Ексклюзиви
четвер, 11 жовтня 2007 17:39

Литвин не приєднається до коаліції БЮТу й НУ-НС

Автор: фото: УНІАН
  Володимир Литвин із матір’ю Ольгою Андріївною, донькою Оленою та сином Іваном ідуть на одну зі столичних дільниць голосувати на дострокових виборах до Верховної Ради 30 вересня 2007 року
Володимир Литвин із матір’ю Ольгою Андріївною, донькою Оленою та сином Іваном ідуть на одну зі столичних дільниць голосувати на дострокових виборах до Верховної Ради 30 вересня 2007 року

Після того, як 51-річний Володимир Литвин провів свій блок до Верховної Ради, тиждень отримував пропозиції з усіх сторін про входження до майбутньої коаліції. Зрештою, нікому не дав згоди і він поїхав відпочивати.

На його офіційному робочому місці віце-президента Академії наук чекають  за два тижні. Поки політик відпочиває, у його блоці говорять, що не розуміють, що ж відбувається зі створенням коаліції. 43-річний Олег Зарубінський каже, що вони чекають, коли між собою домовляться Партія регіонів, Блок Юлії Тимошенко та "Наша Україна — Народна самооборона".

— Ми не основні учасники процесу, — говорить він. — Хай хлопчики та дівчатка між собою розберуться, а ми в ці розборки не влізатимемо. Ми готові працювати і в коаліції, і в опозиції. Остаточне рішення приймемо, коли зрозуміємо, що ж відбувається у тих кольорових кланах.

Тим часом у БЮТі вже зрозуміли, що Володимир Михайлович до них у коаліцію не піде.

— Він відсторонився від цього процесу, — визнає Йосип Вінський, 51 рік. — Литвин фактично відмовився вести переговори. Думаю, що він буде просто ситуативно співпрацювати з нами.

А в Партії регіонів поведінкою Литвина задоволені. Зокрема заступник голови фракції "Регіонів" у Верховній Раді 5-го скликання Михайло Чечетов, 54 роки, говорить:

Хай хлопчики та дівчатка між собою розберуться

— Владимир Михайлович — это человек с государственным мышлением. Не сомневаемся в том, что он будет работать на государство, а не корпоративные, партийные интересы.

Те, що Литвин не збирається приєднуватися до жодної з можливих коаліцій, днями припустив перший президент України Леонід Кравчук, 73 роки. Ще після поразки на парламентських виборах 2006 року Володимир Михайлович сказав, що балотуватиметься на наступних виборах президента. Тому Кравчук вважає, що Литвину вигідно критикувати і "помаранчевих", і "біло-синіх". Водночас залишатися незалежним і діяти самостійно. Тоді він зможе говорити про себе як про нового політика, який має свою позицію.

— Якщо він піде до "Нашої України" і БЮТ, там буде два претенденти на пост президента — Юлія Володимирівна та Віктор Андрійович, — пояснює Кравчук. — Якщо Литвин піде до "Регіонів", то там буде один претендент — Віктор Янукович. Таким чином, як на Литвина дивитиметься виборець? Як на політика, який грає другорядну роль за будь-якого з цих розкладів.

Директор українського відділення Міжнародного інституту гуманітарно-політичних досліджень Володимир Малинкович, 67 років, вважає позицію Литвина правильною. Він каже, що у "помаранчевої" коаліції дуже малий запас депутатів. Відповідно, БЮТ і НУ-НС підпишуть коаліційну угоду, в якій встановлять дуже жорстку дисципліну й коаліційні рішення будуть обов"язковими для всіх депутатів. Під це вони приймуть відповідні закони, зокрема і про імперативний мандат для народних депутатів. Тобто у разі порушення партійної дисципліни керівники фракції зможуть позбавити депутата мандату.

— Якщо Литвин до них приєднується, то підпадає під цю жорстку дисципліну, — говорить Малинкович. — Навіть якщо отримає посаду спікера, то все одно не зможе робити щось таке, що не влаштовуватиме його великих партнерів по коаліції. Він втратить самостійність.

Якщо ж Литвин працюватиме окремо, то виникатимуть ситуації, коли доля закону залежатиме саме від його фракції.

— Якщо він зберігатиме самостійність, його вплив зростатиме, — вважає Малинкович.

Зараз ви читаєте новину «Литвин не приєднається до коаліції БЮТу й НУ-НС». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути