пʼятниця, 18 січня 2019 06:30

"Гречка залишається валютою на виборах. Але гроші дають більший результат"

Автор: ТАРАС ПОДОЛЯН
  Ольга Айвазовська з 2001 року займається спостереженням за виборами. Одна із засновників громадянської мережі ”Опора”. З квітня 2016-го працює експертом політичної підгрупи тристоронньої контактної групи по Донбасу в Мінську. Народилася в Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького, факультет української філології та журналістики. Навчалася в Українській школі політичних студій. Любить подорожувати. Найбільше подобається США. В Україні влітку їздить у Карпати. Тричі на місяць має відрядження до Сполучених Штатів і Європи
Ольга Айвазовська з 2001 року займається спостереженням за виборами. Одна із засновників громадянської мережі ”Опора”. З квітня 2016-го працює експертом політичної підгрупи тристоронньої контактної групи по Донбасу в Мінську. Народилася в Черкасах. Закінчила Черкаський національний університет ім. Богдана Хмельницького, факультет української філології та журналістики. Навчалася в Українській школі політичних студій. Любить подорожувати. Найбільше подобається США. В Україні влітку їздить у Карпати. Тричі на місяць має відрядження до Сполучених Штатів і Європи

— На виборах в об'єднаних територіальних громадах платили по тисячі-півтори гривень за голос. На президентських даватимуть 500–600, — розповідає координатор виборчих програм громадянської мережі "Опора" 37-річна Ольга Айвазовська.

Зустрічаємося у столичному офісі організації на вул. Михайла Грушевського поблизу Маріїнського парку. Ольга пригощає кавою.

Ви з 2009 року очолюєте "Опору". Які вибори були найбрудніші?

— Найбільш маніпулятивними завжди були місцеві перегони та парламентські в округах.

2012-го мали п'ять проблемних округів на виборах до Верховної Ради — в Обухові, Первомайську, Черкасах, Каневі та Києві. Там проводили повторні голосування. У Черкасах Михайло Поплавський (народний депутат із групи "Воля народу", колишній ректор Київського національного університету культури і мистецтв. — ГПУ) активно "засівав" округ. Застосовував адмінресурс — залучав студентів університету. Виборцям пропонували гроші. І це спрацювало.

Не чути про тих, кого за підкуп карали. Такі випадки були?

— Після місцевих виборів 2015 року винесли 81 вирок, з яких один — виправдувальний. У 39 випадках накладали штрафи до 8500 гривень. Решта — обмеження волі чи ув'язнення. Більшість із випробувальним терміном. Наприклад, людину засудили до п'яти років. Але суд виявив, що це годувальник багатодітної родини чи людина з інвалідністю.

Торік у листопаді до п'яти з половиною років тюрми засудили жінку. На виборах у громаду Одеської області давала по 600 гривень в інтересах кандидата. Тобто вироки є. Єдине, що їх мало.

Гречка перестала бути виборчою валютою?

— Її використовують і далі. Але гроші дають більший результат. На окрузі можуть бути 20 виборців. Або в межах громади — кілька тисяч. А ще не всі прийдуть голосувати. Вигідніше заплатити 500, 700, 1000 гривень кожному й отримати гарантований результат, ніж проводити повноцінну кампанію.

Часто людина потрапляє в піраміду підкупу. Має привести п'ятьох друзів, за яких дадуть ще пару сотень гривень. Ці п'ятеро приведуть стільки ж знайомих, родичів або колег.

У день голосування ці п'ятірки приходять на дільницю. Там є групи контролю. У виборчій комісії є представник штабу, який організовує підкуп. "Наглядач" має знаки на собі — хусточку чи одяг певного кольору. А біля урни — спостерігач від кандидата чи псевдогромадської організації. Треба вкинути бюлетень так, щоб він побачив твоє волевиявлення. Цей "спостерігач" матиме розкреслений листок, де розписані номери квартир, будинків і скільки громадян мають віддати голос за кандидата чи партію.

Половину суми дають до голосування, а решту — після того, як людина покаже бюлетень.

Які ще існують технології?

— У бюлетені ставлять нетипову позначку — сердечко, скажімо. Або використовують незвичного кольору ручку. Виборці зазвичай користуються синіми або чорними, вони є у кабінках для голосування. Мало хто пише зеленою або червоною. Під час підрахунку члени комісії, які в системі, порахують, скільки таким чорнилом заповнено бюлетенів. Виплатять людям гроші, коли кількість проданих голосів збігатиметься з кількістю бюлетенів.

Також бюлетені фотографують.

Кого найбільше купують?

— У систему фальсифікацій найбільше втягнуті безробітні. Удвічі менше — пенсіонери. Коли кажуть, що тільки літні люди продають голос, то це неправда.

Серед порушників є вчителі. Вони часто є членами комісій — підробляють документацію чи видають бюлетені за громадян, які перебувають за кордоном. Особливо в малих населених пунктах, де всі знають, хто виїхав на заробітки. За такі злочини ловили у Волинській, Одеській областях.

Чого можна чекати на виборах президента в березні?

— Головні претенденти відтягуватимуть подачу документів. Зараз бачимо незаконну агітацію, політичну рекламу фінансують не з виборчих фондів.

Проводять фальшиві квартирні опитування. Поміж іншого запитують, чи підтримують люди конкретного кандидата? Тоді або агітують напряму, або передають інформацію у штаб — імена, вік, адреси. Знаходять виборців, яким можна занести продукти. Тих, хто розчарувався у владі, але готовий голосувати за гроші. Можуть запропонувати стати частиною агітаційної мережі. Дають по тисячі гривень цій людині і тим, кого вона приведе у штаб.

Що можуть пропонувати в обмін на голос?

— Крім грошей, роздають подарунки, алкоголь. Малозабезпеченим — пакунки з їжею. Підкупом є матеріальне благо від 3 відсотків мінімальної зарплати (125 грн. — ГПУ). Кандидати вважають, якщо щоденно дарувати 2 відсотки "мінімалки" (83 грн. — ГПУ), то це не підкуп. А на окрузі малозабезпечених сімей під впливом такого політика може бути до 10 тисяч.

Як використовують адмінресурс? Із децентралізацією це стало простіше?

— 2014-го можна було зібрати вчителів і наказати голосувати за кандидата, інакше всіх звільнять. Зараз таке можливо тільки на комерційних підприємствах. Робітникам говорять — не підтримаєте народного депутата, завод закриють. Люди розуміють, що є олігархи і справді можуть бути наслідки.

З 2016 року на регіони спрямували 13 мільярдів гривень у вигляді субвенцій (грошова допомога місцевим бюджетам із державного. — ГПУ). Третина цих грошей — дрібні проекти. На більшість таких заходів приходять народні депутати з округу чи їхні помічники. Ніби це гроші самого нардепа і він дарує техніку, навчальним закладам, спонсорує потреби громадян. Це піар-заходи за кошти бюджету.

Понад 30 осіб оголосили про участь у президентських виборах. Експерти прогнозують рекордну кількість кандидатів. Частина з них — технічні. Що це означає?

— Ідуть на вибори з кількох причин. Аби стати більш упізнаваним, щоб це допомогло на парламентських. Є кандидати, які діють в інтересах третіх осіб. Відбиратимуть відсотки у справжніх претендентів. Хтось розповсюджуватиме компромат на кандидатів, працюючи на конкурентів. Частина реєструється заради місця у виборчих комісіях. Кожен кандидат має право на представництво там. Буде 50 кандидатів — може бути 50 членів дільничної виборчої комісії. У кого більшість — у того і вплив.

Є ризик втручання у вибори з боку Росії. До чого може вдатися Кремль?

— Ризик високий. Із тіньовими ресурсами Москви в Україні не борються належним чином.

Не можна виключати, що на президентських і парламентських виборах будуть російські гроші.

Зараз ви читаєте новину «"Гречка залишається валютою на виборах. Але гроші дають більший результат"». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути