пʼятниця, 16 травня 2008 17:42

Депутати розширили президентські повноваження і збираються їх урізати

Учора об 11.00 "бютівці" розблокували трибуну і президію Верховної Ради. Її голова Арсеній Яценюк, 33 роки, оголошує, що фракції погодилися розглянути нову редакцію закону про Кабінет Міністрів та антиінфляційні закони.

Перед голосуванням він каже:

— Події у Верховній Раді є не що інше, як театр абсурду. Країна розвалюється виключно руками влади. Або ми покажемо, що здатні всі разом нести відповідальність за долю країни, або в цьому залі будуть сидіти інші люди. Причому в найкоротші терміни.

Депутати ухвалюють закон про Кабмін і частину урядових, які мають допомогти в боротьбі з інфляцією. У новому законі президент, зокрема, отримує право відхиляти кандидатуру прем"єра, що йому подає коаліція. Також без згоди глави держави парламент не може відправляти у відставку президентських міністрів оборони та закордонних справ.

У кулуарах 37-річний "нашоукраїнець" Андрій Парубій розповідає, що справжніми причинами блокування Ради були зміни до Конституції. За його словами, проект БЮТу й "Регіонів" майже готовий. Зміни мають внести до парламенту наступного вівторка.

— "Регіонали" ніби відстрочили цей момент, і це була одна із причин блокування парламенту, — зауважує Парубій. — Але він може бути винесений на голосування в будь-який день. Після цього мають бути дострокові парламентські вибори. Говорилося, що це може бути листопад.

Нова Конституція переписується під дві політичні сили, додає він.

— Прохідний бар"єр опускається до одного відсотка. Потім партії, що зайняли перше і друге місця, йдуть на другий тур. Той, хто набрав більшість, має 226 депутатів. А партія, яка набрала меншість, стає опозицією. Партія-переможець отримує Кабінет Міністрів. Опозиція — голову Верховної Ради, Рахункову палату, заступників голів адміністрацій і першого віце-прем"єра, — продовжує "нашоукраїнець". — Президент залишається без можливості впливати на виконавчу владу.

Зараз ви читаєте новину «Депутати розширили президентські повноваження і збираються їх урізати». Вас також можуть зацікавити свіжі новини України та світу на Gazeta.ua

Коментарі

Залишати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі

Голосів: 35413
Голосування Які умови миру і зупинення війни для вас прийнятні
  • Відмова від Донбасу, але вивід військ РФ з усіх інших територій
  • Замороження питання Криму на 10-15 років
  • Відмова від Криму і Донбасу за умови надання гарантій безпеки від Заходу щодо всіх інших територій
  • Зупинка війни по нинішній лінії фронту
  • Лише повне відведення військ РФ до кордонів 1991-го
  • Ваш варіант
Переглянути