до огорожі перед сценою пробирається літня жінка в хустині.

— Я живу в хаті. У мене є газ, але ходжу вдома в куфайці, — скаржиться вона. Зриває з огорожі плакат із зображенням Луценка. На здивовані погляди людей пояснює, що повісить його в себе:

— Він мені як людина нравиться, — каже жінка. Потім кричить у бік сцени: — Юра — маладєц!

Під гучні оплески через всю площу проходить колишній міністр внутрішніх справ.

— Люди на вулиці — значить, щось негаразд,— звертається до житомирян. — Ми з вами десять разів обдурені, декілька разів обшукані.

— Здоров"я тобі, Юра! — гукає хтось з натовпу.

Луценко розповідає анекдот про Анатолія Кінаха:

— Японці давно хотіли купити Кінаха. Але дізналися, що він — робот, і передумали. Партія регіонів знайшла до нього пульт управління, як і до інших зрадників.

Люди сміються. Лунає гімн України. Багато присутніх підспівують. На сцені розгортають великий прапор "Самооборони", який передають над головами людей через усю площу. На цьому мітинг закінчується.

— Стільки людей у Житомирі не було навіть під час помаранчевої революції, — ділиться враженнями місцева жителька.

У Чернігові в Луценка кинули яйцем

Минулої суботи Юрій Луценко провів мітинг у Чернігові. Зібралося кілька тисяч осіб. Під час виступу лідера "Народної самооборони" хтось кинув у його бік яйцем. Але не поцілив.
— Якщо у вас є зайві яйця — заховайте, бо термінатори від яєць не падають, — зауважує Луценко.
Охоронці біжать у натовп шукати винуватця. Невдовзі чоловіка років 50-ти відводять убік двоє міліціонерів. Більшість присутніх на мітингу — люди похилого віку. Є трохи молоді. 18-річна Катерина Максимова каже, що прийшла з сестрою не на Луценка, а послухати виступи гурту "Мандри" та Марічки Бурмаки. Вони розігрівають натовп перед мітингом.
Старші люди запевняють, що прийшли, аби побачити екс-міністра на власні очі й послухати його. 80-річна Марія Авраменко на шматку шпалер написала: "Юра і Юля, ми вас підтримуємо!".
Луценко каже, що призупиняє поїздки регіонами. Це пов"язано з допитами у прокуратурі.

Мирослава БОНДАРЕНКО

Зараз ви читаєте новину «Луценко склав анекдот про Кінаха». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

9

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути