четвер, 13 вересня 2007 16:39

Квартиру Луценка бачила вся країна

Нардепи із Соцпартії люблять розповідати про приховану власність колишнього соціаліста — міністра внутрішніх справ, а нині — лідера блоку "Наша Україна—Народна самооборона" Юрія Луценка, 42 роки. Вони кажуть, що у нього є міністерська дача в Конча-Заспі, і навіть описують її як нову двоповерхову дерев"яну будівлю.

— Я там не був, але кажуть, що дача шикарна! — говорить один із нардепів-соціалістів, але просить, щоб його прізвища не називали.

Перевірити, чи є у Луценка будинок у Конча-Заспі, "ГПУ" не вдалося. Там державні дачі всіх трьох президентів, багатьох міністрів, голів Верховної Ради. Територія огороджена високим бетонним парканом та посилено охороняється: із зовнішньої сторони патрулюють працівники МВС, а по внутрішній — співробітники Управління державної охорони. Подейкують, що ця територія охороняється в державі найкраще. Над цим місцем навіть заборонено літати.

Сам Юрій Луценко наявність у нього дачі в Конча-Заспі заперечує:

— У мене немає жодних дач! У декларації про доходи це чітко записано. Я маю квартиру на Старонаводницькій, яку бачила вся країна під час обшуків. Ще маю спанієля. Можу показати! Немає жодних дач, рахунків у Бразилії, пивної промисловості в Україні, австрійських пабів і всього іншого маразму, який сьогодні накручується в Інтернеті, — випалює лідер НУ-НС.

Квартиру, про яку згадує Юрій Віталійович, справді бачили кілька журналістів, а по телевізору показали вітальню. У березні цього року працівники Генпрокуратури проводили у нього обшук. Тоді кореспондентові "ГПУ" вдалося зайти до помешкання на кілька хвилин, доки керівник охорони Луценка був зайнятий розмовою з працівниками прокуратури. У півкруглу прихожу виходять кілька дверей у формі арок. Вони ведуть до кухні, вітальні, спальні та дитячої.

У квартирі — дизайнерський ремонт. Стіни пофарбовані у світло-жовтий, світло-рожевий кольори. По кутках та місцями на стінах приклеєна плитка у вигляді маленьких цеглинок. Під стелею — дерев"яні бруски й люстри, стилізовані під старі лампади. У залі — висока шафа, повна книжок, шкіряні дивани, крісла. У книжковій шафі — вмонтований великий акваріум з рибами.

Ще маю спанієля. Можу показати!

Квартира Луценка в елітному будинку на Печерську, в районі бульв. Лесі Українки. Тут живуть багато народних депутатів різних скликань. Неподалік — Центральна виборча комісія. У столичній агенції нерухомості "Благовест" таку оцінюють щонайменше у мільйон доларів.

Прес-служба блоку НУ-НС надала "ГПУ" декларацію про доходи Юрія Луценка. Згідно з нею, торік він заробив 352 тис. грн, а члени його сім"ї — 393 тис. На колишнього міністра задекларовано два мікроавтобуси "Газель", а на членів його сім"ї — легковий автомобіль "рено" та мотоцикл "Ямаха". У Луценка в банку лежить 241 грн, а у членів сім"ї — майже 140 тис. У декларації відсутня інформація про будь-яку нерухомість, навіть про квартиру на Старонаводницькій. На документі немає ні дати, ні підпису.


Від редакції. У номерах за 3 і 17 серпня 2007 року "ГПУ" розповідала про житло лідерів Партії регіонів Віктора Януковича та БЮТу — Юлії Тимошенко. Наступної п"ятниці в газеті друкуватиметься матеріал про квартири й дачі лідерів інших партій та блоків, які мають шанси потрапити до Верховної Ради України шостого скликання.


Однокласники побоювалися батьків Луценка

Рідні брати: Сергій, 46 років, і 42-річний Юрій Луценки навчалися в Рівному, в міській гімназії N7 із поглибленим вивченням іноземної мови. Закінчили її з золотими медалями. Нині тут працюють двоє колишніх однокласниць Юрія: Ірина Яремчук — заступником директора з виховної роботи, та Любов Шмачук — вчителем молодших класів.

Любов Шмачук сиділа за однією партою з Юрієм Луценком десять років. Востаннє вони бачилися позаторік на лінійці 1 вересня. Улюбленими предметами у молодшого Луценка були хімія та англійська мова. А от фізкультура давалася нелегко — він швидко виріс, був худий і незграбний.

— У десятому класі ми складали випускний іспит з хімії. Списувати не давала перевіряюча з обласного управління освіти, — розповідає Шмачук. — Тоді Юрій пішов у першій п"ятірці, склав на "відмінно" й одразу ж побіг до найближчого таксофону у кінотеатрі "Космос".

Звідти Луценко зателефонував у вчительську і попросив до телефону перевіряючу. Доки та ходила довідуватися, хто дзвонив, однокласники встигли списати.

— Але близьких друзів у Юрія в класі не було. Ми трохи побоювалися його батьків, бо вони були відомі у місті, — згадує Любов Шмачук.

Батько Луценка — Віталій Іванович — за радянських часів був першим секретарем Рівненського міського комітету Комуністичної партії, а потім — секретарем обласного комітету. Згодом його обрали депутатом Верховної Ради України третього скликання від Компартії. 1958 року він отримав 4-кімнатну квартиру в 5-поверхівці поліпшеного планування на вулиці Пушкіна.

— Це — колишній будинок обкому партії. Луценки живуть на четвертому поверсі. На площадці всього дві квартири, — розповідає 75-річна рівнянка Олена Левицька. Її донька Оксана навчалась у Львівській політехніці з Юрієм Луценком.

Любов Шмачук говорить, що Луценки часто запрошували однокласників до додому, пригощали цукерками. У вітальні в них стояв старовинний годинник, який подарував дідові Луценків граф Воронцов. Якось брати, бешкетуючи, пошкодили годинникову стрілку. Юрій заклеїв її пластиліном, і батько нічого не помітив.

Оскільки Юрій перебрався до Києва, нині у батьківській квартирі живе його старший брат Сергій із дружиною. Раніше він працював начальником цеху на радіотехнічному заводі. Наприкінці 1990-х завод виділив Сергієві 3-кімнатну квартиру на вул. Данила Галицького. Він вселився в неї, пропрацював на заводі ще кілька місяців і звільнився. Нині у цій квартирі мешкає його 22-річна донька Оксана.


Олена ВЛАСОВА

Зараз ви читаєте новину «Квартиру Луценка бачила вся країна». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути