Ексклюзиви
понеділок, 29 грудня 2008 17:18

Депутати святкуватимуть до лютого

Від учора народні депутати відпочивають. Їхні канікули триватимуть до лютого. У п"ятницю нардепи провели останнє засідання.

На робочих місцях нардепів у сесійній залі традиційно встановлені партійні прапорці. Познімали свої лише члени блоку "Наша Україна — Народна самооборона". Голова Верховної Ради 52-річний Володимир Литвин ставить на обговорення питання про звільнення голови Фонду держмайна Валентини Семенюк-Самсоненко. На засідання вона не прийшла.

— Ми надсилали їй письмове запрошення, — каже Литвин. — А працівник апарату Верховної Ради мав із нею телефонну розмову.

В урядовій ложі сидить перший віце-прем"єр 44-річний Олександр Турчинов. Йому вмикають мікрофон.

— Питання звільнення Семенюк уже давно назріло через провал проекту приватизації 2008 року й непрозорі схеми приватизації, — говорить Турчинов.

Слово просить колишній лідер блоку НУ-НС В"ячеслав Кириленко, 40 років. Представляється головою депутатської групи "За Україну!". Її створили минулого тижня нардепи з НУ-НС, які не ввійшли в коаліцію з БЮТом і Блоком Литвина.

— Якщо ми звільнимо Семенюк, а потім призначимо "Семенюк у квадраті", то вся приватизація буде поділена на двох — між БЮТом і комуністами. Це ще гірше, ніж те, що було до цього часу. — каже Кириленко.

"Регіонали" просять зачекати зі звільненням, доки Семенюк-Самсоненко не приїде до парламенту. Однак Володимир Литвин ставить це питання на голосування. На табло висвічуються — 259 голосів "за". Спікер каже, що рішення прийнято й оголошує перерву. За 20 хв. депутати знову збираються у сесійній залі. Литвин просить розглядати бюджет на 2009 рік.

— Народний депутат Карпук із "Нашої України" готовий проголосувати за бюджет, якщо врахуємо його пропозиції. Зокрема, щодо виділення грошей на лікарні,— повідомляє з місця "бютівець" Олег Ляшко, 36 років. — Я зв"язався з урядом і там згодні.

У кулуарах депутати розповідають, що по обіді прем"єр-міністр Юлія Тимошенко скасувала засідання уряду. Натомість нібито зустрілася з сімома "нашоукраїнцями" і чотирма "регіоналами" — Тарасом Чорноволом, Василем Грицаком, Василем Гуреєвим і Петром Коржем. Просила їх віддати голоси за бюджет. Натомість погодилася на їхні поправки.

У залі депутати від кожної фракції висловлюють свої побажання. Лідер фракції БЮТу Іван Кириленко підходить до В"ячеслава Кириленка. Нахиляється над ним і щось пояснює. Ляшко бігає залом і кричить "нашоукраїнцям", щоб голосували за бюджет. Вмощується біля Турчинова в урядовій ложі. Постійно комусь дзвонить.

Зрештою Володимир Литвин ставить на голосування бюджет. Його підтримує мінімально необхідна кількістю голосів — 226.

— Ура! Ура! — "бютівці" цілуються і кричать.

За годину перебіжчик від БЮТу нардеп Ігор Рибаков заявляє, що не голосував за бюджет. Мовляв, заступник керівника його фракції Андрій Кожем"якін зробив дублікат його картки, і нею проголосував. Каже, позиватиметься з ним у суді.

Зараз ви читаєте новину «Депутати святкуватимуть до лютого». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише авторизовані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути