пʼятниця, 07 вересня 2007 17:15

Катерина Ющенко побачилася з Кваснєвським

Автор: фото: Михайло МАРКІВ
  Александр Кваснєвський та Катерина Ющенко зустрілися лише на кілька хвилин на сходах павільйону мінеральних вод у польському місті Криніца 6 вересня 2007 року
Александр Кваснєвський та Катерина Ющенко зустрілися лише на кілька хвилин на сходах павільйону мінеральних вод у польському місті Криніца 6 вересня 2007 року

Минулого четверга вранці з аеропорту Бориспіль із різницею в півгодини вилетіли літаки Катерини Ющенко та Віктора Януковича. Обидва — на Захід. Прем"єр мав відвідати Івано-Франківськ, а дружина президента — міжнародний економічний форум у містечку Криніца, що в польських Карпатах.

— Зараз прилетимо в Польщу, а там нас Янукович із квітами зустрічає, — жартували перед відльотом працівники фонду "Україна 3000", який очолює Катерина Ющенко.

Поляки таки розраховували на Януковича, але він скасував свій візит за тиждень до цього.

Уже за 2 год. невеличкий "АН-74" сідає у військовому аеропорту Кракова. Потім ще дві кортеж із одинадцяти авто везе першу леді України до Криніци. Вона відразу йде до учасників форуму. А посол України в Польщі Олександр Моцик, який супроводжує дружину президента, з колегою поспішають в один із місцевих ресторанчиків — стару 3-поверхову дерев"яну будівлю. Усередині оббиті дерматином стільці, на стінах — старі дерев"яні панелі.

— Журек з яйкєм? — запитує посла офіціантка.

Він піднімає обидві руки. Йому приносять ще кілька страв. Моцик похапцем їсть, але всього не подужує. За кілька хвилин йому дзвонять, і він швидко іде.

Під час форуму в різних павільйонах відбуваються десятки семінарів. Катерина Ющенко, 46 років, очолює дискусію про соціальну відповідальність бізнесу. До її почту пристає Петро Порошенко. Його участь у семінарі не планувалася. Порошенко як голова ради Нацбанку України приїхав на форум за день до цього на іншу дискусію, але вирішив залишитися ще і взяти участь у семінарі дружини президента.

Катерина Михайлівна англійською 9 хв. читає свою доповідь. Говорить про те, що бізнес може не лише підвищувати працівникам зарплати та соціальне забезпечення, але й допомагати вирішувати труднощі в їхньому місті, регіоні. Водночас в Україні система оподаткування не заохочує бізнес до участі в благодійних проектах. Хоча багато підприємців все одно допомагають іншим. Катерина Ющенко пропонує обговорити можливі рішення й рекомендації для держави, бізнесу та громадян.

Дружина одного з них народила дитину

Після неї виступають власник "Трансбанку" Володимир Костерін, президент Асоціації алкоголю й тютюну Володимир Демчак, президент російської будівельної компанії "Нірлан" Геннадій Наумов. Кожен розповідає, як займається благодійністю, й нарікає на те, що держава цьому не сприяє.

Запрошують до слова й Петра Порошенка. Він починає з трьох компліментів щодо доповіді Катерини Ющенко. Потім каже, що благодійність часто використовують для ухиляння від податків, а ще чимало компаній роблять добро лише для реклами. Дружина президента трішки супиться та щось записує. Порошенко додає, що в Україні багатих взагалі недолюблюють.

Ще кілька бізнесменів розповідають про свій досвід благодійності, а потім слово знову бере Катерина Ющенко. Говорить, що йдеться не про рекламу, а саме про благодійність.

— Є люди в бізнесі, які прозріли та зрозуміли, що є щось поза прибутками, — каже вона.

Дискусія завершується. Перша леді вже має від"їжджати, але на сходах біля авто зустрічається з колишнім президентом Польщі Александром Кваснєвським. Він — у джинсах, коричневих черевиках із високою підошвою, піджаку й без краватки. Кілька хвилин вони розпитують одне одного про сімейні справи. Навколо збирається натовп перехожих. Кваснєвський махає їм рукою. Люди сміються й вигукують йому привітання.

У краківському аеропорту вже чекає літак. Дорогою до Борисполя Катерина Ющенко запрошує до себе працівників фонду. Виявляється, доки вони були в Польщі, дружина одного з них народила дитину. Катерина Михайлівна вітає його й каже, що підвезе з аеропорту одразу до пологового будинку.

Потім дружина президента кличе в свою частину літака журналістів. На столику стоять корзинки з фруктами, біле й червоне вино в келихах. Катерина Ющенко розповідає про те, що люди очікують на вирішення соціальних проблем лише від держави. Хоча бізнес може зробити значно більше. Наприклад, американці у десятки разів більше жертвують на благодійність, ніж на це виділяється грошей із державного бюджету США.

Літак обходить грозу. В ілюмінаторах блискає. Катерина Михайлівна каже, що день і ніч працює над тим, щоб для українців стало нормальним займатися благодійністю.

Зараз ви читаєте новину «Катерина Ющенко побачилася з Кваснєвським». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути