вівторок, 26 січня 2010 07:37

Листоношам, учителям і медикам уряд виплачуватиме надбавки до окладів

Автор: фото: Андрій Шматов
  Під стінами уряду 25 січня мітингують прихильники Партії регіонів. Вони розгортають плакат із написом ”Вона це брехня. Брехня не переможе!”
Під стінами уряду 25 січня мітингують прихильники Партії регіонів. Вони розгортають плакат із написом ”Вона це брехня. Брехня не переможе!”

"Тимошенко, геть!" — кричить у мікрофон під будівлею Кабміну ведуча мітингу Партії регіонів. У понеділок тут зібралися кілька сотень киян. Вимагали, щоб прем"єр 49-річна Юлія Тимошенко підняла зарплати та пенсії.

Із 9.30 люди стоять по обидва боки вул. Грушевського. Тримають плакати: "Тимошенники", "Не дамо вкрасти голоси", "Вона це брехня. Брехня не переможе!".

Мітингувальники гріються, жбурляючи одне в одного шматочками льоду. Старші тупцюють на морозі під музику, що лунає з динаміків. Більшість — літні люди, переважно пенсіонери зі столичного Деснянського району. Говорити відмовляються, відвертаються й хитають головами:

— Оно наша старша, Люда, в неї питайте.

Молода жінка в теплому рожевому комбінезоні тримає папку зі списками прізвищ.

— Нічого не знаю, із пресою говорити заборонено. Йдіть до мого старшого. Він десь там, — махає на протилежний бік вулиці.

Там із невеликого помосту виступає депутат-"регіонал" 51-річний Ігор Лисов. Говорить, знявши шапку:

— Такого ще не було, щоб уряд не виконував закони, які прийняла Верховна Рада. Ми примусимо Тимошенко це зробити!

Каже, що подібні мітинги "Регіони" проводили біля Центрвиборчкому, Міністерства соцполітики та Генпрокуратури.

— Вирішили з друзями підзаробити трохи. Пообіцяли по 20 гривень за годину. Не сказали, скільки доведеться стояти. Також не знаємо, чи завтра збиратимуть. Заплатять рахуючи з десятої ранку, хоча ми зібралися за півгодини до того, — розповідає студент столичного Інституту туризму та готельного господарства 20-річний Олег. — Обіцяли погодувати, чаю дати. Або видати по 10 гривень на їжу.

У цей час Юлія Тимошенко проводить у Кабміні селекторну нараду з губернаторами про виплати зарплат бюджетникам. Навпроти її столу — великий монітор. Ще два менші на протилежному боці стіни. Там один за одним показують губернаторів.

— З 1 січня цього року бібліотекарям виплачуватимуть надбавку — 50 відсотків від окладу за особливі умови праці, — каже прем"єрка. — Виплачуватимуть надбавку у розмірі 20 відсотків від окладу вчителям, вихователям загальноосвітніх шкіл, викладачам та майстрам профтехучилищ та технікумів, керівникам та їх заступникам-педагогам. Медикам також виплачуватимуть надбавку за стаж: 10–30 відсотків окладу. Ці надбавки передбачені у проекті бюджету на 2010 рік.

Вирішили з друзями підзаробити. Пообіцяли 20 гривень за годину

Каже, що Держказначейство у січні додатково перераховує областям дотації — майже 1 млрд грн. А 22 січня дотації місцевим бюджетам збільшили ще на 500 млн грн.

Тимошенко каже, що говоритимуть губернатори областей, які подали заявки на виступ. Починає губернатор Дніпропетровщини 34-річний Віктор Бондар:

— Ми закрили заборгованість за січень у бюджетній сфері.

Тимошенко дякує та дає слово губернаторові Вінниччини 47-річному Олександру Домбровському:

— Також не маємо проблем із виплатою зарплат вчителям та лікарям. Проте є проблеми із фінансуванням комунальної сфери.

— Треба врахувати видатки загального та спеціального фондів місцевих бюджетів, — відповідає йому заступник міністра фінансів 58-річний Володимир Матвійчук. — Прем"єр підписала відповідне роз"яснення. Крім того, для вашої області дотації збільшені на 20,5 мільйона гривень.

Коротко звітують голови Харківської, Сумської, Волинської та Черкаської облдержадміністрацій. Нарада закінчується.

Зараз ви читаєте новину «Листоношам, учителям і медикам уряд виплачуватиме надбавки до окладів». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути