вівторок, 07 серпня 2012 05:15

Кандидати від Об'єднаної опозиції присягнули на вірність українському народу

Об'єднана опозиція "Батьківщина" завершила всі формальні процедури, необхідні для реєстрації її як учасника парламентських виборів. 3 серпня до Центрвиборчкому були передані списки кандидатів у народні депутати за списком та по мажоритарних округах, затверджені на з'їзді. Список очолила Юлія Тимошенко.

Першим номером цього списку стала екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Інший політв'язень, Юрій Луценко, — п'ятий.

Голова Ради Об'єднаної опозиції Арсеній Яценюк під час спілкування з журналістами під ЦВК заявив, що включення до списку Тимошенко та Луценка є не лише політичним кроком, а й має певне юридичне значення. Зокрема, наголосив він, стосовно Юрія Луценка існує рішення Європейського суду, згідно з яким його переслідування в Україні визнане незаконним і політично вмотивованим. Аналогічного рішення в "Батьківщині" очікують і щодо Юлії Тимошенко: Європейський суд проведе засідання у справі лідера опозиції 28 серпня.

5 серпня всі кандидати в нардепи від Об'єднаної опозиції "Батьківщина" присягнули на вірність українському народові. Як і під час проведення з'їзду, опозиціонери не шукали для цього спеціального приміщення. Захід провели на подвір'ї свого центрального офісу на вул. Турівській. Присягу провели на річницю ув'язнення лідера опозиції Юлії Тимошенко. Свої підписи під текстом поставили всі кандидати, що їх висунула "Батьківщина".

— Першою повинна була підписати присягу Юлія Тимошенко, яка скріпила її кров'ю — рік перебуваючи за ґратами. Рік ув'язнена режимом Віктора Януковича, вона довела, що присягла українському народу і не зраджує цьому, — каже 38-річний Арсеній Яценюк.

— Кандидати в народні депутати від Об'єднаної опозиції зібралися тут, щоб узяти на себе зобов'язання зупинити політичні репресії та вивести нашу країну на шлях, гідний її, вести державу до перемоги, — додає керівник Центрального виборчого штабу 48-річний Олександр Турчинов.

У тексті присяги є й конкретні зобов'язання. Зокрема, усунення від влади президента Віктора Януковича.

"Вважаю своїм обов'язком зробити все від мене залежне для якнайшвидшого звільнення України від кримінального окупаційного режиму Януковича. Присягаю голосувати за закон про імпічмент президента України, за сам імпічмент Януковича, а також за закон про порядок відкликання народного депутата", — йдеться у документі.

Також у ньому є обіцянка — в разі зміни власної політичної позиції скласти з себе депутатські повноваження. Претенденти на депутатські мандати від Об'єднаної опозиції зобов'язалися захищати статус української мови як єдиної державної.

"Обіцяю неухильно дотримуватися Конституції України, відстоювати соборність, незалежність і національні інтереси України, дбати про добробут українського народу, захищати статус української мови як єдиної державної, права і свободи кожного громадянина, поважати нашу історію, культуру й традиції", — сказано в тексті.

— Це перший крок до того, аби люди повірили, що тут зовсім інша якість української політики. Інші люди, які знають, що таке гідність і чесність, розуміють, що таке відповідальність, які не зраджують, а вірні своїй державі, своїй країні, своїм цінностям і українцям, — зауважує Яценюк.

На думку віце-спікера й одного з лідерів Об'єднаної опозиції Миколи Томенка, хоча підписання присяги й не матиме жодних правових наслідків, але морально-політичний аспект акції є дуже важливий. Відповідно складання присяги стане додатковим чинником, який унеможливить перехід депутатів Об'єднаної опозиції до провладних фракцій.

— Існування присяги і відеозапис підписання цього документа серйозно вдарять по кар'єрі будь-якої особи, яка захоче зробити вибір на користь влади, — говорить 47-річний Микола Томенко.

Арсеній Яценюк вважає, що до списку ввійшли лише перевірені кадри, які підтвердили  це багаторічною опозиційною діяльністю. Водночас є й нові імена, на необхідності появи яких постійно наголошували експерти та журналісти.

Яценюк звернув увагу на те, чим список Об'єднаної опозиції відрізняється від таких же списків інших партій.

— Ми недопрацювали в цьому питанні, тому що в нас немає акторів, письменників, співаків, — усміхається. — У нас фахові політики, правники, люди, які працювали в органах місцевого самоврядування, люди, що пройшли горнило боротьби з Януковичем, і люди, котрі покажуть нову якість роботи.

Вивчення персонального складу списку тривало довго. Більшість кандидатів, які до нього потрапили, в тій чи тій формі проходили "фільтри" громадських організацій та журналістів. Тому там не з'явилися родичі Юлії Тимошенко, зокрема її донька. Ймовірність потрапляння до списку існувала щодо тітки Тимошенко, Антоніни Ульяхіної, яка очолює Дніпропетровську обласну організацію "Батьківщини". Проте після зауважень із боку преси і заперечень Тимошенко її кандидатуру зняли.

Натомість від Партії регіонів до Верховної Ради балотуються сини Віктора Януковича, Миколи Азарова. Кажуть, Олексій Азаров постійно живе в Австрії, проте отримав округ у Донецькій області. Та й списки кандидатів від "Регіонів" тримали в таємниці навіть від делегатів партійного з'їзду. Їхній перелік майже не зазнав змін порівняно з 2007 роком. Серед цих політиків багато тих, хто не відвідував засідань парламенту і за яких голосують так звані "кнопкодави". Крім того, в цьому списку присутні багато одіозних персонажів, включно з міністром освіти Дмитром Табачником.

В опозиційному списку можна побачити знайомі обличчя, які зарекомендували себе з найкращого боку під час бурхливих подій, пов'язаних, скажімо, з мовним законом, — приміром, Андрій Парубій. Майже третина кандидатів від опозиції балотуються до Верховної Ради вперше. Серед кандидатів-опозиціонерів немає мільярдерів. Це політики, а не бізнесмени.

Зараз ви читаєте новину «Кандидати від Об'єднаної опозиції присягнули на вірність українському народу». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

2

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути