Ексклюзиви
пʼятниця, 17 лютого 2012 05:45

Для Тимошенко зібрали 470 книжок

Автор: фото: Тарас Подолян
  У наметовому містечку на вулиці Хрещатик у Києві прихильники колишньої прем’єрки Юлії Тимошенко збирають книжки, аби передати у Качанівську колонію, де вона сидить
У наметовому містечку на вулиці Хрещатик у Києві прихильники колишньої прем’єрки Юлії Тимошенко збирають книжки, аби передати у Качанівську колонію, де вона сидить

"Бютівці" збирають книжки для Качанівської колонії, де ув'язнена екс-прем'єр Юлія Тимошенко. Зносять їх до наметового містечка на Хрещатику під Печерським судом. Намети тут стоять із літа минулого року. 15 лютого вдень у таборі були два десятки людей.

— Станом на середу зібрали 470 примірників, — каже нардеп-"бютівець" Юрій Одарченко, 51 рік. — Я передав кілька книжок Курта Воннеґута. Цей письменник показує, що таке Господь, який характер Бога, як треба чинити в різних ситуаціях. Це мій найкращий товариш. Для Юлії Володимирівни також пишуть листи. Переймаються через неї. Пишуть, що завдяки їй люди зараз об'єднані. В отлічії от політіков. Бачать у Тимошенко людину, яка може повести їх до перемоги.

Посеред табору стоїть металевий стенд "Зроби добру справу! Передай книгу людям, які сьогодні ув'язнені". Заступник коменданта містечка 29-річний Григорій Ляхович піднімає рядно, яким завісили вхід до одного з наметів. Усередині на пластиковому столі викладені кількадесят книжок. Серед них "Теория и практика шахматной игры", підручник із польської, музичний словник, збірка пригодницьких оповідань, твори Салтикова-Щедріна та Максима Горького, детективи Дар'ї Донцової. На матрацах лежать кілька пакетів та мішок із нерозібраними книжками. В одному — дитячі розмальовки та акварельні фарби.

Про передачу книжок домовилися з начальником Качанівської колонії, говорить Ляхович:

— Після акцій "Україна без Кучми" я провів рік у СІЗО. Знаю, що бібліотеки там порожні. Нічого, крім Маркса та Енгельса. На зоні цікаво читати психологію. Там ти весь час у маленькій камері, нас там сиділо п'ятеро. Лише троє могли одночасно ходити. Мусиш розуміти жести, натяки сокамерників. Так простіше спілкуватися, ніж словами.

Ляхович заварює у пластикових стаканчиках чай. Пригощає і міліціонерів, які патрулюють Хрещатик. Виставляє стіл із книжками на вулицю, щоб можна було сфотографувати. Перехожі не звертають уваги. Зупиняємо киянку 34-річну Марину Бахмаченко.

— Це для Тимошенко, что лі? — придивляється до плаката. — А-а-а, для всієї колонії. Якщо не забуду, то щось завтра занєсу. Хотя трудно придумати, що б їм отдать. Можу казки принести, які дочка більше не хоче читати.

Більшість наметів використовують за склад для ковдр та піддонів, на яких опозиціонери спали влітку. Електрообігрівачами опалюють чотири шатра. Температура не нижча +21°С. Підлогу утеплили дошками, а стіни пінопластом, картоном і ковдрами.

В одному з наметів п'ють чай двоє жінок. Питаю, чи готові ходити до табору сім років — на стільки засудили екс-прем'єра.

— А невже Юлі там легше? — відповідає киянка Галина Воробей, 48 років. — Хай там камера хоч як відремонтована, Юля в ній не по своїй волі.

До табору повертаються члени партії "Батьківщина", які брали участь у відзначенні 23-ї річниці виводу радянських військ з Афганістану. Розповідають, що приходив президент Віктор Янукович. Лава ветеранів повернулася до нього задом.

— Всьо! Дєлаєм новий прорив Ради! — кричить ветеран 50-річний Володимир Жук. — 23 лютого збираємося на Арсенальній, а потім на Банкову та на верховну зраду. Скільки можна нам брехати. Тігіпко обіщав пенсії вєрнуть. Брехав! За січень та лютий мені не виплатили по 1200 гривень.

Зараз ви читаєте новину «Для Тимошенко зібрали 470 книжок». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

14

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути